Europos Sąjungoje nuo 2025 m. numatoma įvesti skrydžių ekologinio ženklinimo sistemą

Prieš 1 metus 72

Nuo 2025 m. Europos Sąjungoje (ES) numatoma įvesti skrydžių ekologinio ženklinimo sistemą, kurios tikslas – paskatinti tvaresnių degalų naudojimą aviacijos sektoriuje.

Remiantis Europos Parlamento (EP) pranešimu spaudai, ženklinimas leis informuoti keleivius apie anglies dioksido pėdsaką, tenkantį vienam žmogui. Esant tokiai sistemai, keleiviai galės palyginti skirtingų operatorių draugiškumą aplinkai. Negana to, kaip pranešama, EP derybininkai ir ES šalys narės taip pat susitarė užtikrinti, kad nuo 2025-ųjų 2 proc. sunaudojamo reaktyvinio kuro sudarytų tvarūs degalai, o šis kiekis iki 2050 m. laipsniškai padidėtų iki 70 proc.

„Šis reguliavimas priartina aviacijos dekarbonizaciją“, – sakė Parlamento derybininkas Jose Ramonas Bauza Diazas.

Tam, kad šis susitarimas įsigaliotų, jam dar reikalingas oficialus EP ir ES šalių narių pritarimas. Juo siekiama prisidėti prie bloko klimato tikslų – ES yra užsibrėžusi iki 2030 m. nurėžti šiltnamioefektą sukeliančių dujų išlakas bent 55 proc. nuo 1990 m. lygio, o iki 2050 m. pasiekti neutralumą klimatui. EP duomenimis, civilinė aviacija yra atsakinga už 13,4 proc. anglies dioksido emisijų ES transporto sektoriuje.

Skaityti visą pranešimą