EP rezoliuciją dėl terorizmą remiančios Rusijos palaikė ne visi Lietuvos europarlamentarai

Prieš 1 metus 61

Du Lietuvos europarlamentarai susilaikė arba nedalyvavo balsuojant dėl rezoliucijos, kuria Rusija pripažinta terorizmą remiančia valstybe. Balsavime nedalyvavęs Viktoras Uspaskichas savo sprendimo nekomentuoja. Susilaikęs Stasys Jakeliūnas teigia nenorintis visos Rusijos valstybės, įskaitant ir prieš Kremliaus režimą kovojančius jos piliečius, vadinti terorizmo rėmėjais.

LRT susisiekus su V. Uspaskichu, pastarasis pripažino, kad balsavime nedalyvavo, tačiau kodėl – priežasčių nekomentavo.

„Kodėl aš jums turiu aiškintis? Ką, aš kalėjime sėdžiu?“ – trumpai atsakė europarlamentaras ir netrukus padėjo telefono ragelį.

S. Jakeliūnas nuo platesnių komentarų LRT susilaikė, tačiau savo poziciją pakomentavo feisbuke.

„V. Putinas ir Kremliaus valdžia yra teroristai ir karo nusikaltėliai, dėl to neturiu jokių abejonių. Gimiau tremtyje ir žinau, kad žmonės ne savo valia gali tapti tironų aukomis ir įkaitais“, – teigė S. Jakeliūnas, pridurdamas, kad negali besąlygiškai tapatinti valdžios su valstybe ir jos žmonėmis.

„Susilaikiau balsuodamas dėl rezoliucijos, kurioje visa Rusijos valstybė, įskaitant ir tuos jos piliečius, kurie kovoja prieš Kremliaus režimą, pripažįstami remiantys terorizmą“, – feisbuke rašė europarlamentaras.

Visi kiti 9 Lietuvos europarlamentarai palaikė rezoliuciją.

LRT.lt primena, kad Europos Parlamentas (EP) trečiadienį patvirtino rezoliuciją, kuria Rusija pripažinta terorizmą remiančia valstybe. Jai pritarė 494 EP nariai, 58 nepritarė, o 44 susilaikė.

Rezoliucijos tekste pažymima, kad tyčiniai Rusijos pajėgų išpuoliai ir žiaurumai prieš Ukrainos gyventojus, civilinės infrastruktūros naikinimas ir kiti šiurkštūs tarptautinės ir humanitarinės teisės pažeidimai prilygsta terorizmui ir karo nusikaltimams.

Kadangi ES kol kas neturi teisinio mechanizmo, kuris leistų valstybę pripažinti terorizmo rėmėja, ar terorizmą remiančių valstybių sąrašo Europos Parlamentas ragina ES ir jos valstybes sukurti tokį sąrašą ir į jį įtraukti Rusiją.

Europos Parlamentas taip pat ragina ES labiau izoliuoti Rusiją tarptautiniuose santykiuose, silpninti diplomatinius santykius su Rusija, nedelsiant priimti 9-ąjį ES sankcijų Rusijai paketą bei kurti specialųjį tribunolą Rusijos nusikaltimams tirti.

Skaityti visą pranešimą