Į dar vieną „mirk-gyvenk“ mūšį su „Rytu“ stojantis Žibėnas: šios rungtynės bus apie energiją, ne apie taktiką

Prieš 1 metus 38

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai trečiadienio vakarą namuose FIBA Čempionų lygos rungtynėse stos į išlikimo rungtynes su Manresos „Baxi“ klubu. Norėdami žengti į atkrintamąsias Giedriaus Žibėno auklėtiniai turi prieš Ispanijos komandą laimėti didesniu nei 13 taškų skirtumu.

Komandos treneris G. Žibėnas teigė, kad šios rungtynės bus visų pirma ne apie taktiką, o apie žaidėjų nusiteikimą, energiją ir „teisingą“ žaidimą. Jis paragino ir visus „Jeep“ arenoje būsiančius sirgalius „pasileisti plaukus“.

– Šį sezoną jau turėjote minus 8, dabar – minus 13. Ar slegia tas žinojimas?

– Galvojame, kaip žaisti teisingai, tas turbūt yra svarbiausia. Čia rungtynės nėra apie taktiką labiau, kiek labiau apie energiją, ar žaisime teisingai, kiek žaisime kartu. Labai prastai žaidėme pirmas rungtynes, dėl to ir gavosi tas 13 taškų. Buvome neteisingi puolime, norėjome būti herojais ir dėl to atsidarė labai daug laisvės jiems bėgti į greitą puolimą. Labai nesusitvarkėme su skautinimo užduotimis: jie veržėsi į stipriąsias rankas, metikai metė. Turime šiose vietose padaryti geresnius namų darbus.

– Kiek skiriasi pasirengimas, kai reikia ne tiesiog laimėti, o tai padaryti virš 13 taškų. Akcentuojate persvarą?

– Ne, rungtynėse visko bus – gal minus 10, plius 10. Reikia koncentruotis į teisingą žaidimą ir turime kuo greičiau pajungti savo fanus. Kad jie išeitų iš rutinos. Nereikia būti droviems lietuviams tokiose rungtynėse, reikia pasileisti plaukus. Tikimės didelio indėlio iš visų vilniečių.

– M. Normantas turėjo sveikatos problemų, berods ir M. Echodas. Kokia dabar situacija?

– Prieš valandą turėjome 12 sveikų, o likus pusvalandžiui iki treniruotės sužinojome, kad vieno neturėsime. Tomui Lekūnui yra problemų su nugara, jis tikrai rytoj negalės padėti. Margiriui viskas yra gerai.

– Ispanai stipriai pralaimėjo „Barcelona“, ar galime paimti pavyzdį ir auklėtiniam parodyti, kaip išlaikyti didelę persvarą?

– Be abejo, galima tas rungtynes naudoti kaip pavyzdį, kokiu fiziškumu įėjo į rungtynes „Barcelona“, kaip juos atmušinėjo nuo mėgstamiausių veiksmų. Aišku, mes turime kitokius žaidėjus, kitokią komandą, bet lyginant „Rytą“ su Manresa mes tikrai nesame silpnesni atletiškumu. Galime išskirti tokį atletą Robinsoną, o daugiau, turi atsarginius žaidėjus, bet tikrai nėra atletiškiausia komanda. Tačiau pirmose rungtynėse jie mus apstumdė. Mes neišnaudojome savų progų, šimtaprocentinių, sužaidėme labai prastas rungtynes. Labiausiai iš tų rungtynių reikia darytis išvadas.

– Ketvirtos „mirk-gyvenk“ rungtynės Čempionų lygoje. Ar galima imti pavyzdį iš jų?

– Manau, kad tai yra nauja istorija. Gera komanda ir geras varžovas, nelabai teisinga jų pozicija ACB lygoje. Bet kaip sakiau, šios rungtynės ne apie taktiką, pasikartosiu – apie energiją. Kaip mes patys įeisime ir panašiai.

– Sakėte, kad jus apstumdė, ar naujokas padės atstumdyti?

– Pagrinde remsimės žaidėjais, kuriuos turime visą sezoną, jie žino daugiau taktinių vingrybių. Tada stebėsime, kaip jie įeina į rungtynes. Bet Justiną mes numatę šiose rungtynėse pajungti. Priklausys nuo daugybės veiksnių: pražangų, kaip kas atrodo tą dieną, kokia bus Justino įėjimo situacija. Negaliu pasakyti, kiek jis mums padės, bet padėti bandys tikrai.

– Kokio trumpalaikio efekto iš jo tikitės? Ką pamatėte treniruotėse?

– Trumpalaikio efekto? Mums reikia šioms rungtynėms žmogaus, kuris grius ant kiekvieno kamuolio. Kuris bus tas herojus ne puolime, o kovojant dėl atšokusių pražangų, ties kokia protingesne pražanga, dėl kažkokio gynybinio veiksmo. Kas pajungia mūsų sirgalius.

– K. McCullumą buvo sustabdžiusi liga. Kiek jis jau įsijungė į komandos žaidimą?

– Manau, kad paskutinės kelios rungtynės su juo parodė, kad papildomas gynėjas mums suteikia daugiau gerų metimų, geriau kamuolys pradėjo vaikščioti ir tie metimai tokie patogesni, geresnis pasirinkimas ir todėl tas procentas kažkiek yra aukštesnis. Jis yra komandinis žaidėjas, nereikalauja labai daug kamuolio, kad viską užbaigtų, įtraukia komandos draugus. Džiaugiamės papildymu.

– J. Hardingas yra jų lyderis, ką dar galėtumėte išskirti? Kiek būtent jis pavojingas?

– Aišku, jis yra talentas numeris vienas jų komandoje, tikrai išskirti reikėtų, stabdysime jį ne vien asmeniškai, bet ir komandine gynyba. Reikės ir disciplinos, ir energijos, ir kantrybės kartais. Nereikia nuleisti galvos, kai jis įmetę sunkesnį metimą, nes jis toks talentas, kad tų metimų įmes. Bet reikia jam apsunkinti gyvenimą. Jų įžaidėjų linija labai kurianti, reikės atskirsti nuo komandos. Reikės kantrybės ir komandos.

– G. Masiulis pastaruoju metu demonstruoja gerą formą. Kas tai lėmė?

– Lemia, kad mes dažniau žaidžiame žemu penketu, kas Gyčiui tinka ir varžovams nepatinka. Tai jam labiausiai pasitarnavo.

Skaityti visą pranešimą