Gruodį gąsdinęs didelėmis elektros kainomis „Ignitis“ toną keičia – minėtos kainos netaikys

Prieš 1 metus 46

Likus vos kelioms dienoms iki termino pabaigos, bendrovė „Ignitis“ dalį klientų informavo, kad didelės elektros kainos, apie kurią perspėjo dar gruodį, vis dėlto netaikys. LRT.lt primena, kad gruodžio pradžioje 40 tūkst. klientų siūlyta pasirinkti trejų metų fiksuotos kainos planą, nes esą jų turimas planas dėl augsiančios kainos naikinamas. Dabar bendrovė teigia – šios kainos netaikysime.

Gruodį nurodė, kad kaina sieks 0,66 Eur/kWh, sausio pabaigoje kaina jau kita

LRT.lt skaitytojas Mykolas pasidalino gautu bendrovės „Ignitis“ laišku. Pasakoja pirmojo laiško, siųsto gruodžio pradžioje, nepastebėjęs. Vėliau pamatęs tik laišką, kuriame nurodoma, kad pasirinkti kitą planą rekomenduojama iki vasario 1 d.

Vis dėlto likus vos kelioms dienoms iki šio termino, sausio 27 d. vakare, jis gavo laišką, kuriame buvo informuotas, kad anksčiau skelbta 0,66 Eur/kWh kaina jam nebus taikoma.

„Įvertinome sumažėjusias sąnaudas dėl kainų kritimo elektros rinkoje, todėl nuo 2023 m. vasario 1 d. netaikysime 0,659 Eur/kWh kainos, apie kurią informavome 2022 m. gruodžio 16 d. laiške“, – nurodoma LRT.lt skaitytojui Mykolui atsiųstame laiške.

Toliau primenama, kad dabartinė turimo plano nefiksuota elektros kaina galios iki 2023 m. birželio 30 d. Ji be valstybės kompensacijos, kaip rašoma laiške, sieks 0,358 Eur/kWh, o su valstybės kompensacija – 0,280 Eur/kWh.

Mykolas teigia besistebintis tokia įmonės komunikacija – prieš mažiau nei du mėnesius ragino pasirinkti net trejų metų fiksuotos kainos planą, nes kaina pasieks 0,66 Eur/kWh, o dabar, likus kelioms dienoms iki pasirinkimo termino, informuojama, kad kaina vis dėlto bus bene dvigubai mažesnė.

„O tai kas būtų buvę, jeigu būčiau pasirinkęs tą trijų metų planą? Dabar mokėčiau vos ne 50 centų už kilovatvalandę trejus metus? Nes jie blogai pasiskaičiavo?“ – sako Mykolas.

„Ignitis“: niekas negalėjo tikėtis tokios šiltos gruodžio pabaigos

„Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė LRT.lt teigia, kad tai buvo visiškai įprastas ir standartinis procesas, kuriuo remiantis bendrovė kainas nuostato nuolat.

„Lapkričio pabaigoje kainų prognozė indikavo, jog kaina pirmą pusmetį drastiškai išaugs. Gruodį niekas negalėjo tikėtis tokios šiltos gruodžio pabaigos ir labai šilto sausio mėnesio. Tuo metu, kai buvo prognozuojamos kainos, rinkose trūko likvidumo, biržoje finansiniai elektros pirkimo-pardavimo sandorių kiekiai buvo ženkliai sumažėję, todėl tuo metu buvo sunkiau prognozuoti ateities kainas“, – komentuoja L. Beganskienė.

Jos aiškinimu, lyginant kainas „Nordpool“ kainų zonoje, „Igničio“ analitikai rėmėsi skirtingų šalių elektros energijos kainų zonos diferencialais ir istoriniais duomenis, ilgalaikėmis prognozėmis.

„Dėl to ir buvo modeliuojamos aukštos kainos ateinantį pusmetį. Dabar matome, kad vidutinė elektros energijos kaina Lietuvoje dienos prieš (angl. day-ahead) rinkoje sausio mėnesį buvo 2,6 karto mažesnė negu gruodį (krito nuo 272 Eur/MWh iki 103 Eur/MWh). Pagrindinė to priežastis – dėl šiltų orų visoje Europoje buvo suvartota itin mažai gamtinių dujų. Saugyklų užpildymas sausio 30 d. duomenimis yra net 74 proc. (tai yra didesnis užpildymas negu pastarųjų 5 metų vidurkis)“, – sako L. Beganskienė.

Kadangi elektros kaina tiesiogiai koreliuoja su dujų kaina, tvirtina atstovė, atslūgus baimėms, jog dujų rezervų neužteks, kainos nuo gruodžio pabaigos išlieka žemesniame lygyje.

Pasiteiravus, kiek klientų pasirinko rekomenduotą 36 mėnesių fiksuotos kainos planą ir ar jie turi galimybę grįžti į turėtą planą, L. Beganskienė nenurodė, kiek tokių klienų yra. Vis dėlto ji teigė, kad klientai visada turi galimybę keisti planą. Tiesa, už gautas nuolaidas jiems reikėtų atsiskaityti.

„Visi mūsų klientai gali bet kada keisti turimą fiksuotos kainos planą, tai padaryti įprastai nesudėtinga savitarnoje, telefonu, klientų aptarnavimo centre. Svarbu tik tai, kad keičiant fiksuotos kainos planą nepasibaigus fiksavimo laikotarpiui, reikia grąžinti suteiktas nuolaidas“, – sako L. Beganskienė.

Pasitikslinus, ar nefiksuotos kainos planas ir toliau taikomas, nes gruodžio mėnesį siųstame laiške buvo nurodoma, kad šis planas bus naikinamas, o klientai automatiškai perkeliami į 36 mėnesių fiksuotos kainos planą, L. Beganskienė nurodo, kad planas nebėra parduodamas, tačiau vis dar taikomas jame likusiems klientams.

Gruodžio mėnesį klientus informavo: turimas planas naikinamas, nieko nedarant įsigalios 36 mėn. planas

LRT.lt primena, kad dar gruodžio pradžioje „Ignitis“ daliai savo klientų išsiuntė laiškus, kuriuose informavo, kad jų pasirinktas elektros tiekimo planas su nefiksuota kaina naikinamas. Vietoje to bendrovė siūlė rinktis 36 mėn. fiksuotos kainos planą.

Laiške taip pat buvo nurodoma, kad, nieko nedarant, klientams nuo sausio automatiškai įsigalios 36 mėn. fiksuotos kainos planas.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) tuomet pabrėžė, kad su siūlomais pakeitimais vartotojai gali nesutikti, o tai padarius jiems liktų galioti senosios sutarties sąlygos, net ir planą panaikinus.

Savo ruožtu „Ignitis“ nurodė, kad vartotojai turi teisę nesutikti, bet tai nereiškia, kad kaina nesikeis. Tuomet bendrovė argumentavo, kad sprendimas nebesiūlyti nefiksuotos kainos planų buvo priimtas įvertinus prognozuojamą kainą.

Buvo skaičiuojama, kad nuo sausio ji klientams turėtų šoktelėti iki 65 ct/kWh.

„Apskaičiavę prognozuojamą kainą 2023 m. pirmam pusmečiui, pamatėme, kad ji pasiekė nesuvokiamus 65 ct/kWh. Tokia kaina nuo sausio mėnesio būtų įsigaliojusi šio plano turėtojams. Dėl to priėmėme sprendimą tokio plano atsisakyti. Jį turėjusiems klientams pasiūlėme pigiausią šiuo metu galiojantį fiksuotos kainos pasiūlymą. Jis pigesnis už prognozuotą 65 ct/kWh kainą apie 20–25 ct/kWh“, – situaciją anksčiau komentavo L. Beganskienė.

Vis dėlto kilus pasipiktinimui, „Ignitis“ klientų atsiprašė ir mėnesiui pratęsė tuo metu galiojusias kainas. Atitinkamai klientams sprendimą reikėjo priimti iki sausio pabaigos.

„Ignitis“, matydama viešojoje erdvėje kylančius klientų ir suinteresuotų šalių klausimus dėl ketinimų nebesiūlyti nefiksuoto termino planų, atsiprašo klientų dėl kilusios sumaišties ir neaiškios komunikacijos bei ketina šiuo metu galiojančias sutarčių kainas pratęsti mėnesiui – iki vasario pirmos dienos“, – buvo rašoma „Ignitis“ pranešime žiniasklaidai.

Kiek vėliau LRT RADIJUI bendrovės atstovas Andrius Kavaliauskas teigė, kad klientai nelaukia sausio ir sudarinėja sutartis. Jis radijo eteryje dar kartą paragino klientus rinktis fiksuotos kainos planus, argumentuodamas kilsiančiomis kainomis.

Pranešimus apie nefiksuoto termino planų atsisakymą gavo apie 40 tūkst. „Ignitis“ klientų.

LRT.lt dėl komentaro kreipėsi į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą.

Skaityti visą pranešimą