ES išmokėjo Ukrainai 3 milijardus eurų paramos

Prieš 1 metus 57

Europos Sąjunga Ukrainai pervedė pirmąją finansinės paramos dalį – 3 milijardus eurų. 

Lietuvos finansų ministrė Gintarė Skaistė teigia, kad šie pinigai skirti ne tik išlaikyti mokyklas ir ligonines, mokėti algas viešojo sektoriaus darbuotojams, bet ir nuolat griaunamai infrastruktūrai atkurti. Taip ji sakė Briuselyje pasibaigus finansų ministrų susitikimui.

Bendrija šiais metais Ukrainai planuoja skirti mažiausiai 18 milijardų eurų, kas mėnesį Kyjivui pervedant po maždaug 1,5 milijardo. Skaičiuojama, kad Ukrainai šiais metais reikės maždaug 40-ies milijardų partnerių paramos, tačiau Rusijai toliau vykdant apšaudymus ši suma gali išaugti.

„Sakyčiau, kad 40 milijardų per metus yra minimalūs poreikiai, kurie buvo apskaičiuoti anksčiau, nei prasidėjo intensyvūs Rusijos bombardavimai. Todėl tikėtina, kad lėšų per ateinančius metus reikės daugiau ir apie tai šiandien buvo diskutuojama.

Šalys išsakė įsipareigojimą, kad lėšų, jei reikės, bus galima skirti ir daugiau, bet tam reikalingos tolimesnės diskusijos, nes tas susitarimas, kurį mes pasiekėme gruodį, jis buvo pasiektas pakankamai sudėtingai ir sutarimas reikalingas platus dėl 18-kos milijardų, todėl tolesnės diskusijos vyks ir natūralu, kad jos prasideda dabar, nes tikėtina, kad metų eigoje tą sumą turėsim koreguoti į didesnę pusę“, – teigė G. Skaistė.

Skaityti visą pranešimą