Europos moterų futbolo čempionato B grupė: faktai, komandos ir didžiausios žvaigždės

Prieš 1 metus 81

Liepos 6 dieną „Manchester United“ stadione startuos 13-asis Europos moterų futbolo čempionatas, jau dabar iš anksto pakrikštytas sėkmingiausiu tokiu turnyru istorijoje. LRT grupė jums tiesiogiai transliuos visas 31-erias turnyro rungtynes per LRT PLIUS ir portale LRT.lt. Paruošėme jums išsamų čempionato gidą su komandų apžvalgomis, šįkart – B grupė.

B grupė: Vokietija, Danija, Ispanija, Suomija

Šios grupės rungtynės vyks dviejuose miestuose Anglijoje – Milton Keinse esančiame „Stadium MK“ stadione (30,5 tūkst. vietų) ir Londone esančiame klubo „Brentford“ stadione (17,25 tūkst. vietų).

Vokietijos rinktinė

Aštuonis kartus Europos čempionatą laimėjusios vokietės prieš šių metų turnyrą tikrai nėra tarp didžiausių favoričių. Visų pirma – dėl traumų ir vienos lyderių, Londono „Chelsea“ futbolininkės Melanie Leupolz, nėštumo.

Labai trūks traumuotos Liono „Olympique“ saugės ir 5 sykius Čempionių lygos laimėtojos Dzsenifer Marozsan.

Kaip bebūtų keista, didžiausias Vokietijos rinktinės galvos skausmas – gynyba. Ne taip seniai vokietės praleido 3 įvarčius ir pralaimėjo pasaulio čempionato atrankos mačą Serbijai, FIFA reitinge užimančiai vos 36-ąją vietą.

Šį kartą vokietės pateko į tikrai stiprią grupę, o trenerė teigė, kad kone svarbiausiu taps pirmas mačas su Danija. Pergalės atveju būtų galima ir pralaimėti prieš Ispaniją, o trečiose rungtynėse reikėtų įveikti grupės autsaiderę Suomiją.

Trenerė: Martina Voss-Tecklenburg

Buvusi futbolininkė su rinktine 4 sykius tapo Europos čempione ir kartą pasiekė pasaulio čempionato finalą. Rinktinėje ji sužaidė 125 rungtynes.

Dirbti trenere ji pradėjo „Duisburg“ klube, su kuriuo dukart laimėjo Vokietijos čempionatą, o 2009 m. triumfavo ir Čempionių lygoje. Rinktinėje dirba nuo 2018 m.

Prieš imdamasi Vokietijos nacionalinės komandos, M. Voss-Tecklenburg 6 metus treniravo Šveicarijos rinktinę, kurią atvedė į pirmus Europos ir pasaulio čempionatus istorijoje.

Tačiau pirmas bandymas su vokietėmis prisvilo – 2019 m. pasaulio čempionato ketvirtfinalyje patirtas pralaimėjimas Švedijai užkirto vokietėms kelią į olimpines žaidynes Tokijuje.

Žvaigždė: Sara Dabritz

Nors jai dar tik 27-eri, tačiau Sara yra viena žaidėjų, kuri buvo rinktinėje ir 2013-aisiais, per paskutinį komandos triumfą Europos čempionate. 2016 m. su rinktine triumfavo ir olimpinėse žaidynėse.

Vaikystėje ji ilgus metus regionų lygoje žaidė su berniukais, kurių vienas dabar yra jos gyvenimo draugas.

2019 m. „Bayern“ klubą iškeitė į PSG, tačiau pradžioje saugę sustabdė kryžmynių kelio raiščių trauma. Nepaisant to, S. Dabritz grįžo dar stipresnė ir tapo viena PSG lyderių. Šią vasarą pranešė, kad iš Paryžiaus klubo keliasi į didžiausių priešių gretas – Liono „Olympique“.

Danijos rinktinė

Nauja jėga moterų futbolo rinktinių pasaulyje – 2017 m. nužygiavo iki pat Europos čempionato finalo, kuriame 2:4 pralaimėjo Nyderlandų rinktinei. Tačiau sėkmės nepavyko perkelti į 2019 m. pasaulio čempionatą, nes rinktinės žaidėjos susipyko su federacija dėl atlyginimų, todėl nežaidė lemiamų atrankos rungtynių su Švedija, gavo techninį pralaimėjimą ir į pasaulio čempionatą nepateko.

Šiemet iš Danijos ir vėl tikimasi daug, nors grupė ir labai sunki. Tačiau nepatekimas į pasaulio čempionatą, atrodo, supykdė komandą. Atrankoje į Europos čempionatą danės per 10 mačų įmušė 48 įvarčius ir praleido tik vieną.

Danės jau įveikė atranką ir į 2023 m. pasaulio čempionatą, kuriame žais pirmą kartą nuo 1996 metų. Atranka ir vėl įveikta su vėjeliu – 7 pergalės, 35 įmušti ir vienas praleistas įvartis.

Treneris Larsas Sondergaardas komandai leidžia žaisti laisvai ir kūrybiškai, naudoja 3-4-3 taktiką, leidžiančią varžovių baudos aikštelėje nuolat būti daug atakuojančių žaidėjų.

