Ekspertų prognozės: didėjant paklausai, mažesnių elektromobilių modelių kainos kris žemyn

Prieš 1 metus 77

Beveik vienas iš penkių šiais metais visame pasaulyje parduodamų automobilių bus elektrinis. Negana to, mažesnių elektromobilių modelių kainos Europoje ir Šiaurės Amerikoje iki šio dešimtmečio vidurio nukris iki konkurencingų, lyginant su vidaus degimo varikliais varomais automobiliais, trečiadienį prognozavo Tarptautinė energetikos agentūra (IEA), kurią cituoja „Reuters“.

Agentūra iš dalies pagerino savo elektromobilių pardavimo prognozes dėl JAV infliacijos mažinimo įstatymo, kuris remia ekologišką pramonę ir subsidijuoja vartotojų elektrinių transporto priemonių įsigijimą, žurnalistams kalbėjo IEA vykdomasis direktorius Fatihas Birolis.

Anot jo, Kinija yra viena pagrindinių elektromobilių rinkų, įskaitant įkraunamus hibridinius automobilius. IEA turimais duomenimis, praėjusiais metais šioje šalyje buvo parduota apie 60 proc. visų elektromobilių. Neatmetama, kad ateityje šis skaičius gali dar augti.

Analizuojant Kinijos rinką taip pat pastebėta, kad kai kurių mažesnių elektromobilių modelių kainos nukrito, palyginti su jų vidaus degimo variklių ekvivalentais.

IEA parengtoje ataskaitoje teigiama, kad elektromobilių pardavimas visame pasaulyje šiais metais išaugs 35 proc. iki 14 mln. vienetų, o tai sudaro 18 proc. visos lengvųjų automobilių rinkos. 2020 m. ši dalis siekė tik 4 proc.

„Šiuo metu tikimės, kad dešimtmečio viduryje Šiaurės Amerikos ir Europos rinkose matysime mažų ir vidutinių elektromobilių kainų paritetą. Didesnių automobilių, tokių kaip visureigiai ir pikapai, žemesnių kainų greičiausiai sulauksime vėliau, tikriausiai 2030-aisiais“, – prognozavo energetikos technologijų politikos vadovas Timaras Guellas.

Savo ruožtu F. Birolis akcentavo, kad vyriausybės investuoja į elektromobilių plėtrą, rūpindamosi aplinka, siekdamos sustiprinti pramonės politiką ir sumažinti priklausomybę nuo naftos, kurios paklausa iki 2030 m. sumažės 5 mln. barelių per dieną dėl perėjimo prie elektromobilių.

Skaityti visą pranešimą