„Gerai, kad buvome šalia“: žaibiškai sureagavę medikai išgelbėjo užspringusį naujagimį

Prieš 1 metus 105

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) medikų komanda ilgai atsimins dieną, kai į ligoninės Skubios pagalbos skyrių buvo atvežtas užspringęs naujagimis. Nors šioje ligoninėje gydomi tik suaugusieji, personalas nedvejojo ir sureagavo žaibiškai, kai jau nekvėpuojantį naujagimį į skyrių atvežė jo tėvai. Tokį sprendimą jie priėmė, nes RVUL buvo arčiausiai jų namų.

Laimingai pasibaigusia istorija ligoninės bendruomenė pasidalino feisbuko paskyroje ir iš karto sulaukė padėkų. Tačiau herojais tapę medicinos darbuotojai to nesureikšmina. Jų nuomone, taip būtų pasielgęs kiekvienas jų kolega. Svarbiausia, kad mažylis gyvas ir sveikas.

RVUL leidimu, dalinamės šia iskirtine istorija.

Dvejoti nebuvo kada

Nors mūsų ligoninėje gydomi tik suaugusieji, pasitaiko išskirtinių atvejų, kai Skubios pagalbos skyriaus darbuotojai gelbėja vaikus. Tokia laimingai pasibaigusi istorija įvyko visai neseniai – skyriaus vedėjas Paulius Uksas su komanda išgelbėjo gyvybę užspringusiam naujagimiui. Jau nekvėpuojantį naujagimį į RVUL Skubios pagalbos skyrių atvežė jo tėvai, nes būtent ši ligoninė buvo arčiausiai, rašoma ligoninės feisbuko paskyroje.

„Vos telefono ragelyje išgirdau, kad atvežtas nekvėpuojantis kūdikis, viską mečiau ir nubėgau į priėmimą, pacientų registratūrą. Tuo metu slaugytoja Aleksandra Macijevskaja kūdikį jau nešė į reanimacinę palatą. Perėmęs pamačiau, kad jis pamėlęs, nekvėpuoja. Pradėjus gaivinimą, jis lyg ir sukosėjo, pažiopčiojo, bet spalvos neatgavo, kvėpavimo judesių nebuvo.

Vos telefono ragelyje išgirdau, kad atvežtas nekvėpuojantis kūdikis, viską mečiau ir nubėgau į priėmimą, pacientų registratūrą.

Slaugytoja ruošė kūdikiams skirtą atsiurbimo ir gaivinimo rinkinį. Tuo metu skubiosios medicinos gydytojas Šarūnas Maciulevičius gaivino suaugusį pacientą ir stabilizavęs jo būklę kartu su slaugytoja Nina Bartke ir slaugytojo padėjėjomis pribėgo padėti man. Kadangi naujagimis vis dar nekvėpavo, tęsėme gaivinimą ir staiga išgirdau verkimą. Kūdikio verkimas medikui – pats geriausias ženklas“, – pasakoja skubiosios medicinos gydytojas P. Uksas.

Komanda toliau tęsė naujagimio gelbėjimą: išsiurbė iš plaučių kvėpuoti neleidusią masę, prijungė gyvybinių funkcijų stebėjimo monitorių, nors suaugusiems skirti elektrodai vos tilpo ant kūdikio krūtinės, o deguonies saturacijai skirtą prietaisą teko dėti ant kojos. Galiausiai net ir sauskelnes pakeitė – pritaikė mažiausias skyriuje turėtas, skirtas suaugusiems.

„Stabilizavę būklę paskambinome GMP ir paprašėme naujagimį nuvežti į Vaikų ligoninę. Tokie įvykiai mūsų skyriuje labai reti, kone išskirtiniai, bet atslūgus adrenalinui visi buvome labai laimingi, kad padarėme viską, ką galėjome ir išsaugojome gyvybę. Tai – didžiausias atlygis šiame darbe. Labai noriu padėkoti visai dirbusiai komandai už puikų darbą“, – džiaugiasi RVUL Skubios pagalbos skyriaus vedėjas.

Daugėja traumas patyrusių vaikų

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyriaus medikai pastebi vis dažnėjančius atvejus, kuomet tėvai į priėmimo skyrių atveža traumas ar kitokius sveikatos sutrikimus patyrusius vaikus, ypač savaitgaliais. Tokiais atvejais, jei skyriaus darbuotojai mato, kad pagalba reikalinga nedelsiant, nes vaiko gyvybei gresia pavojus (pavyzdžiui, vaikas gausiai kraujuoja, užspringo ir pan.), suteikiama skubi pagalba, būklė stabilizuojama, o tolesniam gydymui pacientas nukreipiamas į vaikus gydančią įstaigą.

Jei mažojo paciento būklė nereikalauja skubios pagalbos, jis iš karto nukreipiamas į vaikus gydančią įstaigą. GMP automobiliai vaikus visais atvejais veža į artimiausią vaikų ligoninę.

LRT.lt primena, kad RVUL yra suaugusiųjų ligoninė, o būtinoji medicinos pagalba vaikams iki 18 metų Vilniuje visą parą teikiama Vaikų ligoninės Priėmimo – skubios pagalbos skyriuje, adresu Santariškių g. 7 (Chirurgijos korpusas, naujagimiai ir vaikų chirurginio profilio pacientai) ir Santariškių g. 4 (Pediatrijos korpusas, vaikų ligų profilio pacientai).

Skaityti visą pranešimą