„Google Maps“ atnaujino Mariupolio palydovines nuotraukas, jose – milžiniškos karo žaizdos

Prieš 1 metus 64

„Google Maps“ atnaujino palydovinius vaizdus iš dabar Rusijos okupuoto Mariupolio, kuris tapo Ukrainos didvyriškos kovos su okupantais simboliu. Palydoviniuose vaizduose užfiksuotas milžiniškas miesto sugriovimo mastas.

Palydovinėse nuotraukose matomi kovos ženklų visame mieste – sugriauti pastatai, pajuodusi nuo kovų ir gaisrų žemė.

Galima pamatyti ir vienu iš kovų centru tapusios „Azovstal“ gamyklos vaizdą. Čia matomi likę kovų ženklai.

Taip pat matomas apgriautas dramos teatras, po kurio griuvėsiais buvo palaidota šimtai žmonių. Šį pastatą, po kuriuo buvo slėptuvė, rusai atakavo nepaisant prie jo esančio užrašo „vaikai“.

Mariupolio miesto meras „Unian“ teigė, kad palydoviniuose vaizduose taip pat išryškėja miesto pakraštyje kuriamos naujos kapinės su šimtais kapų.

LRT.lt primena, kad Ukraina praneša, kad dar pavasarį Rusijos pajėgų užimtame Mariupolyje masiškai mėginama sunaikinti karo nusikaltimų įrodymus – griaunami rusų atakų pažeisti pastatai, skaičiuojama, kad su žeme jau sulyginta 50 tūkst. namų. Mieste bandoma sunaikinti ukrainiečių tapatybę – draudžiama ukrainiečių kalba, uždažyta visa simbolika.

Rusija pramoninį Marijupolio uostamiestį atakavo 86 dienas, kol ukrainiečiams teko pasiduoti. Dabar Kremlius jį neteisėtai prisijungė, bando atkurti tai, ką patys sugriovė, taip pat ištrinti nuožmaus Ukrainos pasipriešinimo simbolius.

Skaičiuojama, kad Mariupolyje per Rusijos atakas žuvo daugiau nei 25 tūkst. gyventojų. Iki karo čia gyveno beveik pusė milijono. Panašiai tiek, kiek Taline, Estijos sostinėje.

Skaityti visą pranešimą