Gydytis į Lietuvą – ir tūkstantinė britų minia: dėl galimybės greičiau gauti pagalbą kai kuriems tenka parduoti namus, imti paskolas

Prieš 1 metus 146

Gydytis į Lietuvą sugrįžta ne tik emigrantai, bet ir daugybė kitų šalių piliečių. Be daug metų populiarių odontologinių procedūrų ir plastinių operacijų, dabar į mūsų šalį užsieniečiai atvyksta darytis ir bariatrijos bei ortopedinių operacijų. Šią savaitę naujienų portalas „The Guardian“ rašo, jog daugybė Jungtinės Karalystės gyventojų, negalinčių sau leisti privačios sveikatos priežiūros, gydytis į Lietuvą vyksta dėl didžiulių eilių, jau tapusių kasdienybe jų šalies nacionalinėje sveikatos sistemoje. „Tai ne medicinos turizmas, tai neviltis“, – sako jie. 

Lietuvoje veikiančių privačių klinikų, teikiančių paslaugas ir pacientams iš užsienio, atstovų teigimu, užsieniečiai čia randa ne tik pigesnių, greičiau suteikiamų, bet ir kokybiškesnių paslaugų.

Kaip rašo „The Guardian“, 68-erių Cathy Rice, 18 mėnesių kentusi skausmus, nusprendė skristi į Lietuvą. „Aš laiptais lipdavau keturpėsčia. Negalėdavau nueiti net iki parduotuvės“, – sako ji.

Prieš kurį laiką iš šeimos gydytojo moteris sužinojo, kad dėl osteoartrito padarytų pažeidimų jai reikalinga kelio sąnario endoprotezavimo (pakeitimo) operacija. Tačiau, kaip ir milijonai kitų nacionalinės Didžiosios Britanijos sveikatos sistemos pacientų, moteris tokios operacijos buvo priversta laukti mėnesių mėnesius.

Privačioje klinikoje Kaune operacija buvo suorganizuota per kelias savaites ir kainavo 6800 eurų – maždaug perpus pigiau nei Jungtinėje Karalystėje. Į kainą įskaičiuota išankstinė nuotolinė konsultacija, skrydžiai pirmyn ir atgal, pervežimai iš ir į oro uostą, dvi naktys ligoninės palatoje su visais patogumais, apžiūra prieš operaciją ir fizioterapija po operacijos.

„Pagalvojau: „Tiesiog pažiūrėk, iš ko gali rinktis. Gali likti čia ir kęsti tokį skausmą dar porą metų arba gali priimti sprendimą“, – „The Guardian“ pasakojo C. Rice.

Buvusi sveikatos priežiūros darbuotoja iš Glazgo Škotijoje yra toli gražu ne vienintelė britė, ieškojusi galimybės užsienyje gauti įprastas sveikatos priežiūros paslaugas. Ji niekada anksčiau nebuvo kreipusis į privačią kliniką ir niekada to nenorėjo. Tačiau praėjusią savaitę, praėjus metams po pirmosios operacijos, ji grįžo į Lietuvą, kad tokia pati procedūra būtų atlikta ir kitam keliui. Jei būtų nusprendusi operuotis Didžiojoje Britanijoje, operacijos būtų turėjusi laukti trejus metus.

Kad atskristų į Lietuvą, jai teko parduoti namą. „Žmonės mano, kad, jei tai [skrendi operuotis į užsienį – LRT.lt) darai, gauni didelę pensiją arba esi labai turtingas. Bet svarbiausias veiksnys čia yra skausmas, – sako ji. – Tai nėra medicinos turizmas, tai neviltis“, – rašo „The Guardian“.

Užsieniečiai sudaro apie 30 proc. operuojamų pacientų

Naują tendenciją patvirtina ir Lietuvoje veikiančios gydymo įstaigos. Pavyzdžiui, Vilniuje įsikūrusiame Medicinos diagnostikos ir gydymo centre per metus gydoma apie 150 000 pacientų, iš kurių apie 5 000 yra iš Jungtinės Karalystės.

Kaip LRT.lt sakė privačių klinikų tinklą valdančių „Gijos Klinikų“ medicinos direktorė Rasa Petrikienė, 2022 m. šioje gydymo įstaigoje buvo atlikta 2 700 operacijų, iš kurių maždaug 30 proc. – iš užsienio atvykusiems pacientams.

„Daugiausia pacientų atvyksta iš Didžiosios Britanijos ir Airijos, taip pat sulaukiame nemažai pacientų iš Danijos ir Olandijos. Nors tarp šių pacientų yra ir emigrantų, t. y. išeivių iš Lietuvos, dauguma jų – užsienio piliečiai, su Lietuva neturintys jokių ryšių“, – sakė pašnekovė.

Privačių klinikų tinklo atstovės teigimu, didelį pacientų iš užsienio skaičių lemia kelios priežastys. Pirmiausia – kokybiška ir tarptautiniu lygiu labai gerai vertinama medicina (pradedant specialistais, baigiant pačia paslauga, aptarnavimu).

„Be to, itin aukšto lygio medicinos paslaugos kainuoja žymiai mažiau, dažnai kelis kartus pigiau nei privačiose užsienio šalių klinikose“, – „The Guardian“ skelbtą informaciją patvirtino R. Petrikienė.

Prie paslaugų populiarumo esą prisideda ir patogi geografinė padėtis – tiek iš Didžiosios Britanijos, tiek iš Danijos, Olandijos Lietuvą patogu pasiekti tiesioginiais skrydžiais, jie neilgai trunka ir yra pigūs.

