ES siunčia civilinę misiją į Moldovą

Prieš 1 metus 47

Europos Sąjungos šalys pirmadienį susitarė siųsti civilinę misiją į Moldovą, kad padėtų sustiprinti jos gebėjimą susidoroti su Rusijos destabilizacijos pastangomis.

Su Ukraina besiribojanti proeuropietiška Moldova ne kartą kaltino Maskvą rengiant sąmokslą nuversti jos vyriausybę per diversantus, apsimetančius antivyriausybiniais protestuotojais, tačiau Rusija tai neigia.

„Matome, kad Rusija vis dažniau ir toliau bando destabilizuoti Moldovą hibridiniais veiksmais“, – sakė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis), pabrėžęs, kad tai yra „viena iš šalių, labiausiai nukentėjusių nuo Rusijos neteisėtos invazijos į Ukrainą padarinių“.

„Šios naujos misijos dislokavimas yra dar vienas svarbus politinis ES paramos dabartinėmis sudėtingomis aplinkybėmis ženklas“, – teigė jis.

ES diplomatijos vadovas sakė, kad misiją sudarys apie 40 ekspertų iš bloko šalių ir kad ji bus išsiųsta į Moldovą iki gegužės.

Misijoje, kurios pradiniai įgaliojimai truks dvejus metus, dalyvaus kibernetinės erdvės ir krizių ekspertai, kurie padės Moldovai pasirengti atremti galimą Rusijos kišimąsi.

Moldova praėjusiais metais pateikė paraišką įstoti į ES. Ji tai padarė tuo pačiu metu, kai Ukraina pateikė savo paraišką dėl narystės. Joms pernai birželį buvo suteiktas kandidačių į ES statusas.

ES taip pat siekia įvesti sankcijas Moldovos oligarchams, kuriuos provakarietiškos valdžios institucijos kaltina padedant Maskvai destabilizuoti šalį.

Skaityti visą pranešimą