Gydytoja papasakojo, kodėl pastaruoju metu keičiasi skrandžio bei virškinimo ligų priežastys

Prieš 1 metus 107

Mityba daro didelę įtaką bendrai žmogaus savijautai, todėl skrandžio, virškinimo problemos dažnai apkartina gyvenimą. Lapkričio 8 diena minima Europos sveikos mitybos diena, ta proga gydytoja gastroenterologė dalinasi įžvalgomis, dėl ko vis dažniau kreipiasi pacientai ir pataria, kaip išvengti nemalonumų, susijusių su skrandžiu. Pasak specialistės, klysta manantys, jog svarbi tik mityba, rašoma pranešime spaudai.

Paskutiniai keletas metų į gyvenimą atnešė daug neįprastų, nerimą keliančių įvykių. Pirmiausia buvo pandemija, karantino laikotarpis, kai visų gyvenimai apsivertė aukštyn kojomis. Tada prasidėjo karas Ukrainoje, daug nerimo žmonėms kelia finansiniai, ekonominiai klausimai. Tai veikia ir mūsų organizmą bei ligas, kuriomis sergame.

Pasak gydytojos gastroenterologės Gabrielės Sodeikienės, paskutiniu metu pacientus tenka konsultuoti ir gydyti dėl tokių ligų, dėl kurių anksčiau žmonės kreipdavosi kur kas rečiau.

„Gastroezofaginio refliukso, suriebėjusių kepenų, žarnyno ligos bei funkciniai virškinamojo trakto sutrikimai – su šiomis ligomis susiduriame dažniau nei anksčiau. Taip pat pastebime dažniau diagnozuojamas autoimunines žarnyno ligas: celiakiją, opinį ir mikroskopinį kolitus. Kasdien patiriamas stresas dėl vienokių ar kitokių priežasčių daro didelę įtaką autoimuninių ligų atsiradimui, jų paūmėjimams. Iš tiesų stresas, nerimas, lėtinis nuovargis ir yra pagrindinės funkcinių virškinamojo trakto sutrikimų priežastys“, – pasakoja gydytoja gastroenterologė.

Naujos ligos yra ir pandemijos palikimas

Anot gydytojos, tokie nusiskundimai glaudžiai susiję ne tik su įtampa, patiriamu stresu, bet ir mažu fiziniu aktyvumu, nesveika mityba.

„Pavyzdžiui, persivalgymas daro didelę įtaką suriebėjusių kepenų ligų išsivystymui, prisideda prie progresavimo į komplikacijas, kaip kad kepenų cirozė ir kepenų vėžys. Dažnai pacientai pripažįsta, kad pandemijos laikotarpiu priaugo nemažai svorio, dėl patiriamo nerimo daugiau valgė, dažniau nei anksčiau leido laiką namuose. Todėl tikrai pastebime daugėjančių kepenų ligų, kurių būtų galima išvengti“, – sako G. Sodeikienė.

Gydytoja gastroenterologė primena, kodėl subalansuota mityba yra labai svarbi kasdieniniame žmogaus gyvenime.

„Ji svarbi tiek sveikam, tiek ir sergančiam žmogui. Reikėtų laikytis sveikos mitybos piramidės principų – grūdinės kultūros, daržovės, vaisiai turėtų būti pagrindiniai maisto produktai. O saldumynai, riebus maistas – tik piramidės viršūnėje. Visgi vis dažniau atrodo, kad šiuolaikiniame pasaulyje mitybos piramidė yra apsivertusi“, – sako medikė.

Jos konsultuojami pacientai dažnai domisi protarpiniu badavimu ar tam tikromis specifinėmis dietomis. Tačiau badavimas ar drastiškos dietos neišugdo sveiko požiūrio į maistą ir nepadeda sukurti tinkamų mitybos įgūdžių.

„Kaskart konsultacijų metu kartoju pacientams, kad svarbiausia yra sveika mityba, darbo ir poilsio režimas, streso kontrolė. Žmonės dažnai prieš žengdami pirmą žingsnį dėl geresnės savijautos labai abejoja, baiminasi, kad teks daug ką pakeisti.

Tačiau dažniausiai pakanka visai nedaug – kritiškai įvertinti pirkinių krepšelį, esant antsvoriui bei viršsvoriui sumažinti porcijas trečdaliu, daugiau judėti. Neabejoju, kad kiekvienas gali atrasti paprastų sprendimų, padėsiančių pagerinti sveikatą ir savo savijautą“, – patarimais dalinasi gydytoja.


Skaityti visą pranešimą