Gydytoją apie ilgąjį kovidą: net ir lengva infekcijos forma apie save gali priminti ilgam

Prieš 1 metus 119

Aštuoniolika tyrimų sujungusi tarptautines mokslininkų komandos padaryta analizė rodo, kad vieną iš dvidešimties persirgusį koronavirusu pusmetį kamuoja uoslės ar skonio sutrikimai.

Dažniausiai pasitaikantis vadinamojo ilgojo kovido simptomas – nuovargis, jį jaučia kas antras persirgęs. Trečdalį kamuoja dusulys, 20 proc. – kosulys ir raumenų skausmai. Ilgojo kovido simptomų sąrašą papildė plaukų slinkimas ir sumenkęs geismas.

Nustatyta, kad liekamieji simptomai dažniau pasireiškė turintiems kitų sveikatos problemų. Įvairūs tyrimai rodo, kad maždaug ketvirtadalis visiškai pasveiksta nuo koronaviruso praėjus metams po to, kai dėl šios ligos buvo patekę į ligoninę.

Lietuvoje kol kas panašių tyrimų nėra, tačiau Santaros klinikų gydytoja pulmonologė Edita Strumilienė LRT TELEVIZIJOS laidoje „Svarbi valanda“ pabrėžia, dažniausiai ilgalaikius simptomus jaučia ligoninėje nuo koronaviruso gydyti pacientai, kai kurie gydosi jau pusantrų metų. Yra ir tokių atvejų, kai persirgusiems lengva forma simptomai pasireiškia vėliau.

„Nemaža dalis pacientų, po stacionaro, jaučia tokius simptomus, kaip nuovargis, menkesnis fizinio krūvio toleravimas. Dalis pacientų skundžiasi naktiniu prakaitavimu, sausu kosuliu“, – vardija simptomus E. Strumilienė.

Anot jos, neretai gydytojai neranda šių negalavimų tiesioginės priežasties, tad jie yra siejami su raumenų silpnumu ir bendro fiiznio pajėgumo sumažėjimu.

„Ypač šiuos simptomus jaučia pacientai, kovidu persirgę pakartotinai“, – sako gydytoja, pridurdama, kad nors pacientai antrą kartą suserga paskiepyti, lengvesne ligos forma, po pirmojo persirgimo likę liekamieji reiškiniai paūmėja.

„Kad persirgo žmogus lengva forma, dar nereiškia, kad jis visiškai pasveiko ir gerai jausis. Kartais tie simptomai atsiranda šiek tiek vėliau“, – teigia pulmonologė.

Anot jos, pacientai ilgąjį kovidą neretai pastebi bandydami grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, kai pastebi, kad kai kuriuos darbus, užduotis atlikti tampa sunkiau.

Skaityti visą pranešimą