Energetikos ekspertas apie kompensacijas dujoms ir elektrai: dalis vartotojų praloš

Prieš 1 metus 68

Iš biudžeto kitąmet iki liepos gyventojams numatoma kompensuoti ir už dujas, ir už elektrą. Už elektrą – ne daugiau kaip 28,5 cento. Bet ekspertai sako, vienoda kompensacija nereiškia, kad visi ir mokės vienodai – dalis nepriklausomą tiekėją turinčių žmonių ir po kompensacijos gali mokėti daugiau nei valstybės reguliavimo žinioje likę vartotojai.

Pastaruoju metu ne vienam gyventojui teko susidraugauti su skaičiais, nes padidėjo visos sąskaitos.

„Maždaug 9 eurais šiemet, palyginus su pernai, elektros kaina padidėjo. Bet aš palyginau su pernai metų visa sąskaita, tai padidėjo sąskaita 50 eurų šiemet, jeigu viską sudėjus – šildymą ir panašiai“, – skaičiuoja panevėžietis Audrius.

Kitąmet, kaip ir šiemet, už elektrą gyventojams numatyta kompensuoti iš biudžeto.

„Tai, kas yra suplanuota 2023 m. biudžete, yra susiję su 2023 m. pirmu ir antru pusmečiu, tos lėšos, kurios yra suplanuotos, jų tikrai pakanka“, – tikina finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Šiemet maksimali kompensacija už elektrą – 9 centai už kilovatvalandę, kitąmet – 28,5 cento.

Bet kiek konkrečiai kiekvienam bus kompensuojama, priklausys nuo gyventojo sutarties su tiekėju.

Jeigu joje kilovatvalandės kaina, pavyzdžiui, 30 centų, kompensacija bus 2 centų.
Jeigu kilovatvalandės kaina didesnė, kompensacija irgi. Bet iki tam tikros ribos.

„28 centai yra kainos riba, kuomet žemiau kaina nebėra kompensuojama. Maksimali yra 28,5, minimali yra tiesiog nulis, jeigu kainą esi fiksavęs ties 28 centais arba mažesnę“, – aiškina G. Skaistė.

Likę visuomeninio tiekėjo žinioje elektros vartotojai kitąmet iki liepos mokės 28 centus.

Metų pabaigoje baigiasi gyventojų iš pirmojo liberalizavimo etapo 2 metų sutartys su tiekėjais. Žmonės pasirašys naujas. Rinkos reguliuotojo teigimu, svarbu vienas skaičius.

„56,5 cento už kilovatvalandę. Tai reiškia, sudarydami su nepriklausomais tiekėjais sutartis vartotojai turi orientuotis į šitą kainą. Jeigu bus pasirašomos sutartys žemesne kaina, vadinasi, pilna apimtimi iki 28 centų už kilovatvalandę grindų ribos bus kompensuojama. Jeigu vartotojai pasirašytų daugiau nei 56,5 cento už kilovatvalandę, vadinasi, ta dalimi vartotojas jau pats turėtų mokėti prie tų 28 centų“, – sako Energetikos reguliavimo tarybos pirmininkas Renatas Pocius.

Energetikos ekspertas sako, vėl gali būti, kad dalis žmonių praloš. Nors kompensacija numatyta visiems – mokės daugiau nei 28 centus.

„Padalino visiems po lygiai. Tai nereiškia, kad visi gauna po lygiai, tai reiškia, kad visiems ta dalis kompensuojama. Tai mes jau ir šį pusmetį kalbėjome, kad tai nėra sąžininga. Kai kas gavo, deja, tarifus aukštesnius negu 35 ar net 40 centų. Ir jiems tų 9 centų kompensacija buvo galutinai lėmusi aukštesnį tarifą, negu tie 24 žadėti centai“, – pabrėžia energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Ekspertas sako, jog kol kas guodžia tai, kad žiema nešalta, o, pripildžius dujų saugyklas Europoje, elektra biržoje ėmė pigti.

Tiekėjų planus analizuojančios Energetikos agentūros (LEA) vadovas sako, mažėja ir jų siūlomi tarifai. Tačiau ilgėja terminas, kuriam laikui siūlo planą.

„Dabar ką visi teikia, 3 metų planus. Ir ta kaina yra apie 41-44 centus. Tai, lyginant, ką turėjom rugpjūtį – virš 60 centų, yra mažėjimas. <...> Vienas momentas yra palankesnis gyventojams, kitu momentu yra palankiau tiekėjams. Ilgam laikotarpiu viskas turi išsilyginti“, – teigia LEA vadovas Virgilijus Poderys.

Kitąmet iki vidurvasario buitiniams vartotojams kompensuos ir už dujas.

Galutinius dujų ir elektros visuomeninio tiekimo tarifus rinkos reguliuotojas tvirtins gruodžio vidury. Bet jo vadovas sako, preliminarūs neturėtų labai keistis.

Skaityti visą pranešimą