Europos moterų futbolo čempionato C grupė: faktai, komandos ir didžiausios žvaigždės

Prieš 1 metus 76

Liepos 6 dieną „Manchester United“ stadione startuos 13-asis Europos moterų futbolo čempionatas, jau dabar iš anksto pakrikštytas sėkmingiausiu tokiu turnyru istorijoje. LRT grupė jums tiesiogiai transliuos visas 31-as turnyro rungtynes per LRT PLIUS ir portale LRT.lt. Paruošėme jums išsamų čempionato gidą su komandų apžvalgomis, šįkart – C grupė.

C grupė: Nyderlandai, Švedija, Šveicarija, Portugalija

Šios grupės rungtynės vyks dviejuose miestuose Anglijoje – Šefilde esančiame „Sheffield United“ klubo „Bramlal Lane“ stadione (32 tūkst. vietų) ir Mančesterio priemiestyje Li „Sports Village“ stadione (12 tūkst.).

Nyderlandų rinktinė

Pastaruosius kelerius metus Nyderlandų moterų rinktinė išgyveno sėkmingiausią laikotarpį istorijoje, kai po triumfo 2017 m. Europos čempionate pasiekė 2019 m. pasaulio čempionato finalą ir ketvirtfinalį olimpinėse žaidynėse, kuriose varžėsi pirmą kartą.

Tačiau po olimpinių žaidynių komandą paliko pagrindinė sėkmės architektė – trenerė Sarina Wiegman, priėmusi Anglijos rinktinės pasiūlymą. Naujo trenerio paieškos buvo sunkios, nes Nyderlanduose yra labai mažai tinkamos kvalifikacijos moterų, o niekas iš žinomesnių ir geresnių vyrų trenerių nedrįso imtis iššūkio ir žengti į moterų futbolą.

Galiausiai pasiūlymą priėmė ilgametis Portlando „Thorns“ komandos treneris Markas Parsonsas. Su juo komanda per 14 mačų pralaimėjo tik dusyk, bet prieš didžiausio kalibro komandas – Angliją ir Prancūziją. Atrankoje į pasaulio čempionatą dukart lygiosiomis sužaista su ne pačia stipriausia Čekija.

Europos čempionėms titulą apginti bus tikrai sunku, nes atrodo, kad nemažai komandų pastaraisiais metais į priekį žengė daugiau nei olandės.

Treneris Markas Parsonsas

Jauniausias čempionato treneris 2021 m. pasiūlymą treniruoti Nyderlandų rinktinę priėmė tik su sąlyga, kad tuo pat metu galės užbaigti sezoną su „Thorns“. Net buvo atvejis, kai treneris nespėjo į lėktuvą, skrendantį iš JAV, taip vėluodamas į rinktinės stovyklą. Dėl to jį kritikavo net buvusi trenerė S. Wiegman.

Trenerio kredo: „Pirmiausia – žmonės, antra – žmonės, trečia – žmonės. Tik tada – futbolas.“ M. Parsonsas mėgsta ne rinktinės metu paskambinti savo žaidėjoms tiesiog pakalbėti, o tie pokalbiai gali trukti ir valandą.

Taip pat jis žinomas dėl savo nusiteikimo ir atsidavimo darbui, gerų trenerio įgūdžių. Nyderlandų rinktinę jis bando padaryti labiau atakuojančia komanda, nei įprasta, leidžia gynėjoms kilti aukščiau, kad būtų sukurtas spaudimas varžovėms, kai olandės praranda kamuolį.

Žvaigždė Vivianne Miedema

Išskirtinę uoslę įvarčiams turinti Londono „Arsenal“ puolėja rinktinėje per 111 rungtynių jau įmušė net 94 įvarčius, nors jai dar tik 25-eri. Tokijo žaidynėse per 4 mačus pelnė 10 įvarčių ir tapo visų laikų rekordininke.

Jai priklauso ir Anglijos moterų Superlygos visų laikų rezultatyvumo rekordas – 74 įvarčiai. Mušti ji gali visaip – dešine koja, kaire koja, galva.

Nors V. Miedemos norėtų visi stipriausi Europos moterų klubai, o ypač daug buvo kalbama apie „Barcelona“ ir PSG susidomėjimą, olandė liko ištikima Londonui ir pratęsė sutartį su „Arsenal“.

Švedijos rinktinė

Nors 2017 m. Europos čempionate švedė krito ketvirtfinalyje, bet 2019 m. pasaulio čempionate laimėjo bronzą, o olimpinėse žaidynėse Tokijuje pasiekė finalą ir tik jame po baudinių serijos pralaimėjo Kanadai.

Didžiausia Švedijos rinktinės stiprybė – sudėties gylis ir labai daug vienodo ar panašaus lygio žaidėjų. Rinkdamasis sudėtį čempionatui treneris Peteris Gerhardssonas prisipažino, kad dar niekada nebuvo taip sunku.

Geriausias sudėties gylio pavyzdys – atrankoje į čempionatą rezultatyviausia su 5 įvarčiais buvusi puolėja Anna Anvegard į sudėtį Europos čempionatui nepateko.

Dar viena itin svarbi švedžių žaidimo dalis – standartinės situacijos. Iš 40-ies atrankoje pelnytų įvarčių 10 įmušė penkios skirtingos komandos gynėjos. Didžioji dalis šių įvarčių krito būtent per standartus.

Pastaruosius dvejus metus Švedijos rinktinė per pagrindinį rungtynių laiką nėra pralaimėjusi nė vieno mačo. Europos čempionatuose švedės bent pusfinalį pasiekė 8 sykius iš 10-ies, šiemet pusfinalis yra minimalus tikslas.

Treneris Peteris Gerhardssonas

62 metų treneris pats profesionaliai žaidė futbolą, Švedijos aukščiausiojoje lygoje iš viso pelnė 49 įvarčius. Vėliau jis nemažai treniravo vyrų komandas, dirbo toje pačioje Švedijos lygoje.

Rinktinės vairą perėmė po komandai nesėkmingo 2017 metų Europos čempionato ir laimėjo medalius dviejuose iš eilės turnyruose.

Apibūdinamas kaip treneris, mėgstantis atraktyvų futbolą, didelį dėmesį skiriantis puolimui. Yra sakęs, kad apskritai viso Švedijos futbolo didžiausia bėda yra per didelė koncentracija į gynybą, o ne puolimą. Jis nori, kad jo komanda apie save galvotų kaip apie favoritę prieš bet kurią varžovę.

Žvaigždė Stina Blackstenius

26 metų puolėja pastarajame sezone žaidė „Arsenal“ klube ir sudarė puikų duetą su olande Vivianne Miedema. Klubas iki paskutinės dienos kovojo dėl Anglijos čempionių titulo, bet liko antroje vietoje.

Karjeros pradžioje ji rinkosi tarp rankinio ir futbolo ir taip su savo seserimi Nina pasuko į skirtingas sporto šakas. Jos 20-metė sesuo neseniai pirmą kartą pakviestą į Švedijos rankinio rinktinę, o pati Stina žaidė rankinį iki 2013-ųjų.

Portugalijos rinktinė

2017 m. Europos čempionate debiutavusios portugalės į 2022 m. pirmenybes nepateko, grupėje liko antros, o atkrintamosiose rungtynėse dėl bilieto į Angliją per du mačus 0:1 nusileido Rusijai. Tačiau rusės iš turnyro išmestos.

„Mes iškeistume savo vietą Europos čempionate į pasaulį be karo, be šokiruojančių vaizdų, kuriuos matome per televiziją: be bombardavimų, mirčių, kenčiančių moterų ir vaikų, pabėgėlių“, – gavęs vietą Europos čempionate kalbėjo portugalių treneris Francisco Neto.

Prieš 8 metus Portugalija moterų FIFA reitinge buvo 49-a, dabar yra per 20 pozicijų aukščiau, tačiau moterims vis tiek dar toli iki savo tautiečių vyrų pasiekimų futbole.

Portugalijoje moterų futbolas vis dar yra vystymosi stadijoje, nors jau užaugo nemažai jaunų ir talentingų žaidėjų, tačiau kol kas labai mažai jų vilioja užsienio klubus. Portugalijos stiprybė – vieninga komanda ir gynyba, tačiau kartais pritrūksta talento puolime.

Treneris Francisco Neto

Jaunas 40-metis treneris jau labai patyręs moterų futbole, jis puikiai pažįsta Portugalijos rinktinės žaidėjas.

Šis treneris mažai keičia komandas, mėgsta turėti aiškų ir stiprų futbolininkių pagrindą, į jį patekti naujokėms būna sudėtinga. Tai leidžia turėti puikiai sutariančią komandą, kurios stiprybė – gynyba ir varžovių veiksmų atakose griovimas.

F. Neto stengiasi į aikštę sutalpinti kuo daugiau žaidėjų viduryje, jo komandose visada pagal skaičių dominuoja saugės. Portugalijos žaidėjos pasižymi puikia technika, tačiau joms dažnai trūksta fizinės jėgos, todėl užkištas aikštės vidurys leidžia geriau griauti varžovių atakas.

Žvaigždė Jessica Silva

Jessica Silva 2020 m. su Liono „Olympique“ laimėjo čempionų lygą ir iki šiol yra vienintelė tai padariusi Portugalijos futbolininkė. Kaip minėta, portugalės retai bando laimę užsienyje, bet J. Silva turi daug tokios patirties – be Prancūzijos, žaidė JAV, Švedijoje ir Ispanijoje.

2017 m. dėl traumos jai teko praleisti pirmą Portugalijos Europos čempionatą ir žaidėja buvo viena iš TV komentatorių. Futbolininkei buvo labai sunku nuslėpti emocijas, kai portugalės turnyre pasiekė ir pirmą istorijoje pergalę – 2:1 įveikė Škotiją.

Futbolininkės technika ir kartais aikštėje demonstruojami kamuolio valdymo triukai aiškiai rodo, iš ko ji mokosi šių dalykų, nes J. Silvos idealas – Cristiano Ronaldo.

Šveicarijos rinktinė

„Esu pavargusi kaip šuo, bet mes kovojome viena už kitą. Man nusispjauti, kaip mes laimėjome, – keliaujame į Europos čempionatą“, – po pergalės baudinių serijoje prieš Čekiją ir patekimo į Europos čempionatą kalbėjo komandos kapitonė Lia Walti.

Abu mačai baigėsi lygiosiomis 1:1, o baudinių seriją šveicarės pradėjo dviem netiksliais smūgiais, tačiau komandą išgelbėjo vartininkė Gaelle Thalmann.

2015 m. Šveicarija pirmą kartą pasiekė pasaulio čempionatą, o 2017 m. pirmą kartą žaidė Europos pirmenybėse. Prie to labai prisidėjo trenerė Martina Voss-Tecklenburg, nuo 2018 m. perėmusi Vokietijos rinktinės vairą. Iki jos atvykimo 2012-aisiais moterų futbolas šalyje buvo žiūrimas tik saujelės sirgalių, o dabar geriausias šalies žaidėjas žino visi.

Tačiau šiemet komanda kol kas stringa ir per 6 rungtynes 2022-aisiais nėra iškovojusi nė vienos pergalės. Labiausiai nuvilia lygiosios su Rumunija pasaulio čempionato atrankoje ir pralaimėjimas namie Italijai. Prieš turnyrą nenuteikia ir draugiškose rungtynėse gauta Vokietijos pamoka – 0:7.

Treneris Nilsas Nielsenas

50 metų danas perėmė rinktinės vairą 2018 metais ir turi išlaikyti M. Voss-Tecklenburg aukštai iškeltą kartelę. Šis treneris žaidėjoms suteikia kur kas daugiau laisvės nei jo pirmtakė.

Trenerio karjerą N. Nielsenas pradėjo būdamas 18 metų, kai dėl nugaros traumų turėjo nustoti žaisti futbolą pats. Nuo 2013 iki 2017 m. jis treniravo Danijos rinktinę, su ja pasiekė pastarojo Europos čempionato finalą. Tačiau su Šveicarija neįveikė atrankos į 2019 m. pasaulio pirmenybes.

Žvaigždė Lia Walti

29 metų vidurio saugė, galinti žaisti ir gynybos viduryje, Šveicarijos rinktinėje jau yra sužaidusi 98 rungtynes ir yra neabejotina komandos lyderė tiek aikštėje, tiek už jos ribų, eina kapitonės pareigas. Kad ir kaip baigtųsi rungtynės, su žiniasklaida kalbėtis eina irgi būtent L. Walti.

Būdama vos 20 metų ji išvyko rungtyniauti į Vokietiją ir jau po dviejų sezonų Potsdamo ekipoje buvo išrinkta kapitone. Nuo 2018 m. atstovauja „Arsenal“, ten ji taip pat yra viena svarbiausių žaidėjų.

Visą vaikystę ir jaunystę L. Walti futbolą pražaidė su berniukais. Pradžioje ją treniravo tėvas, o būdama 16-os ji žaidė „FC Basel“ klubo 16-mečių berniukų komandoje. 2019 m. L. Walti su „Arsenal“ ekipa laimėjo Anglijos čempionatą, nors sužaidė tik pusę sezono dėl sunkios kelio raiščių traumos, bet vis tiek buvo įtraukta į simbolinę lygos sezono komandą.

Skaityti visą pranešimą