Futbolu gyvenančioje Česnauskių šeimoje žaisti pradėjo ir Vaida: pati žaisdama aš jau nebekritikuoju vaikų ar žaidėjų

Prieš 1 metus 83

Buvusio profesionalaus futbolininko ir Lietuvos rinktinės žaidėjo Deivido Česnauskio ir grožio konkurso „Mis Lietuva“ nugalėtojos bei žinomos „influenserės“ Vaidos Grikšaitės-Česnauskienės šeimoje futbolas užima ypatingą vietą. Visi trys šeimos vaikai mėgsta futbolą, jį žaidžia ir juo gyvena, o nuo jų neatsilieka ir neseniai pirmą kartą futbolo rungtynėse kaip žaidėja dalyvavusi Vaida.

Vaida Grikšaitė-Česnauskienė LRT RADIJUI sako, kad ji futbole sukiojosi jau seniai, tačiau – už aikštelės ribų. Šį pavasarį moteris sako nusprendusi aktyviau įsilieti į šią sporto šaką.


„Mano startas futbole, atrodo, atėjo nesąmoningai. Aš visada esu prie futbolo, bet esu už aikštės ribų, ir esu ta aktyvioji už aikštės ribų. O pasportuoti aš labai norėjau pradėti šį pavasarį, nes, atrodo, esu apdovanota genais – figūra ir duomenimis nesiskundžiu. Supratau, kad tiesiog reikia pradėti sportuoti“, – sako 2002-aisiais gražiausia lietuvaite tapusi pašnekovė.

Moteris pasakoja, kad pradėti žaisti futbolą ją paskatino gera jos kolegė Greta Valikonienė. „Ji yra ir futbolo moterų futbolo rinktinės narė, ir trenerė FK Vilnius „Margaritos“. Tiesiog kartą susitikome ir ji sako: Vaida, ateik pas mus pabandyti. O Aš tada atsakiau: Greta, tu išprotėjai? Aš futbole? Aš jo tiesiog nemoku žaisti, – prisimena V. Grikšaitė-Česnauskienė. – O ji tada nuramino pasakydama, kad per treniruotes moterys ne tik žaidžia futbolą, bet ir atlikinėja tam tikrus pratimus.“

Draugės paraginta pašnekovė ryžosi ateiti į pirmąją futbolo treniruotę. Nusiteikiau, kad nemoku žaisti futbolo, o čia pasitiko apšilimo, tempimo pratimai, pirmuosius įspūdžius prisimena Vaida. „Po pratimų turime komandinio darbo treniruotes, žaidžiame futbolą. Ir man tai pradėjo patikti. Taip prabėgo kelios treniruotės. Man vėl skambina Greta ir sako norinti įrašyti mane į žaidėjas. Sakau: tu išprotėjai. O ji vėl ramina, kad kada norėsiu, tada galėsiu nežaisti. Tačiau ką reiškia nežaisti, kai jau visos merginos įsidirbome kaip komanda?“, – retoriškai klausia buvusio profesionalaus futbolininko žmona.

Pirmosios rungtynės Vaidai kėlė daug streso. Skraidžiojo drugeliai, labai jaudinausi, atsimena ji. „Galėjau jų atsisakyti, pasakyti, kad esu labai užsiėmusi, tam turėjau pilną teisę, tačiau ne, norėjau žaisti. Aš taip jaudinausi ir bijojau, kad net apsaugas pamiršau. Sūnaus Rojaus prašiau, kad jas man parūpintų. Vaikas pamiršo jas įdėti į mano krepšį. Atsimenu, kad tokiu atveju galima suktis iš padėties – iš batų išsitraukti padelius. Tai aš taip ir padariau. Dabar nuotraukose tai matosi, bet ką padarysi, juk reikia kažkaip suktis iš padėties – negali žengti į aikštę be apsaugų.

Prasidėjo varžybos. Aš dar prieš tai prašiau, kad tik pabūsiu sudėtyje, mane į aikštelę išleistų tik esant didelei būtinybei, kad galiu kažkur krašte pabūti, o gavosi taip, kad išleido žaisti... Žaidžiu ir nervuojuosi, kad nesiseka. Atrodo, kad gauni kamuolį, kaip ant lėkštutės, o reikia spirti – ir nesigauna, – pasakodama juokiasi gražiausios lietuvaitės karūną prieš 20 metų pasimatavusi moteris. – O vyras žiūri, vaikai žiūri. Man buvo tokia gėda, juolab kad pati komentuodavau, kai vaikai žaisdavo.“

Klaidas ir jaudulį netrukus pakeitė Vaidos pelnytas įvartis į priešininkių vartus. Komandai bėgant sveikinti ir apsikabinti, pašnekovė sako iš pradžių net nesupratusi kas įvyko.

„Stoviu prie vartų ir matau, kad man atskrieja kamuolys. Aš pilvu jį atmušiau ir taip pelniau savo pirmąjį įvartį debiutinėse varžybose! Tuomet matau, kad atbėga merginos į mane, džiūgauja su tokia energija, su tokia jėga. O aš nesuprantu, kas įvyko. Man sako: įvartį įspyrei!, – juokiasi V. Grikšaitė-Česnauskienė. – Atrodo žinai tas taisykles, bet kai pats esi žaidime, viskas atrodo kitaip. Nuo to karto, kai pradėjau žaisti, aš jau labai nebekritikuoju vaikų ar žaidžiančių žaidėjų, nes suprantu, kad tai yra visiškai ne taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, kai esi už aikštės ribų.“

Paklaustas, ar žaisdamas futbolą kada pagalvojo, kad viskas apsisuks ir ne žmona palaikys šalia aikštelės, o pačiam teks palaikyti žmoną, buvęs profesionalus futbolininkas Deividas Česnauskis tikina niekada nemanęs, kad žmona pradės žaisti futbolą.

„Ji visada būdavo už aikštės ribų, ir ten tikrai aktyvi būdavo, bet kad žengs į aikštę, užsidės marškinėlius ir žais futbolą. Vis tik ji norėjo pradėti sportuoti, o mėgstamiausia veikla, kuri galėjo būti – tai futbolas. Jis mūsų šeimą vienija. Džiaugiuosi, kad jinai pradėjo sportuoti, nes figūra pasitaisė iškart“, – šypsodamasis kalba Deividas, savo replika žmonai sukeldamas skardų juoką.

Sūnus Rojus tikina taip pat palaikantis mamą. Pasak jo, stebėti patyrusių futbolininkų ir mėgėjų žaidynes yra skirtingi dalykai. „Patyrusių futbolininkų žaidimą stebi didelėje aikštėje, o tokias futbolininkes (tarp kurių žaidžia ir mama – LRT.lt) matai mažoje aikštelėje – tokioje, kaip ir mūsų komanda žaidžia. Tai tikrai labai didelis skirtumas“, – sako futbolą žaidžiantis sūnus Rojus.

Viso pokalbio su Česniauskių šeima klausykitės „Čempionų pietūs“ radiotekos įraše.

Parangė Vismantas Žuklevičius.


Skaityti visą pranešimą