Ekspertas ragina į koronavirusą ranka dar nenumoti: turime po tris žmones, kasdien mirštančius nuo COVID

Prieš 1 metus 120

Nors pasiskiepyti nuo COVID-19 antrąja stiprinamąja doze kviečiami visi pilnamečiai, gydymo įstaigos teigia – norinčiųjų tai padaryti kol kas nėra daug. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikisi, kad sudaryta galimybė pasiskiepyti ne tik savo gydymo įstaigoje padidins skiepų prieinamumą. Ekspertai ragina į COVID-19 ranka dar nenumoti.

Skiepijimo nuo koronaviruso kabinete per tris valandas stiprinamąją dozę gavo daugiau nei 70 žmonių. Nors pastaruoju metu skiepytasi vangiai, norinčiųjų atsiranda daugiau.

Pasak poliklinikos infekcijų kontrolės specialistės, kartais vis dėlto lieka nepanaudotų vakcinų.

„Dedamos visos pastangos, kad vakcinos nereikėtų nurašyti ir kad ji nebūtų tiesiog sunaikinama“, – tvirtina Šeškinės poliklinikos infekcijų kontrolės specialistė Jolanta Kuklytė.

Kad gerokai mažiau žmonių skiepijasi nei prieš metus, teigia ir kitos poliklinikos.

„Nepalyginsi tų krūvių, kas buvo prieš metus, kur buvo intensyvus skiepijimas, kai buvo visa komanda ir vakcinavimo centras. Dabar dirba pas mus dvi slaugytojos, kurios skiepija ir kitomis vakcinomis, tai su šituo darbu susitvarko“, – teigia Marijampolės sveikatos priežiūros centro direktorė Dženita Sabašinskienė.

„Šiokių trukdžių buvo, kadangi poliklinika galėjo skiepyti tik savo pacientus, dabar nuo šios savaitės pradžios buvo leista skiepyti ir kitų įstaigų pacientus. Tai gal šiek tiek padidės“, – sako Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytoja Iveta Dubrova.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, asmens sveikatos priežiūros įstaigos ne savo pacientus gali skiepyti nuo šios savaitės.

„Tačiau, žinoma, asmens sveikatos priežiūros įstaigoms yra pateikta informacija, galbūt reikia šiek tiek laiko, reikia suprasti, kad ir vakcinų logistikos procesas vyksta, asmens sveikatos priežiūros įstaigos turi užsakyti vakcinų, planuoti vakcinaciją“, – aiškina Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Ginreta Megelinskienė.

Aukštadvario medikai sako, kad didelėse poliklinikose pasiskiepyti lengva, tačiau iššūkių kyla mažesnėms. Čia žmonės gali pasiskiepyti ne kasdien, nes turi būti surinktas pakankamas norinčiųjų tai padaryti skaičius, kad vakcinos netektų išmesti.

„Mažesnėse įstaigose yra gana sudėtinga užsisakyti tiek dozių vakcinų, kiek yra norinčių, tai yra nedideli skaičiai ir tokių nedidelių skaičių vakcinų niekas netiekia mažoms įstaigoms. Tada reikia papildomai kooperuotis keletui įstaigų, kad galėtų ir tos mažos įstaigos gauti“, – situaciją komentuoja Aukštadvario sveikatos priežiūros centro vadovė Jurga Dūdienė.

Anot ekspertų, nors šiandien covidui dėmesys nuslopęs, rizikos išlieka. Teigiama, kad svarbu nesukurti dirbtinių kliūčių pasiskiepyti.

„Dar tik įsibėgėja sezonas, mirčių skaičius jau yra panašus, kas buvo 2020 metais, na ir tų mirčių skaičius vis tiek... Mes turime tris žmones, mirštančius nuo covido kasdien. Tai ar mes galim sau leisti tokią prabangą, kur jeigu gali pasiskiepyt ir ženkliai sumažinti tikimybę mirti, kodėl mes to nedarom ir nesiūlom to žmonėms daryti“, – svarsto duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, antrajai stiprinamajai dozei gyventojai gali užsiregistruoti tiek internetu, tiek kreipdamiesi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Skaityti visą pranešimą