Ekspertas: Vilniaus kelininkai po pūgos susitvarkė neblogai

Prieš 1 metus 71

Sekmadienio vakare ir naktį per Lietuvą praūžus ypatingai smarkiam snygiui, viešojoje erdvėje pasirodė kritikos kelininkams, kurie esą nepakankamai efektyviai valė šalies kelius ir gatves, dėl ko daug kur sustojo eismas, o gyventojai neretai net negalėjo su automobiliai išvažiuoti iš kiemų. „Vilnius Tech“ Kelių tyrimo instituto direktorius Audrius Vaitkus LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ sako, kad nepaisant susidariusios situacijos, Vilniaus kelininkai dirbo gerai, o daugiabučių kiemuose atsakomybė dėl sniego valymo krenta gyventojams ir būsto administratoriams.

A. Vaitkus primena, kad už šalies valstybinių, krašto kelių ir miestų gatvių valymą atsako skirtingos institucijos ir tikina, kad nustatyti valymo kriterijai ir ekstremaliomis sąlygomis yra adekvatūs.

„Negalėčiau sutikti, kad yra netinkamas reagavimo laikas arba nustatyti kriterijai yra per žemi“, – teigia A. Vaitkus.

Įvertinęs padėtį Vilniaus gatvėse, pašnekovas įsitikinęs, kad sostinės gatvės buvo valomos tinkamai.

„Šiandien teko važinėti įvairiais maršrutas – ryte važiavau Geležinio Vilko gatve iki Žalgirio gatvės, vėliau iš ten į Saulėtekio gatvę <..>, tikrai turėčiau pastebėti, kad Vilniaus mieste sąlygos yra tikrai neblogos, kalbant apie pagrindines gatves. Neteko išvažiuoti į gyvenamųjų namų kvartalus, bet sakyčiau, kad tvarkomės neblogai“, – įsitikinęs A. Vaitkus.

Kalbėdamas apie sniego valymą daugiabučių kiemuose, jis pabrėžia, kad tuo turėtų rūpintis namų bendrijos ir patys gyventojai.

„Du aspektus išskirčiau: sniego valymas nuo automobilių ir jo pašalinimas į žaliąją zoną – tuo turėtų pasirūpinti patys gyventojai <...>, bet atkreipčiau dėmesį, kad administruojančios įmonės nesusitvarko su užduotimi ir kelių metų patirtis rodo, kad priauginamas sniegas iki 15-20 centimetrų, jis tiesiog sutrypiamas, nes laiku yra nepašalinamas“, – pastebi specialistas.

LRT.lt primena, kad po sekmadienio vakare kilusios pūgos kai kuriuose rajonuose susidarė 30-40 centimetrų sniego sluoksnis, didžiuosiuose šalies miestuose buvo paralyžiuotas eismas. Pasak sinoptikų, pūga vietomis žadama ir naktį iš pirmadienio į antradienį, kelininkai perspėja vairuotojus kelyje būti atsargiais.

Visą pokalbį žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidos „Svarbi valanda“ įraše.

Skaityti visą pranešimą