Galvos skausmą gali išprovokuoti ir netinkamas maistas: gydytoja atsakė, kokiais atvejais tabletė – ne išeitis

Prieš 1 metus 104

Daugeliui iš mūsų nors kartą gyvenime teko pajusti galvos skausmą, tačiau ar žinome, kada jį užtenka numalšinti vaistais, o kada derėtų sunerimti ir kreiptis gydytojo patarimo? LRT TELEVIZIJOS kalbinta Santaros klinikų gydytoja neurologė Rūta Mameniškienė sako, kad svarbu atkreipti dėmesį, ar patiriamas skausmas nėra kažkuo kitoks, nei buvo iki šiol, ir priduria, jog kai kuriais atvejais skausmus gali nulemti tam tikri maisto produktai.

Kaip aiškina gydytoja neurologė, žmogus galvos skausmą gali patirti dėl įvairių priežasčių, pagal tai jie skirstomi į pirminius ir antrinius.

„Pirminiai yra tie, dėl kurių nereikia skubios intervencijos ir kurių nesukelia kitos priežastys, – tai migrena, klasterinis galvos skausmas, įtampos galvos skausmas. O antrinius sukelia kitos priežastys – tai gali būti ir kraujotakos sutrikimai, smegenų navikai arba augliai, smegenų uždegimai“, – teigia R. Mameniškienė.

Vertinant jo stiprumą, galvos skausmas taip pat gali būti labai įvairus: nuo labai švelnaus, maudžiančio iki itin stipraus. Tačiau ar dėl kiekvieno galvos sopulio žmogui reikėtų sunerimti?

Specialistė aiškina, jog atkreipti dėmesį į patiriamą sopulį reikėtų tuomet, kai šis pasirodo kitoks, nei iki šiol patirti galvos skausmai, kai jis yra labai stiprus, o šalia jo atsiranda ir kitų simptomų, pavyzdžiui, galūnių nutirpimas ar vėmimas.

„Jeigu iki šiol galvos skausmo nebuvo, jis atsirado ir tęsiasi, tuomet reikėtų (...) kreiptis į šeimos gydytoją, kuris nukreiptų neurologo konsultacijai, paskirtų reikalingus tyrimus. Tačiau jeigu skausmą lydi pykinimas, galūnės nutirpimas, nusilpimas, intensyvus vėmimas, jeigu tokio skausmo niekada iki šiol nėra buvę, tuomet reikėtų kviesti greitąją medicinos pagalbą“, – pabrėžia R. Mameniškienė.

Anot jos, pagalbos reikėtų ieškoti tuomet, kai tokia savijauta tęsiasi ilgiau nei 30 minučių.

Kitais, lengvesniais atvejais, pasak gydytojos neurologės, žmonės vaistais gali gydytis ir patys. „Jeigu nėra lydinčių simptomų, jeigu tas skausmas buvęs ir anksčiau, jeigu jūs žinote tą stebuklingą tabletę, kuri padėjo ir jos nereikia dažnai, t.y. nereikia daugiau nei 2 kartus per savaitę, tuomet galima gydytis pačiam“, – sako ji.

Visgi pašnekovė patikina, jog kiekvienam žmogui, kuriam skauda galvą, bent kartą gyvenime reikėtų atlikti ištyrimą ir išsiaiškinti, dėl ko tą galvą skauda, nes priežasčių gali būti labai daug ir labai įvairių.

Paklausta, ar pastebi, jog pacientai piktnaudžiautų vaistais nuo galvos skausmo, specialistė sako suprantanti, jog tai jie daro ne iš blogos valios, o tik norėdami sau padėti. Tačiau, kaip akcentuoja ji, per dažnas vaistų nuo skausmo vartojimas ne tik nesumažins galvos sopulio, bet jį kaip tik sukels.

„Mes turime nemažą dalį žmonių, kurie patiria galvos skausmus, gydosi patys ir tuomet turi tuos vadinamuosius vaistų sukeliamus galvos skausmus. Tai juos galima gydyti arba malšinti, su jais susitvarkyti tik tuomet, kai mes nustojame vartoti nuskausminamuosius vaistus. Kalbu apie pacientus, kurie serga migrena, taip pat pacientus, kurie turi įtampos tipo galvos skausmus ir vartoja labai daug vaistų nuo skausmo. Tuomet ta tabletė prisijaukina žmogų, be jos žmogus negali gyventi“, – teigia medikė.

Įdomu tai, kad, kaip pabrėžia R. Mameniškienė, galvos skausmus sukelti gali ir žmogaus mityba bei žalingi įpročiai.

„Galvos skausmą gali išprovokuoti tiek šokoladas, tiek sūris, tiek kiti fermentuoti produktai. Gali galvos skausmą sukelti alkoholiniai gėrimai, dažniausiai vynas arba šampanas. Galvos skausmus sukelti gali ir rūkymas“, – tvirtina gydytoja neurologė.

Viso pokalbio su Santaros klinikų gydytoja neurologe Rūta Mameniškiene klausykitės LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą