Gyventojams – raudonas žiemos signalas: situacija gatvėse kritinė, dėl plikledžio stoja eismas, sostinėje judėjimą apsunkino nuvirtęs stulpas

Prieš 1 metus 58

Sinoptikų perspėjimai dėl staigių orų permainų virto realybe. Eismą šalyje antradienio rytą sunkina lijundra, šlapdriba, formuojasi plikledis ir rūkas, įspėja kelininkai. Dėl sudėtingų vairavimo sąlygų keliuose stringa eismas, atsirado spūstys, pasipylė avarijų.

9 val. duomenimis, sudėtingesnės eismo sąlygos dėl plikledžio yra vakarų, šiaurės vakarų, pietvakarių ir vidurio Lietuvoje. Pagrindinių valstybinės reikšmės kelių dangos šlapios, vietomis padengtos ledu, mažesnio eismo intensyvumo rajoniniai keliai provėžoti, padengti ledu, prispausto ar puraus sniego sluoksniu, kuris vietomis siekia iki 10 centimetrų.

„Kelių priežiūra“ valstybinės reikšmės kelius valo ir barsto, tačiau vairuotojai prašomi atsižvelgti į meteorologines sąlygas bei rinktis saugų greitį ir nedaryti staigių manevrų.

Lijundra ir šlapdriba šiuo metu fiksuojama visoje šalyje išskyrus Jurbarką, kur kritulių nėra. Oro temperatūra siekia nuo 0 iki 5 laipsnių šalčio.

Merai įspėja gyventojus

Lazdijų merė Ausma Miškinienė ragina gyventojus, jei gali, likti namuose. „Jei turite bent mažiausią galimybę likti namuose – prašau, likite. Viskas gali palaukti, sveikata ir Jūsų saugumas dabar svarbiausias. Vairuoju 18 metų, tokiomis sąlygomis vairavusi nesu.

Nuotolinis darbas, mokslas, atidėti susitikimai – šiandien likti namuose ir atšaukti viską, kas nėra gyvybiškai būtina yra privaloma bei pateisinama. Už kelių, šaligatvių bei viešųjų erdvių priežiūrą atsakingi darbuotojai ir technika jau dirba, bet patikėkite, įveikti šią meteorologinę išdaigą nebus lengva ir tai nenutiks iki 8 val. ryto. Saugokite save ir kitus. Likite namuose“, – rašė merė.

Jai antrino ir Akmenės meras Vitalijus Mitrofanovas, taip pat raginantis vengti nebūtinų kelionių.

Su analogišku perspėjimu į gyventojus kreipėsi ir Palangos savivaldybės meras Šarūnas Vaitkus.

„Mieli gyventojai, būkite labai atsargūs ypač senyvo amžiaus žmonės, taip pat vairuotojai. Oro sąlygos yra labai prastos, lyja ir šąla. Todėl yra labai slidu. Komunalininkai nuo 2 valandos nakties barsto druska ir gatves, ir šaligatvius. Kas gali pabūkite namuose ypač senoliai. Ačiū“, – rašė kurorto meras.

Tuo metu vairuotojai Vilniuje jau nuo ankstyvo ryto ėmė dalintis informacija apie sudėtingas vairavimo sąlygas skirtingose miesto dalyse. JUDU eismo stebėjimo sistemos duomenimis, apie 9.00 val. buvo fiksuojama 10 automobilių grūsčių, tačiau eismas lėtai juda kone visame mieste.

Apie didžiules spūstis vairuotojai praneša Ozo, Kareivių, Olandų, Kalvarijų, Geležinio Vilko gatvėse, Savanorių ir Laisvės prospektuose.

Virto stulpai, neužkyla sunkiasvoris transportas

Nuo pat antradienio ryto vairuotojai iš skirtingų miestų ėmė dalintis informacija apie sunkiai pravažiuojamus kelius.

„Važiuojantiems į centro pusę S .Batoro gatve siūlau rinktis kitą maršrutą arba išvažiuoti anksčiau. Dėl nukritusio apšvietimo stulpo didelis kamštis“, – perspėjo viena vairuotoja.

„Raudondvario kalnas – vien ledas, kamštis. Mašinos nenusileidžia į apačią. Kylant į kalną mėto į šonus“, – apie situaciją Kauno gatvėse įspėjo kitas vairuotojas.

„Nuo „Megos“ į Raudondvario pl. Vakariniam aplinkkely nusukimas uždarytas – nuslydusios kelios fūros. Stovi policija. Nusukimas į Marvelę labai problematiškas, fūra neužkyla, skersuoja. Darosi didelis kamštis. Rinkitės kitą kelią“, – įspėjo dar vienas vairuotojas.

