Gydytoja klinikinė farmakologė: neatsakingai vartodami vitaminus galime net pakenkti savo sveikatai

Prieš 1 metus 81

Kilus diskusijoms apie nuomonės formuotojų reklamuojamas vitaminų lašelines, specialistai pabrėžia, jog vitaminų ir papildų be gydytojo paskyrimo ar patarimo apskritai nereikėtų vartoti, nes iš jų didelės naudos nėra. LRT RADIJO kalbintos specialistės sako, jog kai kuriais atvejais nesaikingas vitaminų vartojimas gali turėti net, priešingai, žalingą poveikį sveikatai. 


„Paskutinė didelė, sisteminė apžvalga, 2022 m. publikuota „JAMA“ žurnale, apimanti daugiau nei 700 tūkst. pacientų ir 84 tyrimus, dar kartą labai aiškiai atsakė, kad įvairių papildų, vitaminų vartojimas žmonėms, kurie neturi jokių aiškiai išreikštų ligų, susijusių su vitamino deficitu, neduoda jokios pridėtinės naudos“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius.

Kad vitaminus ir maisto papildus reikėtų vartoti tik tuomet, kai tam yra reali priežastis, pabrėžia ir Kauno klinikų ir Kauno ligoninės gydytoja, klinikinė farmakologė Eglė Karinauskė.

„Jeigu žmogus kreiptųsi į šeimos gydytoją su skundais, kad yra pavargęs, jaučia stresą ir panašiai, jam būtų atlikti tam tikri kraujo tyrimai, būtų nustatyta, ar yra tas vitamino trūkumas, ar ne. (...) Čia iš tikrųjų ir yra pati didžiausia grėsmė, kadangi tas vitaminų vartojimas dažniausiai ir nukelia vizitą pas šeimos gydytoją, visą tą pasitarimą ir, sakykime, apsaugo žmogų nuo gydymo ir tikros ligos atradimo“, – LRT RADIJUI aiškina specialistė.

Kaip pasakoja farmacininkė Jovita Aleknienė, nors neretai žmonės vitaminų ir maisto papildų nusipirkti ateina jau pasitarę su gydytoju arba vietoje paprašo vaistininko patarimo, visgi pasitaiko ir tokių atvejų, kuomet žmonės savo ruožtu nusprendžia, kokių vitaminų jiems trūksta. Anot J. Aleknienės, tokia praktika ne visada atneša gerų rezultatų.

„Kartais tikrai žmonės gali ir patys pataikyti, ko jiems reikia, bet tikrai galimas ir vitaminų perdozavimas, ir netinkamas vartojimas, ir kelių vitaminų vartojimas vienu metu, kas taip pat gali sukelti perdozavimą. Aš manau, būtinai reikia pasitarti arba su vaistininku, arba su gydytoju“, – teigia specialistė.

Vaistininkė neslepia, jog neretai tenka pirkėjus ir šiek tiek pakontroliuoti – patikrinti, ar jų perkami vitaminai nesidubliuoja, išklausinėti jų, kokius maisto papildus jie jau vartoja ir kodėl jiems prireikė naujų.

„Mes visuomet peržiūrime krepšelį, (...) paklausiame, ką turi namuose, ką jau vartoja. Visuomet išsiaiškiname žmogaus poreikį: ar jis ką tik sirgo, ar sirguliuoja kažkas iš namiškių, ar jaučia kokius nors kitus simptomus, nuovargį, nerimą, dėl ko jis ruošėsi vartoti vitaminus ir kitus maisto papildus. (...) Jeigu matome, kad žmogui tikrai yra kažkokia problema, kurios neišspręs vitaminų kompleksas, arba neaišku, ko jam reikėtų, visuomet nukreipiame pas gydytojus, kad pasidarytų tyrimus, pasikonsultuotų išsamiau“, – LRT RADIJUI sako J. Aleknienė.

Farmacininkė teigia, jog vaistinėse, ypač šaltuoju metų laiku, susidomėjimas vitaminais ir maisto papildais yra itin padidėjęs. Klinikinė farmakologė E. Karinauskė savo ruožtu patikina, jog vienintelis vitaminas, kurį žiemos mėnesiais patariama vartoti lietuviams, yra vitaminas D.

„Visi kiti vitaminai iš esmės kelia grėsmę perdozavimui. O tas perdozavimas gal ne visada pakenks, tiesiog pakenks finansiškai, kadangi perdozuoti vitaminai pasišalina su šlapimu“, – priduria ji. Anot Kauno klinikų gydytojos, žmonės neretai perdozuoja vitaminais, nes perka tiek multivitaminų kompleksus, tiek konkretų vitaminą atskirai.

„Labai dažnai pacientai susiduria su tuo, kad tiesiog nepasinagrinėja maisto papildo sudėties lentelės, tada sudubliuoja. Aš tikrai esu susidūrusi, kai tiesiog reikėjo sėdėti su pacientu ir jam aiškinti: „Va, žiūrėkite, čia jau yra to, šito nereikia gerti“. Ir iš tikrųjų su senyvo amžiaus žmonėmis ypatingai tai yra, kadangi jie nori tos sveikatos ir galvoja, kad gaus [ją] vitaminais“, – tvirtina E. Karinauskė.

Jai antrina ir farmacininkė J. Aleknienė. „Dažniausiai tai būna vyresnio amžiaus žmonės, kurie pasiklauso patarimo kaimynų, giminaičių, kažką jau vartoja, kažką norėtų dar pavartoti ir gaunasi tikrai stiprus vitaminų kokteilis, kurio tikrai jiems nereikia“, – teigia ji.

LRT RADIJO kalbinta šeimos gydytoja Rasa Isevičienė džiaugiasi, jog farmacininkai vitaminų žmonėms neparduoda atsainiai, pasidomi, ar jų iš tiesų reikia. Visgi specialistė pažymi, jog žmonės vis dažniau vitaminus ir maisto papildus perka internetu, kur jų niekas nesukontroliuoja. Be to, neretai jie įsigyjami net ne iš elektroninių vaistinių, o iš mažiau patikrintų prekeivių.

„Žmonės tikrai neturi supratimo, ką vartoja, tuo labiau, kad iš kitų šalių, tarkime JAV, atsiųstų vitaminų dozės dažnai būna didesnės, negu mes esame įpratę. (...) Mes apskritai neturime žinios, ką vartosime, ar tas preparatas geras, kokybiškas. Ir tikrai matome pacientų, kurie ateina po kurio laiko pasidaryti tyrimus, nes jaučiasi vis tiek negerai arba pradėjo jaustis negerai pradėję vartoti papildus. (...) Ištyrę matome, kad, tarkime, sukilo kepenų fermentų rodikliai, nes ne visos medžiagos, kurias mes laikome nekaltomis, mums tinka, tuo labiau iš svetimų šalių žolelės, kurių net genetiškai mūsų organizmas nėra pratęs vartoti“, – aiškina R. Isevičienė.

Neigiamų vitaminų ir maisto papildų vartojimo pasekmių, anot jos, išvengti nėra sunku – tereikia pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju, o tą galima padaryti ir gyvo vizito metu, ir telefonu. Be to, kaip rodo praktika, mielai žmonėms patarimus dalina ir vaistininkai.

Visos diskusijos klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą