Gresiant akušerijos skyriaus uždarymui, Jonavos ligoninė gimdyves vilioja ir pinigais, ir internetu palatoje

Prieš 1 metus 88

Jonavos ligoninei sunerimus dėl akušerijos skyriaus uždarymo, pasiektas 15 metų gimdymų rekordas. Gimdyvės į Jonavą viliotos ir piniginėmis išmokomis ir palatomis su interneto ryšiu. Ligonių kasa akušerijos paslaugas apmoka tik toms įstaigomis, kuriose per metus įvyksta ne mažiau nei 300 gimdymų. Svarstoma, kad nustatytas rodiklis gali didėti.

Jonavos ligoninės palatoje prieš dieną gimusį kūdikį prižiūrinti kėdainietė gimdyti Jonavoje pasirinko įvertinusi atstumą nuo namų ir paskaičiusi rekomendacijas apie gydytojus.

„Galvojau gal ir į Kauną, nes man artimieji sakė rinktis, kad būtų didesnė, bet norėjau, kad mažiau būtų gimdyvių, kad priežiūra gal būtų geresnė“, – neslepia jauna kėdainietė.

Iškilus grėsmei, kad Jonavos ligoninės akušerijos skyrius gali būti uždarytas jei per metus nebus 300 gimdymų, gimdyvės į Jonavos ligoninę viliojamos iš visos Lietuvos. Tarp atvykstančių – daugiausia iš Kėdainių ir Ukmergės. Šių miestų ligoninėse metų viduryje uždaryti akušerijos skyriai.

Jonavos savivaldybė kiekvienai, gimdžiusiai Jonavoje, moka 147 eurų vienkartinę išmoką. Žadamos ir lengvatos jau su kūdikiais lankantis baseine.

„Įsirengėme palatų, palatose įrengėme televiziją, taip pat interneto ryšį, kuo džiaugiamės, ir tos sąlygos pacientėms tikrai labai geros“, – tikina ligoninės akušerijos ir ginekologijos skyriaus vedėja Indrė Grušaitė-Vanagienė.

Vilionės atsipirko. Prognozuojama, kad gimdymų skaičius šiais metais Jonavoje perkops 400. Tai – 15 metų rekordas.

„Matome, kad gimstamumas Lietuvoje mažėjantis, tie skaičiai nuosekliai mažėjo, tačiau pastangos, užsidegimas šiemet leidžia mums džiaugtis tais rezultatais“, – teigia Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

Tačiau kitoms ligoninėms metų pabaiga – nerimastinga.

Mažeikių ligoninėje iki 300 dar trūksta beveik pusšimčio gimdymų.

Ligoninės direktorius pripažįsta, kad nustatytas skaičius, panašu nebus pasiektas. Tačiau viliasi, kad skyrius išliks.

„Yra ribos, kur galima racionalizuoti, optimizuoti procesus, bet motinos ir vaiko sveikatos apsauga ne visiškai paklūsta tiems sprendimams, kurie čia generuojami dėl, atseit, lėšų taupymo“, – sako Mažeikių ligoninės direktorius Sigitas Kaktys.

300 gimdymų rodiklis – viena svarbiausių sąlygų pagal kurias sprendžiama, ar paslaugos apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Tačiau šiemet 300 gimdyvių priėmusioms regionų ligoninėms, panašu, gali tekti ruoštis naujiems iššūkiams. Svarstoma rodiklio dydį keisti.

„Įstaigose, kuriose yra mažiau gimdymų, ir paslaugų kokybė yra mažesnė, nes personalas mažiau turi praktikos susidūrus su ekstrinėmis situacijomis, ne visą laiką suranda tinkamus sprendimus. Tad šie kriterijai yra didesni. Šiuo metu nėra sprendimo dėl šio skaičiaus. Kalbama, kad minimalus gimdymų skaičius turėtų būti apie 600, bet kaip minėjau, dar nėra priimti sprendimai“, – dėsto Ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Tatjana Golubajeva.

Dabar Lietuvoje gimdymo paslaugas, kurias finansuoja Ligonių kasa, teikia 15 gydymo įstaigų.

Skaityti visą pranešimą