Emocijas dėl teisėjų sprendimų paaiškinęs Maksvytis: buvo daug abejotinų dalykų

Prieš 1 metus 83

„Manau, kad čekai nusipelnė pergalės. Gaila dėl pralaimėjimo, bet tikiuosi, kad kitame atrankos etape bus geriau“, – po rinktinės nesėkmės Klaipėdoje kalbėjo treneris Kazys Maksvytis.

Lietuva (5-1) pasaulio čempionato atrankoje patyrė pirmąjį pralaimėjimą ir namuose 72:83 (13:23, 19:22, 20:16, 20:23) nusileido Čekijos (3-3) nacionalinei komandai.

Čekai jau nuo pirmųjų minučių nutolo į priekį dviženkliu skirtumu. Vėliau pranašumas augo iki 17-os. Po pertraukos lietuviams buvo pavykę sumažinti atsilikimą iki 1 taško (49:50), bet lemiamo ketvirčio metu čekai vėl nutolo.

Tikros aistros užvirė pačioje dvikovos pabaigoje. Lietuviai pirmąją dvikovą buvo laimėję 8 taškais, tad stengėsi pralaimėti mažesniu skirtumu. Tačiau aikštės šeimininkų pastangos virto nesportinėmis pražangomis Mariui Grigoniui ir Ignui Brazdeikiui.

Maža to, technine pražanga buvo nubaustas ir K. Maksvytis. O po lemiamo T. Dimšos bandymo iš trijų taškų zonos, kuris baigėsi išmuštu kamuoliu, Lietuvos rinktinės strategas pažėrė priekaištų rungtynių teisėjams.

– Ar nebuvo taip, kad čekai į šias rungtynes pažiūrėjo rimčiau, nei jūsų auklėtiniai? – spaudos konferencijoje buvo paklausta K. Maksvyčio.

– Nesakyčiau, kad nerimtai žiūrėjome. Jie buvo šviežesni, greitesni vienu žingsniu. Jiems tai buvo gyvenk arba mirk rungtynės. Mums kažkiek trūko šviežumo.

– Kiek pritrūko rotacijos ties pirma pozicija?

– Pritrūko. Vakar iškrito Vytenis Čižauskas. Likome su dviem įžaidėjais, kurie tik vieninteliai galėjo atvykti į šį atrankos langą. Čekai atvažiavo be vienintelio Jano Veselio, o mes su žymiai silpnesne rinktine. Deja, sistema nėra dėkinga ir po sezono nėra lengva surinkti geriausius žaidėjus.

– Kiek iš vėžių galėjo išmušti gera čekų pradžia ir ankstyvos Igno Brazdeikio pražangos?

– Čekai gerai pradeda rungtynes ir prastai žaidžia trečią kėlinį. Tą žinojome, tą akcentavome, tačiau tas vis tiek ir įvyko. Ignas be abejo šitame lange buvo vienas iš lyderių ir be jo buvo dar kažkiek sunkiau.

– Kodėl rungtynių pabaigoje buvo tiek daug emocijų?

– Mes laikėmės plano B dėl 8 taškų atsilikimo ir paprasčiausiai buvo kelios abejotinos situacijos. Gavau techninę pabaigoje už tai, kad paprašiau vaizdo peržiūros. Negaliu kalbėti apie teisėjavimą, bet buvo daug abejotinų dalykų. Teisėjus šiuos mačiau pirmą kartą, negaliu pasakyti, kad dėl jų pralaimėjome, bet nebuvo geros kontrolės rungtynių. Sakyčiau, kad paskutinėje atakoje buvo kepštelta per T. Dimšos ranką. Galbūt būtume metę baudos metimus ir pralaimėję 8 taškais.

– Pasibaigus jau keliems rinktinės langams, kaip juos vertiname?

– Sunkūs langai. Visuose praktiškai dirbome su skirtingomis komandomis. Skirtingi žaidėjai, vėl iš naujo įeiti į sistemą reikia. Man kaip treneriui buvo sudėtinga.

– Gal pavyko prieš Europos čempionatą sau atsakyti ir į tam tikrus klausimus?

– Manau, kad turėsime gal lyderį, gal stiprų rotacijos žaidėją. Kalbu apie I. Brazdeikį.

– Be Edgaro Ulanovo ar dar yra, kas atsisakė padėti Europos čempionate?

– Artūras Gudaitis greičiausiai skirs vasarą savo pasiruošimui, traumų gydymuisi. Taip pat Eimantas Bendžius. Tokie pagrindiniai būtų kandidatai.

– O kokia situacija yra su Donatu Motiejūnu?

– Turiu su juo pokalbį artimiausiomis dienomis ir aptarsime jo dalyvavimą.

– Ar kitame atrankos lange prieš Europos čempionate bus Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis?

– Turime NBA taisykles, kad jie gali sportuoti 28 dienas su rinktine. Tai galime paskaičiuoti. Jie bus tiek atrankoje, tiek ir čempionate.

– Kokie artimiausi jūsų planai?

– Pirmas planas bus pasiruošti sudėtį kitam langui. Kito lango pradžioje negalės dalyvauti lyderiai, tai reikės parinkti kandidatus. Be abejo, tai kažkiek „Žalgirio“ komplektacijos darbai bus ir savaitę skirsiu atostogoms užsienyje.

– Esate kažkiek nusivylęs FIBA atrankos langais. Ar dėl pačios sistemos, ar dėl žaidėjų, kurie atsisakė?

– Tikrai nesiruošiu žaidėjams kažką sakyti. Jie aukoja savo atostogas, negauna nė cento, traumas dar būna išsiveža. Pati sistema sudėtinga, reikia du kartus įeiti į formą. Po sezono langas, kažkas negali žaisti. Tokiai rinktinei, kaip Lietuvos, nėra naudinga žaisti iš karto po sezono. Galima ginčytis dėl tokios sistemos. Nėra labai teisinga, kai čekai surenka sudėtį be vieno geriausio žaidėjo, o mes dabar turime vos 3–4 žaidėjus, kurie vėliau bus pagrindinėje rinktinėje.

Skaityti visą pranešimą