ES įspėjimas Kinijai: ginklų tiekimas Rusijai būtų „raudona linija“

Prieš 1 metus 37

Josepas Borrellis sakė, kad per savaitgalį vykusį susitikimą perspėjo Kinijos diplomatijos vadovą Wang Yi, jog „mums tai būtų raudona linija mūsų santykiuose“.

„Jis man atsakė, kad jie neplanuoja to daryti. Tačiau mes išliksime budrūs“, – prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje žurnalistams sakė J. Borrellis.

Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas įspėjo, kad jei Kinija pradės tiekti ginklus Rusijai, „tai neabejotinai turės pasekmių“.

„Mes taip pat turime daryti spaudimą visomis priemonėmis ir įspėti Kiniją, kad tarptautinė bendruomenė jokiu būdu su tuo nesutiks“, – sakė Estijos užsienio reikalų ministras Urmasas Reinsalu.

ES skelbia perspėjimus Pekinui, o kartu svarsto planus bandyti paspartinti labai reikalingos amunicijos gamybą ir tiekimą, kad padėtų Kyjivui kovoti.

„Darysime viską, ką galime, – sakė J. Borrellis. – Tai pats skubiausias klausimas, jei mums nepavyks jo išspręsti, tuomet iš tikrųjų pergalė kare atsidurs pavojuje.“

Estija pateikė pasiūlymą ES valstybėms susivienyti ir išleisti keturis milijardus eurų, kad Ukrainai būtų nupirkta milijonas 155 mm kalibro sviedinių.

Apskaičiuota, kad Ukraina kiekvieną mėnesį sunaudoja tūkstančiais daugiau sviedinių, nei šiuo metu ES gynybos pramonė gali pagaminti.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą