Europarlamentarai ragina ES šalis, kurios neratifikavo Stambulo konvencijos, nedelsiant tai padaryti

Prieš 1 metus 45

Atsižvelgdami į Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismo nuomonę, Europos Parlamento (EP) nariai trečiadienį priėmė rezoliuciją, raginančią ES Tarybą neatidėlioti ES prisijungimo prie Stambulo konvencijos, skirtos smurto prieš moteris prevencijai.

EP rezoliucijai pritarė 469 EP nariai, 104 nepritarė, o 55 susilaikė.

2011 m. Stambule priimta Europos Tarybos konvencija nustato tarptautinius kovos su smurtu prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos standartus, pažymi europarlamentarai. Jie ragina užtikrinti tinkamą konvencijos įgyvendinimą ir griežtai smerkia mėginimus kai kuriose ES valstybėse atšaukti priemones, kurių jau imtasi įgyvendinant šią konvenciją.

EP nariai taip smerkia priešišką reakciją į lyčių lygybę, moterų teises ir Stambulo konvenciją kai kuriose valstybėse narėse, pavyzdžiui, Lenkijoje. Jie siekia, kad ES valstybės kovotų su melagienomis, kuriomis siekiama sumenkinti konvencijos svarbą ir visuomenėje sukelti baimę dėl tariamai žalingo poveikio šeimai.

Europarlamentarai pažymi, kad praėjus šešeriems metams po to, kai ES pasirašė Stambulo konvenciją, ji vis dar neratifikuota, nes kai kurios valstybės ES Taryboje atsisakė tai padaryti. 2021 m. spalį ES Teisingumo Teismas pateikė nuomonę, kad nebūtinas visų ES valstybių pritarimas konvencijos sudarymui ES vardu, nes dėl to sprendžiama kvalifikuota balsų dauguma, pažymi europarlamentarai.

Jie ragina neatidėlioti ES prisijungimo prie Stambulo konvencijos, o šešias konvencijos dar neratifikavusias ES valstybes – Lietuvą, Latviją, Bulgariją, Čekiją, Vengriją ir Slovakiją – nedelsiant tai padaryti.

Europos liaudies partijos frakcijos narė Arba Kokalari tvirtino, kad europiečiai turi progą imtis būtinų priemonių kovai su smurtu prieš moteris, nuo kurio kenčia net trečdalis visų Europos moterų.

„Atėjo laikas ES ratifikuoti Stambulo konvenciją. ES turi pereiti nuo žodžių prie veiksmų, kad sustabdytų smurtą dėl lyties, apsaugotų aukas ir nubaustų nusikaltėlius“, – teigė A. Kokalari.

Tuo tarpu Socialistų ir demokratų frakcijos atstovas Lukasz Kohut pabrėžė, kad EP siunčia tvirtą paramos signalą ES pirmininkaujančiai Švedijai, kuri stengiasi užtikrinti ES prisijungimą prie Stambulo konvencijos.

„Prieš šešerius metus ES pasirašė Stambulo konvenciją, kuria siekiama užkirsti kelią smurtui, apsaugoti aukas ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn nusikaltėlius. Siunčiame tvirtą paramos signalą ES pirmininkaujančiai Švedijai, besistengiančiai užtikrinti ES prisijungimą prie Stambulo konvencijos“, – sakė L. Kohut.

ELTA primena, kad praeitų metų birželį Ukrainos parlamentas pritarė Stambulo konvencijos ratifikavimui. Šiuo dokumentu Ukraina pripažįsta, kad Konvencijos tikslas – apsaugoti moteris nuo visų formų smurto, užkirsti kelią smurtui prieš moteris ir smurtui šeimoje, taip pat prieš vyrus ir vaikus, patraukti už jį baudžiamojon atsakomybėn ir jį panaikinti.

Vis tik, Lietuvoje dalis parlamentarų ir visuomenės priešinasi Stambulo konvencijos ratifikavimui. Kada prie šio klausimo Seimas grįš, kol kas nėra aišku.

Skaityti visą pranešimą