Geros naujienos iš elektros rinkos: pirmą kartą po ilgos pertraukos kainos ėmė mažėti

Prieš 1 metus 74

Po rekordinio rugsėjo elektros kainos ima mažėti. Tokia tendencija gali išsilaikyti ir toliau, sako Lietuvos energetikos agentūros (LEA) Energetinio saugumo ir inovacijų centro vadovas Vytautas Budreika.

Lyginant su rugpjūčiu, rugsėjį didmeninė elektros kaina mažėjo 25,1 proc. – nuo 480 Eur/MWh iki 359,7 Eur/MWh.

„Rugsėjis buvo pirmas mėnesis nuo balandžio, kada elektros kaina mažėjo. Rugsėjo mėnesį pavyko pasiekti 2021 m. kainą, o rugsėjo 18 d. ji buvo netgi mažesnė. Pagrindinės priežastys, kurios lėmė elektros kainos mažėjimą, buvo atvėsę orai, pasibaigę remontai, padidėjusi galia tarp Latvijos ir Estijos jungties bei pigusios gamtinės dujos“, – elektros kainos mažėjimo priežastis vardija ekspertas.

Elektros kainos mažėjo visame regione, tačiau Lietuvoje jos išliko didžiausios.

Lietuvos zonoje didmeninės elektros kainos biržoje rugsėjį siekė 359,7 Eur/MWh, Latvijoje – 351 Eur/MWh, Lenkijoje – 175,4 Eur/MWh, Vokietijoje – 346,1 MWh, Estijoje – 228,9 Eur/MWh, Suomijoje – 215 Eur/MWh, rodo LEA duomenys.

Elektra ne tik pigo, bet ir turėjo mažesnę paklausą, gyventojai ir verslas rugsėjį jos sunaudoja 6 proc. mažiau nei įprastai.

„Pagrindinės priežastys yra vykdomos įvairios taupymo priemonės, elektros vartojimą ribojo verslas, nes kai kas sustabdė savo veiklą. Be to, Lietuvoje buvo fiksuota ir dvigubai didesnė gaminančių vartotojų galia. Praėjusių metų rugsėjį gaminančių vartotojų galia sudarė 150 megavatų, o šį rugsėjį – 288 megavatus“, – sako V. Budreika.

Mažiausios kainos iš Europos šalių fiksuotos Ispanijoje – 120 Eur/MWh – ir Portugalijoje – 136 Eur/MWh.

„Tai rodo, kad dujų kainos apribojimas elektros gamybai, kuris taikomas minėtose šalyse nuo birželio, veikia, jei mes kalbame apie kainos sumažinimą. Jos turėjo vieną mažiausių kainų. Jei toks sprendimas būtų pritaikytas ES mastu, toks sprendimas galėtų sumažinti kainas. Tačiau reikia suprasti, dalis ES šalių tam priešinosi dėl to, kad tai padidintų dujų poreikį, o tai padidintų dujų kainą“, – aiškina V. Budreika.

Skaityti visą pranešimą