Elektros kainai smukus, ministerija siūlo nutraukti dabartines sutartis su tiekėjais, o pastarieji žada nuolaidas

Prieš 1 metus 60

Sausį nukritus didmeninei elektros kainai elektros tiekėjai reaguoja skirtingai – vieni siūlo mažesnes nei visuomeninio tiekėjo kainas, kiti – vienkartines kompensacijas. Seimo energetikos viceministrė ragina gyventojus, užfiksavusius dideles kainas, pasidomėti galimybėmis nutraukti sutartis. Taip pat informuoja, kad Vyriausybė svarsto du variantus, kaip nuo liepos keisti valstybės kompensavimo tvarką. Vienas orientuotas kompensacijas socialiai remtiniems gyventojams, kitas – skatina visus taupyti elektrą.

Didžiausias elektros tiekėjas „Ignitis“ paskelbė, kad dėl metų pradžioje didmeninėje rinkoje nukritusių elektros kainų, daugiausia už elektrą mokantiems gyventojams pritaikys vienkartinę nuolaidą už sausį.

„Šiuo metu mes esame užfiksavę 49 centų ribą, tai reiškia, kad klientai nemokės už sausio mėnesį daugiau nei 49 centų“, – pažymi „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas.

„Ignitis“ sako, kad tokių klientų turi per 40 tūkst., dar apie 13 tūkst. yra užsifiksavę didesnę kainą nei 56,5 cento, nuo kurios valstybė gyventojams nebeduoda kompensacijos.

„Jie realiai ir pajaus tą pamažėjimą, nes jie mokės kaip ir tie mažiau mokantys – 28 centus po kompensacijos. <...> Tuo tarpu tų keturiasdešimt kelių tūkstančių (dėka – LRT.lt) taupysime biudžeto pinigus, nes jų kompensacijoms reikės mažiau pinigų iš biudžeto“, – sako A. Kavaliauskas.

Kiti elektros tiekėjai sako jau anksčiau sureagavę į nukritusias didmenines kainas.

„Mes ketvirtadienį <...> sumažinome iki mažesnės nei visuomeninio tiekimo kaina, tai jie čia bando reaguoti į mūsų veiksmus. <...> Pas mus tokių klientų net nėra, kurie moka daugiau nei 49 centus“, – pabrėžia „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

„Enefit“ sako, kad pas juos daugiau nei 28 centus po valstybės kompensacijos moka labai nežymi dalis klientų.

„Apie 300 klientų Jiems jau esame pasiūlę pakeisti planus į kitus tarifus, į kitas kainas – dar kartą priminsime kad reikia pasikeisti. <...> Net 60 proc. klientų jau dabar moka net mažesnę nei valstybės kaina po subsidijos“, – teigia „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė ragina gyventojus, mokančius daugiau nei 28 centus bei po valstybės kompensacijos ir ilgam laikotarpiui užsifiksavusius aukštas kainas, pasidomėti, ar neverta nutraukti sutarties.

„Jeigu sutarties nutraukimo sąlygos yra tikrai ne drastiškos ir ta suma nėra didelė, kurią reikėtų sumokėti, iš tiesų galima įvertinti tokią galimybę pasikeisti planą, pasikeisti nepriklausomą tiekėją“, – siūlo I. Žilienė.

Bet kuriuo atveju, pasikeitimai nuo liepos laukia visų elektros vartotojų. Viceministrė sako, kad Vyriausybė svarsto keisti valstybės kompensacijos gyventojams už elektrą tvarką. Svarstomi du variantai. Vienas – mokėti didesnę kompensaciją tik socialiai remtiniems asmenims, kitas – mokėti valstybės kompensaciją visiems, bet tik iki 100 ar 150 kilovatvalandžių per mėnesį

„Jeigu mes pririšame prie kilovatvalandžių, mes skatinam gyventojus taupyt elektros energiją“, – aiškina I. Žilienė.

Tačiau kai kurie šiame siūlyme mato ir trūkumų.

„(Siūlymas – LRT.lt) kompensuoti tik skurstantiems yra blogas dėl to, kad didėjančias elektros kainas patiria visi, ne tik patys skurdžiausi asmenys, o antras dalykas, 100-ar 150 kilovatvalandžių kompensavimas yra neteisingas, nes nemaža dalis žmonių šildosi ir gauna šilumą namuose iš elektros“, – įsitikinęs Seimo Energetikos komisijos narys Linas Jonauskas.

Tiekėjų nuomonės dėl kompensavimo tvarkos skiriasi.

„Dabartinė kompensacinė sistema nebereikalinga iš principo, jeigu vartotojai visi norėtų, galėtų persirašyti sutartis su mažiau nei visuomeninio tiekimo kaina – kompensacijų net nebereikėtų, ir net nelabai matome priežasties, kodėl laukti liepos“, – sako M. Giga.

Anot V. Korzynos, dar daugiau pokyčių sukeltų didesnį vartotojų nepasitikėjimą.

„Vartotojai yra pakankamai įsitempę dėl visų besvyruojančių, krintančių, augančių kainų. Bet koks pasikeitimas yra neigiamas dalykas, nes tai dar vienas žingsnis į nežinojimą, dalinį nepasitikėjimą“, – teigia „Enefit“ vadovas.

Energetikos viceministrė sako, kad sprendimai dėl naujos elektros kompensavimo tvarkos bus priimtas pavasarį.

Skaityti visą pranešimą