Ekonomistai įspėja: susidūrę su finansiniais sunkumais, paskolų turėtojai gali pradėti imti greituosius kreditus

Prieš 1 metus 64

Didėjant EURIBOR rodikliui, išaugus būtinosioms pragyvenimo išlaidoms, Lietuvos banko teigimu, paskolų turėtojai gali susidurti su finansiniais sunkumais. Todėl jis ragina kredito davėjus lanksčiai reaguoti į galimas klientų problemas, grąžinant kreditus. Ekonomistas Žygimantas Mauricas prognozuoja, jei bankai netaps lankstesni, gyventojai už didžiules palūkanas gali pradėti imti greituosius kreditus. 

Nuosavas būstas – daugelio lietuvių svajonė. Sostinėje naujų namų kvartaluose rasti neparduotą butą sunku. Tačiau tam paimtos paskolos gali tapti našta, perspėja Lietuvos bankas. Pasak jo, vis daugiau paskolų turėtojų gali susidurti su sunkumais, nes didėja EURIBOR rodiklis, auga pragyvenimo išlaidos.

„Būdų ir galimybių spręsti problemas yra ir jeigu gyventojai iš tiesų susiduria su rimtais finansiniais iššūkiais, pajamų sumažėjimu, tai tikrai mes siūlome ieškoti dialogo ir kreiptis į bankus. Bankus iš anksto perspėjome, kad jie tam pasiruoštų“, – teigia Lietuvos banko valdybos narys Simonas Krėpšta.

Bankų asociacijos vadovė teigia – kol kas nestebima, kad daugiau gyventojų kreiptųsi dėl paskolų atidėjimo.

„Visos paskolos Lietuvoje yra išduotos atsakingomis skolinimo nuostatomis, pagal kurias mėnesinė įmoka gyventojams neturėtų viršyti 40 proc. jo pajamų. Šis dydis buvo testuotas su 5 proc. galima palūkanų norma, kitaip sakant, šiek tiek su rezervu“, – sako Bankų asociacijos prezidentė Eivilė Čipkutė.

„Swedbank“ atstovo teigimu, kiekviena kredito įstaiga yra suinteresuota išlaikyti kliento mokumą. Bankas jau parengęs sprendimų paketą, kurių gali prireikti klientui susidūrus su sunkumais – tai ir kredito atostogos, mokėjimo grafiko pakeitimas.

„Pirmiausia, yra mokėjimo dienos pakeitimas. Jeigu klientui mokėjimo diena, prie kurios buvo pririštas kreditas, tampa nepatogi, keitėsi darbo užmokesčio mokėjimo diena ar panašiai, tai galima labai lengvai pakeisti tas mokėjimo dienas. Klientai netgi gali padaryti patys banko savitarnoje“, – mini „Swedbank“ klientų finansavimo departamento vadovas Tomas Pulikas.

Ekonomistas Ž. Mauricas teigia, kad dar nesimato galutinio taško, iki kurio palūkanos gali kilti. Todėl, jo žodžiais, bankai turės lanksčiai pažiūrėti į žmonių gebėjimą mokėti įmokas.

„Lankstumo, manau, reikės visiems. Jeigu lankstumo nebus, grėsmė, kad gali suaktyvėti greitieji kreditai, tai yra skolinamasis labai didelėmis palūkanomis, labai blogomis sąlygomis, ką matėme dalinai 2008–2010 metais“, – komentuoja
„Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Ž. Mauricas.

Lietuvos banko duomenimis, pernai vartojimo kreditų išduota trečdaliu daugiau nei 2021-aisiais. Pagrindinė priežastis – infliacija, nes žmonių įsigyti daiktai buvo gerokai pabrangę. „Swedbank“ teigimu, žmonės kreditus labiau ima vasarą, prasidėjus remontų metui.

Skaityti visą pranešimą