Ekspertas apie Gerasimovo paskyrimą: Putinas vėl turi nerealių lūkesčių

Prieš 1 metus 94

Generolo Valerijaus Gerasimovo paskyrimas naujuoju Rusijos pajėgų Ukrainoje vadu sukėlė klausimų dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino ketinimų kitame karo etape. Vakarų kariniai ekspertai teigia, kad šis žingsnis rodo kovą dėl valdžios kariuomenės vadovybėje ir galimą naują Rusijos puolimo etapą, skelbia „The Moscow Times“.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad V. Gerasimovas po trijų mėnesių pakeitė generolą Sergejų Surovikiną dėl „padidėjusios užduočių apimties“ ir „būtinybės glaudžiau sąveikauti tarp ginkluotųjų pajėgų rūšių“.

‚Rand Corporation“ vyresnioji tyrėja Dara Massicot atliktą pakeitimą apibūdino kaip „kompetentingiausio vyresniojo vado pažeminimą ir jo pakeitimą nekompetentingu“.

„Šioje istorijoje yra visko: vidinės kovos, kovos dėl valdžios, pavydo“, – tviteryje rašė D. Massicot.

V. Gerasimovas yra ilgametis V. Putinui lojalus asmuo, kuris laikomas vienu iš nedaugelio žmonių, dalyvavusių planuojant invaziją prieš jai prasidedant.

JAV Karo studijų instituto (ISW) analitikai teigia, kad V. Gerasimovo paskyrimu siekiama dvejopo tikslo – tai ženklas, kad 2023 m. greičiausiai bus atnaujintos puolamosios operacijos ir vidinės kovos dėl valdžios rezultatas, siekiant įtvirtinti Gynybos ministerijos „viršenybę“.

Londono karališkojo koledžo karinis ekspertas Robas Lee sako, kad šią pertvarką galima vertinti kaip Rusijos gynybos ministerijos pozicijos įtvirtinimą ir atsaką į samdinių grupės „Wagner“ vis svarbesnį ir viešesnį vaidmenį kare.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusio karinio analitinio centro „Royal United Services Institute“ analitikas Markas Galeotti teigė, kad V. Gerasimovo paskyrimas didina statymus dėl Rusijos „specialiosios karinės operacijos“ Ukrainoje.

„Jam reikia kokios nors pergalės arba karjera baigsis negarbingai. Tai gali reikšti tam tikrą eskalaciją“, – apie V. Gerasimovo paskyrimą tviteryje rašė M. Galeotti.

„Dabar viskas priklauso nuo jo, ir aš įtariu, kad Putinas vėl turi nerealių lūkesčių“, – pridūrė jis.

LRT.lt primena, kad trečiadienį buvo paskelbta, kad Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu „jungtinių pajėgų specialiosios operacijos zonose vadu“ vadu Ukrainoje vietoje S. Surovikino paskyrė Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininką V. Gerasimovą.

S. Surovikinas tapo V. Gerasimovo pavaduotoju.

„Sprendimą pakelti specialiosios operacijos vadovavimo lygį nulėmė prasiplėtęs vykdomų užduočių mastas ir būtinybė organizuoti glaudesnį bendradarbiavimą tarp ginkluotųjų pajėgų rūšių ir padalinių“, – paaiškino Rusijos gynybos ministerija.

S. Surovikinas „jungtinių pajėgų specialiosios operacijos zonose vadu“ buvo nuo praėjusių metų spalio pradžios, į šias pareigas jis paskirtas po Krymo tilto susprogdinimo. Prieš jį šias pareigas ėjo generolas Aleksandras Lapinas, kuris buvo atleistas, sulaukęs griežtos kritikos iš „Wagner“ savininko Jevgenijaus Prigožino ir Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo. Antradienį jis paskirtas Rusijos ginkluotųjų pajėgų sausumos kariuomenės centrinio štabo viršininku.

Skaityti visą pranešimą