Geriausias pasaulio ultrabėgikas Sorokinas atskleidė naują iššūkį – pasaulio rekordo sieks Vilniuje

Prieš 1 metus 60

Aleksandras Sorokinas antrus metus iš eilės ir trečią kartą karjeroje pripažintas geriausiu pasaulio ultrabėgiku. Ištvermingas lietuvis pripažino, kad apdovanojimo tikėjosi: „Kažkur giliai savyje tikėjau, kad man atiteks tas titulas.“

2022 metais A. Sorokinas iš viso nubėgo beveik 12 tūkstančių kilometrų ir pagerino 12 valandų, 6 valandų, 100 mylių, 100 km bei 24 valandų bėgimų pasaulio rekordus.

„Praėjusieji metai man buvo labai sėkmingi, nes pavyko pagerinti keletą pasaulio rekordų. Galėčiau išskirti 24 valandų bėgimo pasaulio rekordą, nes visos pastangos tam ir buvo dedamos. Vakar parašė ir pasveikino ultra bėgikų asociacijos prezidentas ir viceprezidentas. Tai diena prasidėjo labai įspūdingai, smagiai ir su gera nuotaika“, – džiaugėsi A. Sorokinas.

41-erių bėgikas atskleidė treniruočių nuotolius ir pasirengimo pasaulio rekordams režimą: „Vidutiniškai po tūkstantį kilometrų per mėnesį. Aišku, pagrindiniai kilometrai buvo rinkti būtent prieš rekordinius bėgimus – prieš 100 kilometrų, prieš 24 val. bėgimą. Prieš juos reikėdavo per dieną nubėgti po 50 kilometrų, daugiausia – 70 km.”

Nauji metai – nauji iššūkiai.

„Norėčiau susikoncentruoti į 24 val. bėgimus, nes jaučiu, kad tos lubos dar nepasiektos. Aš galvoju, kad galima dar pagerinti. Dar sprendžiame, ar bandyti jį gerinti pasaulio čempionate ar atskirame bėgime. Europos ir pasaulio čempionatuose susirenka labai daug žmonių ir ten pagerinti rekordą būtų labai sunku. Praėjusiame Europos čempionate bėgo 400 žmonių, o ratas – kilometras“, – apie metų tikslus kalbėjo A. Sorokinas.

Ultrabėgikas norėtų pasaulio rekordą pagerinti ir Lietuvoje: „Galiu atskleisti, kad gegužės 14 dieną Vilniuje mes darysime 100 km bėgimą. Ateikite palaikyti, o kas norite ir sudalyvauti. Mes bandysime bėgti greitai, nes buvo pakviesti vieni geriausių Europos sportininkų. Bandysime bėgti pasaulio rekordui. Dabar jis yra 6 val. 5 min. Bandysime gerinti.”

Tarptautinė Ultra bėgikų asociacija iš varžybų yra pašalinusi Rusijos ir Baltarusijos bėgikus. A. Sorokinas mano, kad jiems sugrįžti būtų per anksti: „Gaila sportininkų, kurie negali parodyti savo rezultatų, bet mes matome visą situaciją ir žmonių gyvybės aukščiau už olimpinę chartiją. Yra toks ukrainietis Andrijus Brodyaga Tkačukas. Jam priklauso trečias ar ketvirtas rezultatas istorijoje, bet jis negali dalyvauti varžybose, nes kariauja už savo tėvynę.“

Jau šį sekmadienį A. Sorokinas dalyvaus Sevilijos maratone: „Tai galima sakyti mano pirmas oficialus maratonas, kur aš bandysiu bėgti maksimaliai. Laiko nenorėčiau prognozuoti. Aš esu bėgęs maratonus, bet labai seniai ir ten laikas nebuvo toks geras, kokio aš norėčiau. Tikslų sau kelti nenoriu, bet noriu bėgti kartu su profesionalais, pasidžiaugti tuo. Man tai bus gera patirtis. Aš kątik grįžau iš Kenijos, tai ten visi rimtai rengiasi maratonams, nes jau prasideda atranka į Paryžiaus olimpines žaidynes. Manau, kad Sevilijos maratone bus bandančių patekti į žaidynes ir laikai bus labai geri.“

Skaityti visą pranešimą