Komandos futbolininkės puikiai pažįsta viena kitą, nemažai jų jau žaidė rinktinėje 2017-aisiais, o iš paskos ateina nauja jauna, talentinga ir alkana Danijos futbolininkių karta. Kaip sakė treneris anksčiau, Europos čempionato nukėlimas dėl koronaviruso pandemijos Danijai gali būti naudingas, nes žaidėjos pasidarė dar geresnės.

Treneris: Larsas Sondergaardas

Nuo 1996 iki 2017 m. dabar jau 63 metų treneris dirbo su vyrų komandomis Danijos aukščiausioje lygoje (buvo ir Luko Spalvio treneris) bei Austrijoje. Moteris jis treniruoja pirmą kartą, o rinktinės vairininku tapo po labai sėkmingo 2017 m. čempionato, tad turės užpildyti didelius batus.

L. Sondergaardas iš komandos reikalauja modernaus futbolo su daug varžovių spaudimo, greito ir intensyvaus žaidimo, o turint kamuolį – juo naudotis.

Žurnalistų paklaustas apie vyrų ir moterų treniravo skirtumus, atsakė: „Moterys klausia kur kas daugiau klausimų ir nori viską plačiai apkalbėti. Tai labai gerai, bet man reikėjo laiko prie to priprasti.“

Žvaigždė: Pernille Harder

Du kartus geriausia Europos futbolininkė, kartą užėmusi antrąją vietą „Auksinio kamuolio“ rinkimuose ir brangiausia pasaulio žaidėja. „Chelsea“ už ją paklojo 250 tūkst. eurų. Atrodo mažai žinant, kiek kainuoja futbolininkai vyrai, tačiau tarp moterų – tai vis tiek rekordas.

29 metų žaidėja rinktinėje jau yra sužaidusi 134 rungtynes ir yra komandos kapitonė bei viena labiausiai patyrusių futbolininkių. Įvarčių skaičius rinktinėje irgi yra Danijos visų laikų rekordas – 68. Žaisdama „Wolfsburg“ tapo pirmąja užsieniete, pripažinta geriausia Vokietijos metų futbolininke.

Ispanijos rinktinė

Moterų futbolas Ispanijoje niekada nebuvo toks populiarus kaip vyrų, tad ir moterų rinktinė didelių pasiekimų neturi. Tiesa, pastaruosius 7–9 m. tai keičiasi. Komanda pateko į du pastaruosius Europos ir pasaulio čempionatus, šalyje kuriasi vis daugiau moterų futbolo komandų (neseniai moterų ekipą įkūrė ir „Real“), o „Barcelona“ moterų ekipa tapo viena didžiausių jėgų Europoje, kai laimėjo 2021 m. Čempionių lygą, o 2019 ir 2022 m. pasiekė finalus. Ispanijai šiuo metu priklauso ir moterų futbolo vienerių rungtynių lankomumo rekordas – „Barca“ šiemet užpildė beveik visą savo 99 tūkst. vietų „Camp Nou“ stadioną.

Šiuo metu Ispanija užima 7-ąją vietą FIFA reitinge – aukščiausią istorijoje. Atrankoje į Europos čempionatą ispanės per 8 mačus pelnė 48 įvarčius, praleido tik vieną. Jos jau yra iškovojusios kelialapį ir į kitų metų pasaulio čempionatą.

Komandos pagrindą sudaro „Barcelona“ žaidėjos, tačiau bėdų vis tiek yra. Ispanės dažnai užsuka tikrą kamuolio valdymo karuselę, tačiau joms trūksta žudikiško instinkto paskutiniame aikštės trečdalyje, todėl įvarčių trūkstą. Ypač žaidžiant su pačiu elitu. Kažkur girdėta problema, ar ne? Lyg problemos būtų maža, čempionate dėl traumos nežais rezultatyviausia rinktinės puolėja Jennifer Hermoso.

Treneris: Jorge Vilda

Tik 40 metų treneris įvairias Ispanijos moterų ir merginų rinktine treniruoja jau nuo 2009 metų.

2018 m. su U-19 rinktine jis laimėjo Europos čempionatą, 2010 ir 2011 m. su U-17 rinktine – šios amžiaus grupės Europos čempionatą. 2014 m. atvedė U-17 rinktinę į pasaulio čempionato finalą.

Moterų rinktinę jis treniruoja nuo 2015 m., kai pakeitė net 27 metus komandai vadovavusį Ignacio Quereda.

Kaip minėta, rinktinę sudaro „Barcelona“ klubo žaidėjų pagrindas, už ką Ispanijoje treneris dažnai sulaukia kritikos. Ypač po pralaimėjimų. Nors Ispanijos moterų futbolas ir rinktinė akivaizdžiai eina į priekį, tačiau kritikai iš J. Vilda kartais pasigenda didesnių ambicijų ir sako, kad pastaruosius pora metų progresas sulėtėjo.

Akivaizdu, kad ispanėms nepasiekus bent pusfinalio, J. Vildos kėdė poste gerokai susvyruos.

Žvaigždė: Alexia Putellas

Geriausia pasaulio futbolininkė tiek pagal FIFA „The Best“, tiek pagal „Auksinio kamuolio“ versijas. 2021 m. padėjo „Barcai“ laimėti tripletą – Ispanijos čempionatą, Karalienės taurę ir Čempionių lygą. Tai pirmas toks pasiekimas Ispanijos moterų futbolo istorijoje.

Ispanijos rinktinės žaidimas, jo organizavimas ir gynybos „atrakinimas“ yra kone vien jos rankose ir kojose. O A. Putellas kojos – itin techniškos, puikiai valdo kamuolį bei kartais iškiša, atrodo, neįmanomus perdavimus.

O ir pati saugė muša nemažai. „Barcos“ gretose per 271 mačą yra palniusi 117 įvarčių, rinktinėje – per 100 mačų įmušė 27 įvarčius.

Kad dukra būtų futbolininkė ir sėkmingai žaistų „Barcoje“ svajojo jos tėvas, tačiau to nepamatė, nes mirė nuo nepagydomos ligos. Pernai atsiimdama geriausios žaidėjo prizą A. Putellas sunkiai laikė ašaras: „Bandysiu nebūti per daug emocionali. Kad ir kur dabar esi, tėti, skiriu šį prizą tau.“

Suomijos rinktinė

Viena silpniausių čempionato komandų tiek pagal FIFA reitingą, tiek pagal žaidėjų sąrašą pateko į mirtininkių grupę ir mažai kas Suomijoje tikisi, kad iš Anglijos futbolininkėms pavyks parsivežti bent tašką.

Tiesa, atrankoje į Europos čempionatą suomės sužaidė puikiai ir į turnyrą pateko tiesiai, grupėje aplenkusios Škotiją ir Portugaliją. Abi komandos namuose įveiktos 1:0, išvykoje Škotija palaužta tokiu pat rezultatu, o Portugalijoje pavyko sužaisti 1:1.

Tačiau čempionate bus tikrai sunku. Suomijos stiprybė – gynyba ir kontratakos. Visai kaip vyrų rinktinės praėjusiame Europos čempionate. Tačiau atakose labai daug sėkmės priklauso nuo krašto gynėjų, todėl prie savo vartų kartais lieka per mažai futbolininkių gintis.

Kita problema žaidžiant su elitinėmis komandomis pasirodė vasarą „Tournoi de Frances“ turnyre, kur suomės be įvarčių sužaidė su Brazilija, bet net 0:5 pralaimėjo Prancūzijai ir 0:3 Nyderlandams. Ten suomėms buvo itin sunku apsiginti nuo varžovių skersuotų perdavimų iš kraštų bei standartinių situacijų.

Trenerė: Anna Signeul

61 metų švedė rinktinei vadovauja nuo 2017 metų, o prieš tai net 12 metų dirbo Škotijoje, išvedė šios šalies moterų rinktinę į pirmus istorijoje joms Europos ir pasaulio čempionatus.

„Jesse Owensas kažkada pasakė, kad jei galvosi, kad tave nugalės, tave nugalės. Jei manysi, kad laimėsi, tu ir laimėsi. Aš tikiu tuo“, – kažkada yra pasakiusi A. Signeul.

Škotijoje A. Signeul ne tik treniravo rinktinę, bet iš esmės buvo atsakinga už visą šalies moterų futbolo vystymą. Suomijoje per penkerius metus poste rinktinė didesnių pergalių nepasiekė, o daug kam nepatinka ir gana negražus komandos žaidimo stilius. Jeigu komandai nesiseka įmušti greitose kontratakose – plano B dažniausiai tiesiog nėra.

Kitas kritikos objektas – nepasitikėjimas jaunąja karta. Šių metų rinktinėje Europos čempionatui yra šešios 32 metų arba vyresnės žaidėjos. Tiesa, daug rinktinės žaidėjų kartu rungtyniauja jau ne vienus metus, o tokiuose turnyruose tai gali tapti rimta paspirtimi.

Žvaigždė: Natalia Kuikka

Ketverius metus praleido Floridos valstijos universitete ir buvo viena geriausių komandos žaidėjų, rungtyniavo tiek aikštės viduryje, tiek gynyboje. Universitete ji baigė kriminologijos studijas.

Ir dabar „Thorns“ klube JAV ji rungtyniauja krašte, dažnai kyla į komandos atakas. Rinktinėje N. Kuikka yra atsakinga už gynybos cementavimą ir rungtyniauja kaip vidurio gynėja. Suomijos rinktinėje ji žaidė jau 2013-aisiais per Europos čempionatą, kai buvo vos 17-os metų amžiaus.

Prieš tai ji žaidė Švedijoje, tapo šios šalies moterų lygos čempione, buvo pripažinta geriausia pirmenybių gynėja. „Thorns“ klubo Portlende buvęs treneris jį irgi apibūdina kaip itin universalią žaidėją: „Ji yra modernios gynėjos pavyzdys, puikiai žaidžia su kamuoliu, tačiau jai patinka ir gintis.“

Skaityti visą pranešimą