Paklausiausios – ortopedinės operacijos ir reabilitacija

Pasak „Gijos Klinikų“ atstovės, didžioji dalis pacientų iš užsienio atvyksta dėl ortopedinių operacijų bei reabilitacinio gydymo.

„Populiariausios operacijos – artroskopinės (minimaliai invazinės) sąnarių operacijos bei klubo ir kelio sąnarių keitimo operacijos. Taip pat kasmet vis auga plastinių operacijų ir bariatrinių (skrandžio mažinimo ir nutukimo gydymo) operacijų skaičius“, – teigė gydymo įstaigos vadovė.

Ar dėl to, jog mūsų šalies specialistai konsultuoja, operuoja ir pacientus iš užsienio, nenukenčia Lietuvos gyventojai? „Gijos Klinikų“ atstovė tiesiai į klausimą neatsakė. Pasak jos, operacijų laukimo eilė, priklausomai nuo operacijų rūšies, jų klinikose šiuo metu yra nuo 1 iki 4 mėnesių.

Ji neatmetė, jog pacientų iš užsienio skaičius augs – tai lems anksčiau minėtos priežastys: geresnis kainos ir kokybės santykis bei greitesnis paslaugos suteikimo laikas.

Paslaugas teikia kelios privačios klinikos

Analogiškas ir panašias paslaugas Lietuvoje pacientams iš užsienio teikia ir daugiau privačių klinikų: „Kardiolita“, „Nordclinic“, Medicinos diagnostikos ir gydymo centras ir kt. Tačiau tokių įstaigų pasirinkimas nėra didelis – medicinos turizmą sėkmingai plėtoti gali tik tos įmonės, kurios turi įdirbį ir stiprią specialistų komandą.

Itin svarbus didelis paslaugų pasirinkimas vienoje vietoje, t. y. siūlomas kompleksinis gydymas: gydytojų konsultacijos, tyrimai, diagnostika, chirurgija ir pooperacinis, reabilitacinis gydymas.

Tai ypač svarbu po kelio ar klubo sąnario keitimo operacijų, nes pacientai turi pradėti judėti palaipsniui, pamažu didinant apkrovas, prižiūrint kineziterapeutams.

Kaip pacientai randa klinikas ir susiorganizuoja vizitus? Gydymo įstaigų teigimu, informacija sklinda iš lūpų į lūpas, per reklamą socialiniuose tinkluose ir internete. Gydymo įstaigos taip pat bendradarbiauja su medicinos turizmo partneriais. Tačiau tokiu atveju paslaugų paketo kaina pacientui išauga.

Situacija pasikeitė per dešimtmetį

Dažniausiai prieš pacientams atvykstant, jie konsultuojami nuotoliniu būdu, turi užpildyti klausimyną apie savo sveikatą, kartais paprašomi pateikti rentgeno nuotraukas bei kraujo tyrimų rezultatus. Po operacijos praėjus trims mėnesiams, pacientų prašoma pasidaryti rentgeno nuotrauką, kuri siunčiama į kliniką. Jei kiltų komplikacijų, pacientai turėtų teisę į tolesnį nemokamą gydymą, kol problemos bus išspręstos.

Klinikoje „Nordclinic“ dirbantis chirurgas ortopedas profesorius Šarūnas Tarasevičius sakė, kad kai prieš dešimtmetį įsidarbino šioje klinikoje, nė vienas iš jo gydytų užsieniečių nebuvo iš Jungtinės Karalystės. Dabar beveik visi jie iš šios šalies, daugiausia iš Anglijos: „Dažnai jie yra vyresnio amžiaus ir turėtų vykti į ligonines šalia savo namų. Bet vis tiek kažkodėl priima tokį sprendimą [vykti į Lietuvą], kai kurie skolinasi pinigų iš savo vaikų.“

Š. Tarasevičiaus teigimu, iki „Brexito“ pacientai iš Jungtinės Karalystės galėjo prašyti kompensuoti operacijos, pavyzdžiui, klubo sąnario endoprotezavimo, užsienyje išlaidas, jei nacionalinė šios šalies sveikatos sistema jiems negalėdavo pasiūlyti atitinkamos procedūros per „protingą“ laikotarpį – paprastai apie šešis mėnesius. Šiuo metu kompensacijų nebėra, tačiau pacientai vis tiek atvyksta gydytis į Lietuvą.

Konkuruoja su Lenkija ir Turkija

Medicinos turizmo srityje dirbančios bendrovės „Wellness Travels“ atstovas Karolis Šulcas LRT.lt pasakojo, kad dėl paslaugų kainos Lietuva labiausiai konkuruoja su Lenkija ir Turkija.

„Tačiau Lietuvoje paslaugų kokybė geresnė. Teko girdėti iš pacientų, kad kitose šalyse net su chirurgu nesusišneka angliškai. Pas mus ne tik chirurgai, bet ir medicinos personalas kalba angliškai, o kiekvienas pacientas turi savo asmeninį vadybininką, į kurį gali kreiptis bet kuriais klausimais“, – nurodė pašnekovas.

Tokios įmonės kaip „Wellness Travels“ dažnai organizuoja visą kelionę: paciento pageidavimu gali užsakyti jam ir skrydžio bilietus, viešbutį, pasiimti iš oro uosto, nuvežti į viešbutį, kliniką ar apsipirkti. Norintiems už papildomą mokestį organizuojamos ir ekskursijos po miestą, kuriame viešima, kita kultūrinė ar pramoginė programa.

Skaityti visą pranešimą