Į Berlyną grįžo „Žalioji savaitė“ – Lietuvai atstovaus 12 gamintojų

Prieš 1 metus 79

Dvejus metus dėl pandemijos nevykusioje „Žaliojoje savaitėje“ Berlyne Lietuvai atstovauja 12 gamintojų. Pasak jų, šiemet konkurencija itin didelė. Jei gamintojai nepasiūlys nieko naujo, konkuruoti su kitomis šalimis ir atkreipti lankytojų dėmesį bus sunku. 

„Žaliojoje savaitėje“ produkciją pristato daugiau nei 80 valstybių, todėl čia dalyvaujantys Lietuvos gamintojai pripažįsta – konkurencija itin didelė, nes, pavyzdžiui, mūsų kaimynai latviai, kaip ir lietuviai, irgi pristato naminę duoną.

Duoną kepanti verslininkė iš Panevėžio rajono teigia, kad tradicinė lietuviška duona vis dar populiari. Tai – tautinio paveldo produkcija. Vis dėlto, ją eksportuojant į kitas šalis to nepakanka. Norint įtikti skandinavams ar vokiečiams, duonos gaminius reikia nuolat tobulinti

„Turime su vaisiais, dedame įvairius vaisius: ir abrikosus, ir slyvas, riešutus. Turime duoną su lašinukais, pipirais, česnakais – labai mėgstama“, – pasakoja „Radviliškių kaimo kepyklos“ vadovė Audronė Kisielienė.

Medaus gamintojai sako, kad jie išskirtiniai dėl ekologiško medaus, bet būti ramiems neleidžia konkurentai. Kaip duonos gamintojams, jiems taip pat reikia pasiūlyti vis naujų produktų. Paprasto medaus stiklainis pirkėjams jau nebeįdomus.

„Aš sakyčiau, kad konkurencija yra didieji prekybos centrai – jie veža produkciją, ieško tos kainos santykio ir daro spaudimą. Kiek stebiu rinką, užsukdamas į prekybos centrą, matosi, kad iš trečiųjų šalių įvežamas. Žinoma, kad iš Kinijos vežamas medus yra labiausiai klastojamas produktas“, – nurodo „Medaus namų“ vadovas Laimonas Galvonas.

Lietuviško paveldo dalis – ir papuošalai iš gintaro. Gamintoja iš Klaipėdos pripažįsta, kad greičiau parduotų, pavyzdžiui, papuošalų su „Swarowski“ akmenėliais.

„Aš darau tą, ką darau, nei aš kopijuoju. Mano darbus atpažįsta, aš darau apie 40 metų savo amatą, tą vystau ir jungiu liaudies meno ornamentiką“, – tvirtina papuošalų gamintoja Danutė Tikužienė.

Pasak žemės ūkio ministro, Lietuva daugiausia žemės ūkio produkcijos importuoja į Vokietiją. O ši mugė nėra klasikinė komercinė paroda, kur sudaromos sutartys. Čia šalys stengiasi parodyti, ką turi unikalaus ir tik joms būdingo.

„Vokiečiai mus jau atradę, dabar gali dar pabandyti ir išskirtinų produktų. Turime išsiskirti ypatingai per ekologiškus produktus ir išskirtiniais skoniais“, – įsitikinęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Nors Ukraina „Žaliojoje savaitėje“ savo stendo nepristato„tačiau jos žemės ūkio ministras atvyko. Susitikęs su kolega iš Lietuvos, pabrėžė, kad pastaruoju metu krito išvežamų grūdų kiekiai. Rusija pradėjo tikrinti mažiau laivų, vadinasi jie negali išplaukti.

„Milijonai žmonių, kurie tikėjosi gauti produkcijos, jos negauna, kainos kyla. Eilėje išplaukti laukia daugiau nei šimtas laivų ir kasdien tai tampa vis didesne problema. Kalbos, kad koridorius veikia, – netiesa ir veidmainystė“, – pabrėžia UKRAINOS žemės ūkio ir maisto pramonės ministras Mykola Solskyjus.

Ukrainos žemės ūkio ministras teigia tikintis, kad šalys padės išspręsti šią problemą, nes augant pasaulinėms grūdų ir jų produkcijos kainoms, kiekvienas už produktus mokėsime brangiau.

Skaityti visą pranešimą