Gydytojai perspėja: tarp vaikų plinta daugelio jau primiršta liga – skarlatina

Prieš 1 metus 81

Medikai įspėja, kad grįžta senos ligos. Auga sergamumas skarlatina. Per pirmuosius šių metų mėnesius fiksuota du kartus daugiau sergančiųjų, nei pernai per visus metus. Skarlatina dažniausiai serga vaikai. Sveikatos specialistai rekomenduoja nepamiršti asmens higienos.

Pakruojo darželyje šį mėnesį vienu metu skarlatina susirgo du vaikai. Darželio vadovė sako, kad per jos beveik 40 metų karjerą, tai pirmas toks atvejis.

„Kartais paklausydavome žinias – va, vienam rajone, kitame rajone. Galvojome, mes sveikai gyvename, tikrai sveikuoliai, stipruoliai. Džiaugėmės, kad nėra, ir štai – išlindo tokia liga. Tikrai netikėta“, – neslepia darželio direktorė Rita Vičiuvienė.

Skarlatina plinta ir didmiesčiuose, ir mažesnėse savivaldybėse. Apie 4 tūkst. gyventojų turinčiame Pakruojyje vien šiemet – apie 10 skarlatinos atvejų. Visi susirgusieji – vaikai.

„Tai yra streptokokinė liga, pasireiškia karščiavimu, bėrimu, gerklės skausmu, angina, limfmazgių padidėjimu. Kartais pilvą skauda vaikams, viduriuoja. <...> Dėl sunkių eigų, <...> tai gali komplikuotis miokarditais, inkstų uždegimais, otitu“, – aiškina vaikų ligų gydytoja Laima Gudienė.

Nuo skarlatinos skiepų nėra. Gydoma antibiotikais. Itin svarbi tinkama asmens higiena, nes liga užkrečiama. Neretai, vaikas į ugdymo įstaigą negali grįžti kelias savaites.

„Tėveliams norėčiau pasakyti tokią informaciją, kad tiesiog atidžiau žiūrėtų vaiką. <...> Apskritai norėčiau paakcentuoti – išberto vaiko nereikėtų laikyti namuose, būtina parodyti specialistui“, – sako vaikų gydytoja Sonata Sudarienė.

Susirgimų skarlatina daugėja visoje Lietuvoje. Per pirmuosius šių metų mėnesius fiksuota daugiau kaip pusantro tūkstančio susirgimų, kai pernai per visus metus – tik apie 700. Visuomenės sveikatos specialistai sako, kad po pandemijos sugrįžta visos anksčiau vyravusios ligos. Daugiausia įtakos tam turi suprastėjusi asmens higiena.

„Pokovidiniu laikotarpiu visos ligos jau grįžo į savo vėžes. <...> Kovido laikotarpiu neturėjome nei kokliušo, nei epideminio parotito. O dabar jau atsirado visos ligos, kurias turėjome anksčiau“, – konstatuoja Visuomenės sveikatos centro atstovė Rasa Liausėdienė.

Apie išaugusį skarlatinos sergamumą praneša ir kitos Europos šalys – Jungtinė Karalystė, Danija, Prancūzija. Lietuvoje ir užsienyje daugiausia serga 5-10 metų vaikai.

Skaityti visą pranešimą