Feisbuke platinamų melų apie organų donorystę žala akivaizdi – padaugėjo nesutinkančiųjų tapti donorais

Prieš 1 metus 88

Feisbuke plinta dezinformacija apie organų donorystę. Įrašuose teigiama, kad Seimui priėmus numanomo sutikimo donorystės modelį, grės pavojus ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Nacionalinis transplantacijos biuras pripažįsta, kad melagienos jau pridarė žalos, padaugėjo nesutinkančiųjų tapti donorais.

Vilnietės Jolitos artimasis inksto transplantacijos laukia nuo sausio. Šeima jau prieš metus žinojo, kad ši operacija bus būtina.

Todėl moteris sako, kad prieš porą savaičių feisbuke pasirodžiusi dezinformacija liūdina. Gyventojai pradėjo dalytis įrašu, kuriame vaizduojami vaikai karstuose, o autorius skatina atsisakyti organų donorystės. Be to, tai padaryti ir už savo vaikus. Vartotojai taip pat reiškė nerimą, kad Seimui priėmus įstatymo pataisas, siūlančias įteisinti numanomo sutikimo organų donorystės modelį, prasidės nusikaltimai.

„Kai pamatai tą informaciją, kai sužinai, kad žmonės atsisako... Tada lyg ir rankos nusvyra, pradeda abejonės kilti, nerimas. O gal man nepavyks, o gal čia iš tikrųjų yra nesąmonė“, – mintimis dalijasi vilnietė Jolita Stojanova.

Paskelbus įrašą, vos per porą savaičių 100 žmonių išreiškė atsisakantys tapti organų donorais. Specialistų teigimu, tiek nesutikimų sulaukta per visus praėjusius metus.

„Kas padaryta – įdirbis per 20 metų, tai per savaitę laiko yra nubraukta ir, aišku, tos pasekmės, kaip bebūtų gaila, jos dar jausis labai ilgai“, – sako Asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Aušra Degutytė.

Nacionalinis transplantacijos biuras ramina gyventojus ir primena – donoru tampama tik po mirties, kai reanimacijos skyriuje nustatoma smegenų mirtis. O gyvoji donorystė atliekama tik šeimos nariams.

„Sutuoktiniams, broliams, seserims, vaikams, tėvams, tačiau galima tik kai artimajam reikalinga inksto transplantacija, kitais atvejais iš gyvo donoro nėra prašoma jo organų“, – teigia Nacionalinio transplantacijos biuro atstovė Laura Bilinskaitė.

Akcentuojama, net jei Seime bus priimtas numanomo sutikimo organų donorystės modelis, mirus žmogui, artimieji vis tiek turės išreikšti sutikimą. O dabartinės donoro kortelių sistemos neliktų – žmonėms nereikėtų pildyti ir pasirašyti nustatytos formos, donorais būtų laikomi visi, neišreiškę prieštaravimo.

Žmonėms kyla daug neaiškumų, pabrėžia asociacijos „Gyvastis“ prezidentė A. Degutytė.

„Tas aiškios komunikacijos nebuvimas būtent ir gimdo tokią baimę ir mitus, ir atsiranda terpė dezinformacijos plitimui“, – sako ji.

„Tai yra absurdas. Niekas bėgančiam širdies neištrauks. Svarbi gyvybė tiek ta, kuri laukia, tiek ta, kuri turi pasirašius donoro kortelę“, – komentuoja J. Stojanova.

Tuo metu įrašus nagrinėjusio dezinformacijos analizės centro vadovo manymu, pranešimai sukurpti taip pat, kaip platinant sąmokslo teorijas. Ši situacija specialistui primena kampaniją prieš donorystę.

„Imamas tikras įvykis, kas šiuo metu vyksta. Tai šiuo metu iš tikrųjų vyksta įvykis Seime. Yra ruošiama įstatymo pataisa. Paėmus šitą įvykį, kas yra faktinis įvykis, jį stengiamasi supolitizuoti arba iškraipyti“, – aiškina dezinformacijos analizės centro Debunk.org vadovas Viktoras Daukšas.

Įrašuose naudojamos net kelios manipuliacijos technikos.

„Sujungtos netikros paskyros, dirbtinai per komentarus bandoma padidinti matomumą. Yra manipuliatyvios technikos pačiame turinyje. Tai dirbtinai atrinktos nuotraukos, sukuriamos visokios stiprios frazės“, – sako V. Daukšas.

Pernai donorais tapo 46 asmenys. Šiuo metu organų ir ragenų laukia 307 žmonės.

Daugiau – „Panoramos“ reportaže:

Skaityti visą pranešimą