Greitosios darbuotojai į pensiją nori anksčiau: dėl sunkių darbo sąlygų plyšta raiščiai, raumenys

Prieš 1 metus 82

Greitosios medicinos pagalbos profsąjungai prašant paankstinti darbuotojų išėjimą į pensiją, grupė politikų Seime registravo įstatymo pataisas. Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad tai visame sektoriui būtų per didelis smūgis, nes trečdalis darbuotojų yra vyresni nei 55-erių metų.

Kiekvienas skubios pagalbos iškvietimas, kai dirbi jau 30 metų ir tau per 50 metų – iššūkis, sako Panevėžio greitosios medicinos pagalbos darbuotoja.

„Nuo to skubėjimo kiek traumų turim – plyšę raiščiai, raumenys, sąnariai išsukioti“, – teigia skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Vida Valentinaitė.

Kaip dirbti tokį darbą iki pensijos, sako, sunku net įsivaizduoti.

„15 metų dar kažkur man dirbti, ropoti kažkur į penktą aukštą. Na tai palauks tada. Arba bus, kaip kažkada buvo Lenkijoje, kada atvažiuoja greitoji, ligonis ateina į mašiną, daktaras apžiūri, nes jis nebeišlipa iš mašinos. Na ir viskas, eisim iki to“, – tikina V. Valentinaitė.

Kaip regione, taip ir sostinėje. Vadovai sako, kad su amžiumi mažėja darbuotojų fizinės galimybės ir ne tik.

„Turi būti, kaip kadaise sakydavo, šaltas protas, žaibiška reakcija. Darbuotojai stengiasi iš visų jėgų ir kol kas viskas, ačiū Dievui, pavyksta, bet tai yra jau už galimybių ribų“, – įsitikinęs Vilniaus GMP mokymų skyriaus vadovas Mindaugas Kliukas.

Profesinė sąjunga siekia, kad greitosios medicinos pagalbos darbuotojai į pensiją galėtų išeiti anksčiau.

„Greitosios darbuotojai dirba tomis pačiomis sąlygomis, patiria tą patį stresą, privalo vykdyti tokias pačias užduotis kaip ir kitų specialiųjų tarnybų darbuotojai. Dėl to mums taip pat priklausytų ankstyvesnis pensinis amžius“, – mano GMP darbuotojų profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.

Grupė politikų inicijuoja įstatymų pataisas, kuriomis siūlo greitosios medicinos pagalbos darbuotojams sulaukusiems 55-erių metų ir turintiems ne mažesnį kaip 25-erių metų darbo stažą skirti valstybines pensijas. Tačiau, ar tai įgyvendinti įmanoma, dar daug klausimų.

„Tai yra vienas iš būdų, kaip pagerinti darbo sąlygas, bet tada mums reikėtų ir kitų pakeitimų įstatyminėje bazėje. (...) Jeigu mes prilyginam greitąją medicinos pagalbą kaip specialiąją tarnybą, jai reikėtų ir atskiro įstatymo“, – svarsto Seimo narė, konservatorė Jurgita Sejonienė.

„Norint išleisti anksčiau į pensiją, kas būtų logiška, nes žmonės tikrai dirba sunkiai, reikia turėti kuo pakeisti pirmiausia“, – pastebi Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

O pakeisti, pasak sveikatos apsaugos ministerijos, būtų sunku, nes šiuo metu maždaug trečdalis visų darbuotojų yra vyresni nei 55-erių metų. Ministerija svarsto, kaip kitais būdais palengvinti darbą.

„Svarstomas ir įrangos įsigijimas, kuris padėtų teikti paslaugas lengviau, taip pat galvojama ir apie trečio komandos nario įdiegimą, ir greitosios medicinos pagalbos brigadų darbuotojų amžius, kad ekipažą nebūtų abu darbuotojai panašaus amžiaus“, – vardija Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Viktorija Buzytė.

Profsąjungos pirmininkės teigimu, greitosios medicinos pagalbos darbuotojų pensinio amžiaus ankstinimas pritrauktų daugiau jaunų specialistų.

Skaityti visą pranešimą