Honkonge dėl protestuotojų gynimo fondo teisiamas kardinolas Zenas

Prieš 1 metus 73

Honkonge pirmadienį prasidėjo 90 metų kardinolo ir penkių kitų demokratijos šalininkų teismo procesas dėl jų vaidmens valdant vieną per antivyriausybinius protestus suimtų žmonių gynimo fondą.

Kardinolas Josephas Zenas, vienas aukščiausio rango katalikų dvasininkų Azijoje, buvo sulaikytas šių metų pradžioje pagal nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas Honkongui primetė siekdamas numalšinti protestus.

Jo suėmimas dėl „susimokymo su užsienio jėgomis“ sukrėtė miesto katalikų bendruomenę ir vėl pakurstė kritiką Vatikano šiltėjantiems ryšiams su Pekinu, prie kurios prisideda ir kiti aukšto rango dvasininkai.

Policija dar nepateikė J. Zenui kaltinimų pagal nacionalinio saugumo įstatymą. Už jo pažeidimą grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kol kas kaltinimai yra lengvesni. Kardinolas ir kiti kaltinamieji, įskaitant aktyvistę ir dainininkę Denise Ho bei žmogaus teisių advokatę veteranę Margaret Ng, yra patraukti baudžiamojon atsakomybėn už tai, kad tinkamai neįregistravo savo fondo kaip draugijos.

Jei jie bus pripažinti kaltais, jiems grės bauda iki 10 tūkst. Honkongo dolerių (1 322 eurų), bet ne kalėjimas. Visi jie savo kaltės nepripažįsta.

Vatikanas apie emerito J. Zeno areštą kalba santūriai – tik reiškia susirūpinimą ir sako „labai atidžiai stebintis situacijos raidą“.

J. Zeno baudžiamasis persekiojimas vyksta opiu metu – Vatikanui siekiant šiais metais atnaujinti prieštaringai vertinamą susitarimą su Pekinu dėl vyskupų skyrimo Kinijoje.

Šanchajuje gimęs J. Zenas kritiškai vertino susitarimą ir vadino jį Kinijos pogrindinių katalikų, kurie buvo persekiojami dėl ištikimybės Romai ir atsisakymo pripažinti Komunistų partijos sankcionuotą Katalikų patriotinę asociaciją, išdavimu.

Skaityti visą pranešimą