Gyventojai skundžiasi nesaugiai vairuojančiais „Bolt“ pavežėjais: nerodė jokio posūkio signalo, lėkė 120 km/h greičiu

Prieš 1 metus 69

Pavežėjimo ir kitas paslaugas teikiančiai bendrovei „Bolt“ skelbiant apie plėtros planus, klientai sako, kad kai kurie vairuotojai nesąžiningai naudojasi platformos paslaugomis, dar vieni nesilaiko Kelių eismo taisyklių, o su kai kuriais užsieniečiais vairuotojais dažnai sunku susikalbėti. 


„Bolt“ yra vienas didžiausių Estijos startuolių, siūlantis įvairias paslaugas: pavėžėjimo, paspirtukų nuomos, maisto pristatymo ir kitas. Startuolis veikia 45 šalyse, būtent pavėžėjimo paslaugą jose teikia virš 3 mln. pavežėjų.

Išsikviesti vairuotoją žmonės gali per mobiliąją programėlę. Norėdami kažkur nuvykti, gyventojai pirmiausiai nurodo tos vietos adresą, tuomet jiems pateikiami variantai, kokiu automobiliu jie gali keliauti, kiek kainuos jų kelionė ir už kiek laiko jų iškviestas automobilis atvyks. Per programėlę galima stebėti, ir kiek laiko truks kelionė, žemėlapyje matomas visas maršrutas.

Visgi, nors ir yra tokia sistema, gyventojai sako, kad kartais vairuotojai nemoka tinkamai naudotis programėle bei įdiegta navigacija. Yra ir tokių atvejų, kai vairuotojai nesilaiko kelių eismo taisyklių, vairuoja nesaugiai. Būtent su tokiu vairuotoju susidūrė ir Vilniuje gyvenanti Ernesta.

„Vieną kartą po darbo išsikviečiau „Bolt“. Jau nuo pat pradžių jis atvyko ne į nustatytą vietą ir pažymėjo, jog yra atvykęs, man teko eiti ieškoti mašinos. Įsėdus į mašiną, vairuotojas iš karto pasimetė, nesuprato, kur reikia važiuoti, pradėjo ne į tą pusę važiuoti, teko jam apsisukti.

Kuomet apsisuko ir pradėjom važiuoti, jis važiavo be posūkio signalo, kuomet išvažiavo į kelio ruožą, kuriame galimas greitis 90 km/h, vienu metu jis važiavo tik 50 km/h, o kitu metu pasiekė, jei neklystu, 110 ar net 120 km/h“, – LRT RADIJUI pasakoja vilnietė.

Pastaruoju metu internete taip pat daugėja pasakojimų apie pavežėjų seksualinį priekabiavimą arba kitą nepriimtiną elgesį. Taip pat žmonės teigia, kad gana sunku susikalbėti su užsieniečiais pavežėjais, kurie dažnai moka tik rusų kalbą.

„Bolt“ atstovas Lietuvoje Andrius Pacevičius LRT RADIJUI sako, kad šiuo metu, siekiant užtikrinti klientų saugumą bei išvengti nelegalių pavežėjų, visi platforma besinaudojantys vairuotojai yra identifikuojami specialia sistema.

„Jau sausio mėn. buvo testuojama nuotraukos verifikacijos paslauga pusei vairuotojų, vasario mėn. startavo paslauga 100 proc. vairuotojų. Dabar absoliučiai kiekvienas vairuotojas reguliariai yra prašomas nusifotografuoti, nuotrauka yra automatiškai patikrinama su jo dokumentais, su jo paskutine nuotrauka. Jeigu kyla abejonių, sistema automatiškai užblokuoja ir žmogus peržiūri nuotraukas“, – dėsto A. Pacevičius.

„Tokiu būdu pavyko identifikuoti keletą vairuotojų, kurie galimai piktnaudžiavo paslaugos taisyklėmis, ir manom, kad šiuo metu problema yra išspręsta“, – priduria jis.

„Bolt“ atstovas pabrėžia, kad apie netinkamą vairuotojo elgesį būtina pranešti pačiam „Bolt“, tai galima padaryti ir per programėlę. Na, o jeigu priekabiaujama ar kyla pavojus pačiam klientui, būtina pranešti ir policijai.

A. Pacevičius sako, kad nusiskundimų dėl to, kad vairuotojas nekalba nė viena didžiajai daliai Lietuvos gyventojų žinoma kalba, sulaukiama retai.

„Imant bendrą srautą ir bendrą skundų kiekį, tikrai labai retai yra, kad [vairuotojas] nekalba jokia lietuviams žinoma kalba. Bet šiaip technologiškai programėlė savaime leidžia išspręsti didžiąją dalį problemų: jeigu žmogus nori kelių sustojimų, galima įvesti kad ir 3–4 sustojimus iš karto į programėlę, jeigu norima parašyti žinutę, o vairuotojas kalba rusiškai ar angliškai, o keleivis lietuviškai, programėlė automatiškai išverčia susirašinėjimą abiem pusėms“, – aiškina „Bolt“ atstovas.

Vis dėlto, pažymi pašnekovas, artimiausiu metu žmonėms, norintiems naudotis „Bolt“ platforma ir vykdyti pavėžėjimo paslaugas, bus taikomas minimalus anglų kalbos mokėjimo reikalavimas.

Viso reportažo klausykitės LRT RADIJO laidos „Lietuvos diena“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą