ES nesutaria dėl šeštojo sankcijų Rusijai paketo, ekspertas teigia – dabartinis planas dėl naftos per mažai ambicingas

Prieš 2 metus 173

Europos Sąjungos (ES) šalims nepavyksta sutarti dėl šeštojo sankcijų Rusijai paketo, net Europos Komisijai (EK) dar kartą atnaujinus siūlymą dėl naftos embargo ir pritaikius daugiau nuolaidų. Neoficialiais duomenimis, naujame pasiūlyme, Vengrija ir Slovakija rusišką naftą galėtų pirkti iki 2024-ųjų pabaigos, o Čekija iki tų pačių metų birželio. Tačiau net ir tokios išimtys netenkina. Ginčų kyla ir dėl kitų sankcijų paketo detalių, todėl šalių ambasadoriai vėl susitiks derybų savaitgalį.

27 šalių atstovams dar prieš sėdant prie derybų stalo, griežta žinia iš Budapešto – naftos embargo nepalaikys.

„Rusiška ar bet kokia kita nafta mums gali būti tiekiama tik vamzdynu, kurio vienas galas yra Rusijoje, o kitas – Vengrijoje. Turime tokias sąlygas, todėl negalime priimti pasiūlymo, kuriame ši sąlyga ignoruojama. Dabartinis pasiūlymas prilygsta atominei bombai, numestai ant Vengrijos ekonomikos“, – tikina Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Kad sprendimas būtų rastas, ir taip išimtis Vengrijai siūliusi EK priversta dar kartą nusileisti – šįkart siūlo, kad Vengrija ir Slovakija rusišką naftą galėtų pirkti iki 2024-ųjų pabaigos. Tačiau net ir toks kompromisas netenkina, V. Orbanas sako, kad Vengrija rusiškos naftos atsisakytų nebent per penkerius metus. Išimčių nori ir Čekija, jai taip pat siūloma nuolaida – rusišką naftą galės pirkti iki 2024-ųjų vidurio.

„Mačiau masines kapavietes. Mačiau kūnus maišuose, išrikiuotus prie bažnyčios. Važiuodama gatvėmis mačiau susprogdintus namus, ligonines, mokyklas, jų – kiek tik akys aprėpia. Tai, ponai ir ponios, yra V. Putino karo prieš Ukrainą realybė. Šie vaizdai man yra priminimas – Vladimiras Putinas nusižengia civilizacijai. Ir demokratinės visuomenės turi turėti aiškią poziciją – mes Ukrainos pusėje“, – pabrėžia EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

Bet Europos ekonominės politikos instituto „Bruegel“ direktorius Guntramas Wolffas žeria kritiką – už embargą efektyviau būtų įvesti didesnius tarifus rusiškos energijos ištekliams ir LRT sako, kad dabartinis planas atsisakyti naftos tik nuo kitų metų per mažai ambicingas.

„Vidutiniu laikotarpiu Rusija galės rasti alternatyvų, pasistatyti reikalingą infrastruktūrą, kad galėtų tiekti naftą į kitas rinkas, todėl embargas, kuris įsigalios, pavyzdžiui, po metų, nėra veiksmingas, nes taip Europos Sąjunga Rusijai suteiks metus tam pasiruošti“, – LRT TELEVIZIJAI sako G. Wolffas.

Jei dėl naftos kompromisą rasti sunku, dėl kitų paketo sankcijų dalių ginčų daug mažiau, o tai reiškia, kad didžiausias Rusijos bankas „SberBank“ bus atjungtas nuo SWIFT sistemos.

Bendrija taip pat ruošiasi dar labiau plėsti sankcijų asmenims sąrašą, kuriame jau daugiau nei tūkstantis pavardžių. Šį kartą pakliūtų Kremliaus balso Dmitrijaus Peskovo šeima, V. Putino meiluže įvardijama Rusijos dūmos deputatė Alina Kabajeva.

Lietuva nori, kad sąraše atsidurtų ir Maskvos stačiatikių bažnyčios vadovas Kirilas, kuris neigia Rusijos agresiją.

„Tai išvis nuostabu, kad tokia didelė ir galinga šalis niekada nieko nepuolė, ji tik gynė savo sienas. Duok Dieve, kad mūsų šalis tokia būtų iki šio šimtmečio pabaigos – stipri, galinga ir kartu Dievo mylima“, – sakė Maskvos patriarchas

Bet ne visos šalys nori Kirilą matyti sąraše, didžiausia priešininkė vėl Vengrija. Tačiau šalys vieningai sutaria, kad sankcijų sąraše atsiras už Bučos žudynes ir Mariupolio sunaikinimą atsakingi asmenys. Jie negalės patekti į ES, čia bus užšaldytas jų esantis turtas.

Skaityti visą pranešimą