Europoje daugėja mirčių nuo beždžionių raupų: Jungtinėje Karalystėje – eilės norinčiųjų pasiskiepyti

Prieš 1 metus 109

Pranešant apie pirmuosius mirties atvejus nuo beždžionių raupų Europoje, Pasaulio Sveikatos organizacija (PSO) perspėja, kad jų gali daugėti. Jungtinėse Valstijose Niujorkas tapo jau antruoju miestu, dėl plintančio viruso paskelbusiu ekstremaliąją situaciją. Apie pirmąjį mirtiną beždžionių raupų atvejį praneša ir Brazilija, tačiau ekspertai sako, kad sunkios komplikacijos vis dar pasitaiko retai.

Apie pirmuosius du su beždžionių raupais susijusius mirties atvejus šį savaitgalį paskelbė Ispanija. Abu asmenys – jauni vyrai, tačiau medikai pabrėžia, kad bent jau vienas jų sirgo kitomis sunkiomis ligomis. Iš viso šalyje, kuri įvardijama kaip vienas iš beždžionių raupų epicentrų Europoje, šiuo virusu užsikrėtė daugiau kaip 4200 asmenų.

„Iki šiol labiausiai paveikta žmonių grupė – jauni ir sveiki žmonės. Tačiau virusui plintant turėsime daugiau atvejų rizikos grupėse. Tarp pagyvenusių žmonių, tų, kurių imunitetas nusilpęs, vaikų ir moterų“, – sako epidemiologas dr. Jose Felix Hoyos.

Pasaulio sveikatos organizacija, beždžionių raupų protrūkį pripažinusi tarptautinio masto ekstremaliąja situacija, sako, kad mirties atvejų galima tikėtis daugiau. Iki šiol buvo skelbiama vos apie penkias viruso aukas, visas – Afrikos žemyne. Tačiau penktadienį apie pirmąją auką pranešė ir Brazilija.

„Tai buvo pacientas, turėjęs kitų reikšmingų ligų ir ankščiau gydytas chemoterapija. Šiuo metu aiškinamės, kaip tai galėjo būti susiję su mirtimi“, – teigia Sveikatos ministerijos atsakingasis sekretorius Daniel Pereira.

Jungtinėje Karalystėje užsikrėtus daugiau nei pustrečio tūkstančio žmonių, prie ligoninės Londone nutįso eilė norinčiųjų gauti Danijos vaistų gamintojo „Bavarian Nordic“ vakciną. Esant trūkumui, pirmenybė teikiama rizikos grupėje esantiems vyrams, turintiems lytinių santykių su vyrais bei medicinos darbuotojams. Kritikai, perspėja, kad tuo apsiriboti nereikėtų.

„Tai liga, kuria užsikrečiama tiesiogiai kontaktavus su kitu asmeniu. Seksualinis kontaktas yra vienas jų, tačiau galimi ir kiti tiesioginio kontaktavimo būdai. Kuo daugiau tiesiogiai kontaktuojama, tuo lengviau užsikrėsti“, – sako epidemiologas.

Niujorkas tapo antruoju miestu po San Francisko dėl beždžionių raupų paskelbęs ekstremaliąją situaciją. Pasak valdžios atstovų, šis miestas – naujasis viruso epicentras šalyje. Čia užsikrėtę 1300 asmenų, tačiau skaičiuojama, kad apie 150 tūkstančių atsidūrę rizikos grupėje. Jungtinės Valstijos praneša įsigijusios 800 tūkstančių vakcinos dozių, tačiau ekspertai perspėja, kad to neužteks pažeidžiamiausiems paskiepyti. Daugiau vakcinų tikimasi gauti tik rudenį.

„Paskelbus atvejų skaičių, prašymų skiepytis padaugėjo. Registracijos skambučių centre susidarė eilė, skiriami laikai. Matome, kad kitą savaitę paklausa didės“, – teigia Vestčesterio medicinos centro vicepirmininkė Marie Yezzo.

Beždžionių raupų protrūkis, prasidėjęs Jungtinėje Karalystėje, kur gegužę užfiksuota 20 atvejų, šiuo metu paplitęs jau 78 šalyse. Oficialiai skelbiama apie 20 tūkstančių atvejų, daugiausia Europoje, tačiau PSO ramina, kad dėl retų komplikacijų hospitalizuoti tenka tik maždaug 8 procentus užsikrėtusiųjų, o kitais atvejais liga praeina savaime.

Skaityti visą pranešimą