Gydytojai įspėja: vaizduotę lavinantis galvosūkis vaikų rankose gali virsti pražudyti galinčiu daiktu

Prieš 1 metus 88

Medikai perspėja apie itin išpopuliarėjusį galvosūkių žaidimą: iš smulkių, stiprių magnetų sudarytas neokubas gali sukelti mirtiną pavojų arba sužalojimus visam gyvenimui. Vartotojų teisių apsaugos tarnyba teigia, jog šis žaidimas neskirtas mažamečiams, tačiau pardavėjai jį reklamuoja kaip žaislą vaikams nuo trejų metų. 

Daugybė smulkių įvairiaspalvių magnetinių kamuoliukų sukimba į vieną figūrą. neokubas – magnetinis konstruktorius, lavinantis loginį mąstymą, kūrybiškumą, padedantis suvaldyti stresą. Naudojant kamuoliukus žymiai pagerėja rankų ir pirštų įgūdžiai, lavina erdvinę vaizduotę ir kūrybinius smegenų gebėjimus – taip aprašoma prekė populiarioje interneto parduotuvėje. Aprašyme nutylėta, kad prekė gali tapti nelaimės priežastimi.


„Pavojus yra tiesiog, kad mažiukai, radę gražius burbuliukus, rutuliukus magnetinius, juos gali praryti. Iki pat sepsio, kraujo užkrėtimo ir mirties viskas gali pasibaigti“, – perspėja Ričardas Peldžius, gydytojas reanimatologas.

Savo teiginius jis grindžia kolegų iš Vakarų patirtimi – medicinos straipsniuose, pranešimuose aprašyta atvejų, kuomet šis žaislas vaikų sveikatai, gyvybei arba likusiam gyvenimui sukėlė pavojingų pasekmių.

„Tikrai buvo pokalbiai ir podcastai ir kalbėjo apie tai gydytojai amerikiečiai. 4 ir 6 metų vaikiukams reikėjo daryti rimtesnę chirurginę operaciją. Ir tokių atvejų tikrai yra. Tie sulipę magnetukai sukelia žarnų pažeidimą. Tad pasekmės yra tokios: jeigu jau tie magnetukai nukeliavo į žarnyną, juo vis tiek reikia ištraukt, nes jie sulipę. Ypatingai, jeigu jų yra daugiau nei trys ir jie yra atskirai vienas nuo kito. Jie gali sulipt vienas su kitu, sudaryti kilpas, žarnų persilenkimus, sukelt nepraeinamumą ir žarnų apmirimą. Tad geriausiu atveju gali likti randas ir patirtis operacijos. O jeigu gydoma ūmi fazė, gali likti ne tik randas. Gali tekti dalį negyvybingos žarnos šalinti. Tada atitinkamai liks pažeistas žarnynas. Jei pažeista didelė dalis žarnų, gali tekti išvesti dirbtinę žarną, angą dirbtinę jau į pilvo sieną. Tai išmatos jau bus šalinamos ne natūraliais takais, o į maišelį, kuris kabos prie pilvo“, – pasakoja reanimatologas.

Atvejų, kuomet vaikus teko gelbėti dėl prarytų magnetų, yra buvę ir Lietuvoje.

„Su magnetais patenka, sakyčiau, kartą per kelis metus. Nėra labai dažnai, bet vis randame. Atvykus pas mus, atliekame rentgeno nuotrauką, pamatome, kurioj vietoje yra tuo metu tas magnetas. Jeigu jis yra stemplėje arba skrandyje, stengiamės pašalinti iš karto. Pavojingiausia, jeigu vaikas sugeba praryti kelis magnetukus. Tada sukimba jie būdami skirtingose žarnos kilpose, vienas kitą traukdami prakiurdo žarną. Tada patenka žarnų turinys į pilvo ertmę ir išsivysto peritonitas. Tada jau tenka operuoti“, – aiškina Santaros klinikų vaikų chirurgijos skyriaus vedėjas, chirurgas Arūnas Strumila.

Magnetinį žaislą paskutiniu metu populiarina ir paauglių itin pamėgta „TikTok“ platforma. Trumpuose vaizdo įrašuose vaikai dalijasi, kaip smulkius magnetus paverčia papuošalais.

„Didesni vaikai, prisižiūrėję vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose, bando visaip sužaisti su netikromis auskarų vėrimo imitacijomis. Neva įsiveria į lūpą ar liežuvį, nosį. Ir tikrai gali netyčia praryti tuos magnetinius rutuliukus“, – akcentioja R. Peldžius.

Medikams kalbant apie pavojų vaikams, skundų dėl magnetinių žaislų Vartotojų teisių apsaugos tarnyba nėra sulaukusi. Anot tarnybos skyriaus vedėjos Vitos Šarmavičienės, Neokubas nėra įtrauktas į žaislų kategoriją, o jo platintojams paliekama teisė patiems spręsti: pardavinėti kaip žaislą vaikams ar galvosūkių žaidimą įvairaus amžiaus žmonėms. Priklausomai nuo to, apsprendžiamas ir taikomų prekės aprašymo reikalavimų griežtumas.

„Kalbant apie magnetus ar magnetinius žaislus – iki galo nėra ir pačioje Europos Sąjungoje aiškaus reglamentavimo. Bet Europos Komisijos nuomone, tie neokubai neturėtų būt priskiriami žaislams. Jei būtų priskirtini žaislams, tuomet jie turėtų atitikti žaislų direktyvas arba Lietuvos techninio žaislų reglamento reikalavimus, taip pat – reikalavimus dėl cheminių medžiagų žaisluose. Vis tik, pirmiausia gamintojas nustato paskirtį ir mes pirmiausia vertiname daikto atitiktį pagal tai, kaip gamintojas deklaravo“, – aiškina V. Šarmavičienė.

Svetainėje „Pigu.lt“ neokubas buvo platinamas kaip žaislas vaikams nuo 3 metų. Prekės aprašyme nebuvo nurodyti galimi pavojai. Gavę LRT RADIJO klausimus, svetainės „Pigu.lt“ atstovai pranešė pašalinę Neokubą iš prekybos.

Skaityti visą pranešimą