Ekspertas apie JAV prezidento rinkimus: tik nedaugeliui rinkėjų rūpi kandidato pozicija dėl Ukrainos

Prieš 1 metus 47

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Joe Bidenas gali jau antradienį oficialiai pranešti, kad sieks antros kadencijos. JAV gali pasikartoti šalį supurtęs 2020 metų prezidento rinkimų scenarijus, nes respublikonų apklausose atotrūkį nuo konkurentų didina Donaldas Trumpas. Rinkimai gali spręsti šalies užsienio politikos kryptį, kandidatai labai skiriasi pasisakymais apie Ukrainą, tačiau ši tema rinkėjams vis mažiau įdomi, sako ekspertai. 

Donaldas Trumpas – vėl dešiniųjų favoritas, net kai nemaža dalis respublikonų ieško alternatyvos. Istorija kartojasi: D. Trumpą aktyviausiai palaiko trečdalis partijos rinkėjų, bet likusieji susiskaldę tarp kitų kandidatų. Tuo tarpu iškelta baudžiamoji byla mobilizavo D. Trumpo rėmėjus,

Floridos gubernatorius respublikonas Ronas DeSantis, iki šiol populiariausia dešinioji alternatyva D. Trumpui, apklausose smunka. Oficialiai kandidatūros jis dar nė nepaskelbė, o D. Trumpo sąjungininkų reklamos jau taikosi į jį.

„DeSančio purvini pirštai taikosi į išmokas pensininkams, jis nori karpyti socialines išmokas“, – tokie žodžiai girdimi D. Trumpą remiančioje reklamoje.

Ir nors šie rinkimai lems JAV užsienio politikos kryptį, kampanijose tai antraeilė tema.

„Paprastai tai yra, sakykime, dešimtas pagal svarbą klausimas“, – konstatuoja „Council on Foreign Relations“ vyresnysis analitikas Christopheris M. Tuttle.

Iš vienos pusės, panašu, kad ir kas bus kitas Baltųjų Rūmų šeimininkas, jis palaikys tolesnę JAV paramą Taivanui – abi partijos Kiniją laiko svarbiausia grėsme JAV,

Bet net ir ši tema paskęsta. Pasak Ch. M. Tuttle, gerokai svarbesnis klausimas – infliacija.

Bet Ukrainai šiuose rinkimuose ant kortos gali būti pastatyta gerokai daugiau, kadangi pasak eksperto, Rusijos pradėtas karas amerikiečiams rūpi daug mažiau.

„Turime pasakyti aiškiai, kad mūsų tikslas yra tuoj pat nutraukti susirėmimus, ugnis turi liautis. Tai svarbiausia: taikos reikia nedelsiant. Be to, turime įsipareigoti išardyti globalistinį neokonservatorių isteblišmentą, kuris mus nuolat nusitempia į nesibaigiančius karus“, – tokį pranešimą neseniai išleido D. Trumpas apie karą Ukrainoje.

Tačiau ir R. DeSantis, Taivaną vadinęs kritinės svarbos JAV interesu, apie Ukrainą kalba kitaip.

„Man labiau rūpi mūsų pasienio apsaugojimas, nei Rusijos-Ukrainos pasienis“, – teigė jis.

„Labai yra svarbus laikas Amerikoje, nes piliečiai mėgina nutarti, ar mums apsimoka visada vesti tą karą“, – sako buvęs Mičigano respublikonų partijos pirmininkas Saulius Anužis.

Respublikonus prezidento rinkimuose siekianti atstovauti kandidatė Nikki Haley rinkėjus bando įtikinti, kad apsimoka, ji savo kampanijos reklamose argumentuoja, kad nelaimėjus karo Ukrainoje ateis eilė ir Lenkijai bei Baltijos šalims.

„Klausimas, kiek respublikonų rinkėjams tai rūpi. Labai nedaug jų rinksis kandidatą pagal jo nuomonę apie Ukrainą“, – pripažįsta Christopheris M. Tuttle.

D. Trumpo šansus prieš J. Bideną ekspertai šiuo metu vertina skeptiškai, jo raktas į sėkmę 2016 metais, bent kol kas, atrodo prarastas.

„Nepriklausomi rinkėjai nusprendė eiti va bank ir balsavo už D. Trumpą. Bet jiems nepatiko, ką jie pamatė“, – teigia „Council on Foreign Relations“ vyresnysis analitikas.

Kitas reikalas, jei prieš J. Bideną į rinkimus respublikonai mestų kitą kandidatą.

„Abi partijos dabar nepopuliarios. Vienintelis klausimas – kuris pasirinkimas lengviau suvirškinamas amerikiečiams“, – dėsto ekspertas.

Jei respublikonai pasirinktų ne D. Trumpą, pasak jo, kitas dešinysis turėtų rimtus šansus nugalėti J. Bideną.

Skaityti visą pranešimą