Ekspertai žiemą prieš užvedant automobilį ragina pabelsti į variklio dangtį: toks ritualas gali išgelbėti keturkojo gyvybę

Prieš 1 metus 68

Šaltuoju metų laiku daugiabučių kiemuose ar stovėjimo aikštelėse šiltesnėmis vietomis katėms dažniausiai tampa automobilis. Bėda ta, kad šios dažnai įsitaiso prie automobilio variklio, o vairuotojui nepastebėjus įsirangiusio gyvūno, situacija gali pasibaigti tragiškai. Kaip išvengti tokių situacijų? Ką daryti, kad katės nelįstų po automobiliu? Tai aiškinasi LRT TELEVIZIJOS laida „Keliai. Mašinos. Žmonės“.

Vairuotojai raginami šaltuoju metų laiku būti atidesni, kadangi po automobilio kapotu įsirango katės. Dažnai gyvūnai patys nebegali išlįsti, todėl užvedus variklį katė gali būti mirtinai sužalota. Štai visai neseniai Vilniuje vairuotoja, prieš užvesdama automobilį, išgirdo silpną kniaukimą, o pakėlusi dangtį, variklio skyriuje pamatė prispaustą katiną.

„Gavo iškvietimą, kad yra įstrigęs katinas, nebuvo ten nieko labai daug baisaus. Paprasčiausiai moters automobilis buvo ir ji neišdrįso pati ištraukti to katino, nes, matot, svetimas katinas, nežino, kaip jis elgsis, ir dar, matyt, nematė, kokio jis didumo. Šiaip iš tiesų buvo, kaip sako, gležnas ir jaunas, neagresyvus tas katinas ir vyrai nuvažiavo, labai gražiai ištraukė jį.

Dar toks kuriozas buvo, kad tas katinas tik ištrauktas palindo po ugniagesių automobiliu ieškoti šilumos, kadangi atvažiavusio automobilio variklis šiltas. Tai dar teko traukti ir iš po savo automobilio“, – istoriją prisimena Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Vilniaus 2-osios komandos viršininkas Arūnas Kosčicas.

Anot pašnekovo, ne visais atvejais būtina kviesti ugniagesius: jei katė nesipriešina, galima ištraukti ją ir patiems.

„Šiaip gal ir galėtų, bet patartina užsidėti pirštinę kokią, o kitą kartą užtenka priėjus pabelsti per variklio gaubtą ir katinas gali pats išlįsti, vis tiek jie patys ieško išeities. Kartais neranda, tada jau reikia ugniagesių pagalbos“, – tęsia A. Kosčicas.

Tai ko gi tos katės ten ieško? Katinai ieško šiltesnės vietos, ypač atšalus orams. „Nuaro“ vadovė Jurgita Gustaitienė sako, kad tai būdinga ne tik benamėms katėms, bet ir toms, kurias šeimininkai išleidžia į lauką neribotam laikui.

„Natūralu – kai atšąla orai, lauke gyvenančios katės ieško kažkokio energijos šaltinio, jos stengiasi tą šilumą akumuliuoti. Dažnai mes matome kates besišildančias kažkur ant tvoros, kai šviečia saulė, jos nori sukaupti tos šiltos energijos. Na ir lygiai taip pat atvykus automobiliui – jos yra protingos, gudrios, stengiasi nubėgti ir patupėti ne tik ant paties automobilio, tačiau dažnai įlenda ir giliau.

Tupint ant viršaus sninga, lyja, o po automobiliu yra saugu, šilta, negali užpulti kažkur šalia praeinantys šunys arba varnos. Ir lygiai taip pat galima gauti tos šilumos. Tai toks pasišildymas dažnam ilgauodegiui baigiasi tragiškai, liūdnai“, – kalba J. Gustaitienė.

Vis dėlto, jei nutiktų tokia nelaimė, žmonės raginami sužaloto katino nepalikti vieno. Tokiu atveju derėtų kviesti gyvūnų globėjus ar nuvežti į veterinarijos kliniką.

„Taip, esame turėję ir įvairių nelaimingų atsitikimų, kai yra įsukama ar nuplėšiama gyvūno oda. Vienas, sakykim, baisiausių dalykų yra, kai žmonės ištraukia tokį gyvūną, numeta ir tiesiog nuvažiuoja. Tai yra tiesiog nežmoniška, nes tada paliktas gyvūnas labai kankinasi.

Visą laiką prašome: jeigu taip atsitiko, pakvieskite gyvūnų globėjus arba patys nuvežkite į veterinarijos kliniką. Tada reikia žiūrėti, kokia gyvūno būklė, ar galima padėti, jeigu negalima, reikia tiesiog užbaigti jo kančias“, – teigia VšĮ „Beglobis“ vadovė Danutė Navickienė.

Kaip apsisaugoti ir ką daryti, jei vairuotojas pajuto ar pamatė, kad gyvūnas įstrigęs prie variklio? Pirmiausia, dar prieš užvedant variklį reikėtų nepatingėti ir jį apžiūrėti, pastuksenti keliskart į automobilio variklio dangtį. Nereikėtų naudoti garsinio signalo per ilgai, katė gali išsigąsti ir pabėgti, tačiau jei ji užstrigusi, gali dar labiau susižaloti.

„Jeigu pamatėte, kad po kaimyno automobiliu ar į automobilį įlindo katinas, reikėtų palikti raštelį po vairuotojo stiklo valytuvu. Jeigu automobilį statote daugiabučio kieme ir žinote, kad aplinkui daug kačių, pirmiausia ateikite, atsidarykite dureles, patriukšmaukite šiek, pavalykite langus, patrepsėkite, galiausiai pamatysite, kad tas gyvūnas išbėgs dar jums nespėjus užvesti automobilio“, – pasakoja J. Gustaitienė.

Kieme ar garaže stovintį automobilį gali aplankyti ne tik katės. Šaltuoju metų laikų šilumos ieško ir graužikai. Automobilių serviso vadovas Arūnas Nerkevičius pasakoja, jog prieš keletą metų automobilį atakavo voverė, kuri išgraužė izoliacinę apsaugą, esančią po variklio gaubtu.

„Prieš keletą metų nusipirkau naują automobilį ir po pusantro mėnesio, kai atsidariau kapotą norėdamas įsipilti langų skysčio, žvaklaidžių vietose pamačiau įtartinai prineštos žvakių vatos. Taip pat pamačiau, kad buvo sugraužta kapoto izoliacinė apsauga ir iš karto kilo įtarimas, kad tai galėjo būti voverės. Kadangi aš gyvenu prie miško, tai jos gyvena netoliese ir galėjo sau ruošti šiltą vietą“, – kalba A. Nerkevičius.

Pelės ir žiurkės mėgsta laidus bei garso ir šilumos izoliacines medžiagas, o patekusios tarp generatoriaus, oro kondicionieriaus dirželių gali sugadinti variklio skyriaus dalis. Jei gyvūnai nugraužia laidus, atsijungia tam tikros elektros grandinės, gali sudegti įvairūs automobilio saugikliai. Dėl to sugenda brangūs valdymo blokai, kurių šiuolaikiniuose automobiliuose yra ne vienas.

Jei norima išvengti graužikų apsilankymų automobilyje, specialistai pataria vengti transporto priemonę palikti ilgesniam laikui šalia miško, vietose, kuriose vešli augmenija, ar prie buitinių atliekų konteinerių.

Plačiau apie tai – laidos reportaže.

Skaityti visą pranešimą