„Mieste, o ypatingai užmiestyje, vairavimo sąlygos labai blogos. Lijundra. Kitaip sakant, galima traukti pačiūžas. Būkit atsakingi, ne tik savo, bet ir kitų atžvilgiu, jog sulauktumėte visi švenčių saugiai“, – ragino kitas vairuotojas.

Gyventojus įspėjo iš anksto

„Grinda“ pirmadienio vakarą pranešė, kad dėl orų pokyčių Vilniuje ėmėsi prevencinio barstymo strategijos.

„(Antradienį – LRT.lt) dienos metu būsime pasiruošę barstymui jau nebe druskomis, o smėlio ir druskos mišiniu – nors jis ledo netirpdo, tačiau padės sumažinti slidumą, kol visas rinkinys – smėlis, druska, temperatūros pokytis, šiltas lietus – įveiks susidariusį ledo sluoksnį“, – rašoma „Grindos“ feisbuke.

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, dieną protarpiais laukiama kritulių, daugiausia lietaus. Daug kur bus lijundra, formuosis plikledis, rūkas. Vėjas – pietvakarių, nuo 7 iki 12 m/s. Temperatūra siekia nuo 0 iki 5 laipsnių šilumos.

Barstė jau naktį

Vakarų Lietuvoje jau fiksuojamos itin sudėtingos eismo sąlygos. Panašu, kad greitu metu lijundros, plikledžio, smarkaus sudėtinio apšalo sulauks ir šalies rytiniai rajonai.

„Nuo 3.30 val. „Grindos“ barstytuvai druska ir druskos-smėlio mišiniais barstė visus prižiūrimus gatvių maršrutus. Žiemos technika visame mieste dirba iki šiol“, – pranešė Vilniaus miesto savivaldybės įmonė.

Lijundros dydis, masė ir susidarymo greitis priklauso nuo vandens kiekio ore, vėjo greičio ir vandens lašelių kritimo kampo. Šiuo metu sinoptikai signalizuoja, kad sąlygos susidaryti lijundrai yra palankios.

„Nors ir dirbome pernakt ir darbus vis dar tęsiame, pavojaus lygis išlieka labai aukštas. Pėstieji, būkite atidūs, šaligatvių dangos gali tapti labai slidžios akimirksniu. Vairuotojai, būkite atsargūs ir laikykitės didesnio nei įprastai atstumo, taip pat venkite staigių manevrų ir neviršykite greičio“, – ragina „Grinda“.

Perspėja dėl potvynio

Klaipėdos miesto savivaldybė atkreipė dėmesį, kad kylant temperatūrai laukiama atlydžio. Kadangi sniego pastaruoju metu iškrito daug, kyla rizika, kad gali imti tvinti kai kurių gatvių ruožai, daugiabučių namų kiemai, kitos erdvės.

„Daug kas priklausys nuo to, kokios bus realios gamtinės sąlygos – ar pliusinė temperatūra laikysis visą parą nepereidama į minusinę, ar kartu sulauksime ir lietaus, šlapdribos, tačiau bet kokiu atveju turime ruoštis, kad problemų būtų kuo mažiau“, – sakė savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Siekiant išvengti didesnių problemų, savivaldybė atkreipė gatvių ir šaligatvių prižiūrėtojų dėmesį, kad būtų papildomai nuvalomi gatvių pakraščių ruožai bei kitos vietos, kur yra lietaus surinkimo grotelės. Didesnį dėmesį probleminėms vietoms gatvėse skirs ir lietaus nuotekų tinklus prižiūrinti bendrovė „Klaipėdos vanduo“.

Savivaldybė kreipiasi ir į daugiabučius administruojančias bendroves bei daugiabučių namų savininkų bendrijas, kad šios pasirūpintų jų prižiūrimuose kiemuose esančiomis lietaus nuotekų surinkimo grotelėmis – jų neturėtų dengti sniego ar ledo sluoksnis.

Daugiabučių administratoriai, dar nepasirūpinę sniego valymu savo administruojamuose kiemuose, taip pat turėtų suskubti tai padaryti, nes savivaldybė vis dar sulaukia pranešimų apie neišvažiuojamus kai kuriuos kiemus, o tai ne tik kasdienis nepatogumas gyventojams, bet ir gali tapti didžiule problema, jei į kiemą prireiks įvažiuoti greitajai medicinos pagalbai ar kitoms tarnyboms.

Taip pat nuolat tikrinama, kaip su darbu tvarkosi gatvių ir šaligatvių prižiūrėtojai – nors situacija pagerėjo, taip pat dar yra ruožų, kuriuose reikalingas papildomas dėmesys, apie pastebėtus trūkumus rangovai nedelsiant informuojami bei reikalaujama nuvalyti sniegą, pabarstyti slidų ruožą.

Skaityti visą pranešimą