Europos politikai po komentarų apie posovietines šalis ragina iš Paryžiaus išsiųsti Kinijos ambasadorių

Prieš 1 metus 77

Keliasdešimt politikų pasirašė pareiškimą, adresuotą Prancūzijos Užsienio reikalų ministerijai, ragindami iš šalies išsiųsti Kinijos ambasadorių Lu Shaye po jo komentarų apie buvusių SSRS šalių suverenumą, pranešė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Daugiau nei 80 parlamentarų iš įvairių Europos šalių (Europos Parlamento, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, Nyderlandų, Lenkijos Ukrainos ir kitų), 11 Užsienio reikalų komitetų pirmininkų (Baltijos šalių, Lenkijos, Vokietijos, Čekijos ir kitų), prie kurių kartu su manim prisidėjo ir Lietuvos parlamentarai (Andrius Kubilius, Dovilė Šakalienė, Giedrius Surplys, Eugenijus Sabutis) oficialiai kreipėsi į Prancūzijos Užsienio reikalų ministrę Catherine Colonna prašydami persona non grata paskelbti Kinijos ambasadorių Prancūzijoje, kurio viešos abejonės Ukrainos ir kitų šalių suverenitetu tiesiogiai prieštarauja tarptautinei teisei bei gresia šių šalių saugumui“, – feisbuke sekmadienio vakarą pasidalino Ž. Pavilionis.

„Kadangi šį pareiškimą pasirašė nemažai dabartinių 14+1 formato šalių, manau, kad šiam formatui pačio Pekino rankomis suduotas paskutinis smūgis – tikiu, kad jokia šalis nenorės dalyvauti formate, kuriame Kinija abejos jų suverenumu. Lauksime oficialaus Paryžiaus reakcijos“, – pridūrė jis, pridėdamas ir pasirašyto kreipimosi kopiją.

Baltijos ir kitas Europos šalis supykdė Kinijos ambasadoriaus Paryžiuje išsakytos mintys, keliančios abejonių buvusių SSRS šalių suverenumu.

Penktadienį kalbėdamas per prancūzų naujienų kanalą LCI ambasadorius Lu Shaye teigė, kad buvusios Sovietų Sąjungos šalys „tarptautinėje teisėje net neturi faktinio statuso, nes nėra jokio tarptautinio susitarimo, kuris materializuotų jų suverenitetą“.

Be to, paklaustas, ar mano, kad Krymas priklauso Ukrainai, Lu Shaye atsakė, kad „tai priklauso nuo to, kaip jūs suvokiate problemą“, ir pridūrė, kad esą „tai nėra taip paprasta“.

Vėlai šeštadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame sakė, kad ją abstulbino Kinijos ambasadoriaus pareiškimai.

„Kinija pati turi pasakyti, ar šie pareiškimai atspindi jos poziciją, o mes tikimės, kad taip nėra“, – priduriama pareiškime.

Į Lu Shaye teiginius taip pat sureagavo Baltijos šalys, iškvietusios Kinijos atstovus savo šalyse pasiaiškinti.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sekmadienį vakare pareiškė, kad Kinijos ambasadoriaus išsakyti komentarai, kvestionuojantys posovietinių šalių suverenumą, yra nepriimtini.

Skaityti visą pranešimą