EK siūlo revoliuciją keliuose – gavę baudą svetur nebeišsisuks, įprastas vairuotojo pažymėjimas taps istorija

Prieš 1 metus 69

Europos Komisija (EK), užsibrėžusi iki 2050-ųjų pasiekti nulinį mirčių keliuose tikslą, siūlo pirmą kartą pasaulyje įvesti europinį skaitmeninį vairuotojo pažymėjimą, sukurti efektyvią sistemą, kad pažeidimą kitoje Europos Sąjungos (ES) šalyje atlikęs vairuotojas negalėtų išsisukti nuo baudos. 

Trečiadienį pristatyti siūlymai apima griežtesnę tvarką ir dėl kelyje padarytų sunkių nusikaltimų – jei asmuo neteks teisės vairuoti vienoje ES šalyje, draudimas automatiškai įsigalios visoje ES teritorijoje. Dėl šių Komisijos siūlymų apsispręsti turės visos šalys narės.

Nuo baudų svetur neišsisuks

Anot Komisijos, 2019 metais net apie 40 procentų eismo dalyvių, padariusių eismo nusižengimą kitoje ES šalyje, nesumoka jiems skirtos baudos arba apie ją net negauna informacijos.

Kitaip sakant, jei asmuo yra iš Lietuvos ir reikšmingai viršija greitį, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Prancūzijos atsakingos institucijos arba neatsiunčia informacijos apie padarytą nusižengimą, arba jei atsiunčia – asmuo vis tiek gali jos nemokėti ir už tai nesulaukia jokios atsakomybės.

EK nori išspręsti šią problemą, suteikdama vykdančioms institucijoms prieigą prie nacionalinių vairuotojų pažymėjimų registrų ir sustiprindama kontaktinių centrų tarp šalių vaidmenį, kad visi nusižengimus svetur padarę vairuotojai sulauktų atsakomybės.

Specialus IT portalas suteiks gyventojams galimybę lengvai gauti informaciją apie kiekvienoje valstybėje narėje galiojančias kelių eismo saugumo taisykles ir, atėjus laikui, tiesiogiai sumokėti baudas.

Už šiurkščiausius pažeidimus – teisių netekimas visoje ES

Siekiant užkirsti kelią kelių eismo taisyklių pažeidėjų nebaudžiamumui, Komisija siūlo įdiegti naują sistemą, pagal kurią, kai bet kuri ES valstybė narė nuspręs atimti teisę vairuoti dėl jos teritorijoje padaryto pažeidimo, asmuo neteks teisės vairuoti visose ES šalyse.

„Jeigu asmuo padaro sunkų pažeidimą vienoje šalyje – jis turi netekti vairavimo teisės visose, o dabar taip nevyksta“, – sako už transportą atsakinga eurokomisarė Adina Valean.

Tai būtų taikoma, pavyzdžiui, už vairavimą esant neblaiviam ar apsvaigusiam nuo narkotinių medžiagų, už sunkaus kūno sužalojimo sukėlimą ar reikšmingą greičio viršijimą.

Pagal Komisijos siūlymą, jeigu kitoje šalyje viršijus greitį daugiau nei 50 km/h atimamos teisės, tuomet teisė vairuoti būtų panaikinta visoje Europos Sąjungoje.

Skaitmeninis vairuotojo pažymėjimas

Komisija taip pat siūlo pirmą kartą pasaulyje įvesti skaitmeninį vairuotojo pažymėjimą, kurį vairuotojas galės turėti savo mobiliajame telefone.

Anot Komisijos, tokį vairuotojo pažymėjimą daug lengviau pakeisti, atnaujinti, nes visos procedūros bus atliekamos internetu.

„Plastikinė vairuotojo pažymėjimo kortelė taps istorija, ją pakeis skaitmeninis pažymėjimas, kuris veiks visoje ES. Ne tokioje tolimoje ateityje jis bus visų telefone ar kitame išmaniajame įrenginyje. Tai ypač aktualu jaunesnei kartai, bus patogiau, sumažės administracinės naštos“, – sako Adina Valean.

Be to, ES nepriklausančių šalių, kuriose galioja panašūs kelių eismo saugumo standartai kaip ES, piliečiams taip pat bus lengviau pasikeisti vairuotojo pažymėjimą į ES vairuotojo pažymėjimą. Visgi, anot EK, įprasta vairuotojo pažymėjimo kortele bus galima naudotis ir toliau, nes ji reikalinga, pavyzdžiui, trečiosiose šalyse.

Prie vairo su palyda – ir 17-mečiai

Transporto eurokomisarė sako turinti žinių ir jauniesniems vairuotojams, siūloma leisti vairuoti lengvuosius automobilius bei sunkvežimius jau nuo 17 metų, tačiau jie negalės vairuoti vieni iki kol sukaks 18 metų.

„Manau, kad jauni žmonės bus pamaloninti šios žinios“, – sako EK transporto komisarė Adina Valean.

Anot Komisijos, tokia B kategorijos vairuotojo pažymėjimų sistema jau taikoma kai kuriose valstybėse narėse, pavyzdžiui, Vokietijoje, Austrijoje ir turėjo teigiamą poveikį eismo saugumui, be to suteikė galimybę jauniems vairuotojams įgyti vertingos vairavimo patirties prižiūrint suaugusiajam pirmaisiais vairavimo metais.

Taip Komisija bando spręsti ir kitą Bendrijoje egzistuojančią – vairuotojų trūkumo problemą.

Akcentas į paspirtukininkus ir kitus eismo dalyvius

EK duomenimis, vien 2022 metais Bendrijos keliuose žuvo daugiau kaip 20 000 žmonių, dauguma aukų buvo pėstieji, dviratininkai ir motorolerių bei motociklų naudotojai.

Todėl EK siūlo praktinius vairavimo mokymuose daugiau dėmesio skirti kaip saugiai vairuoti, atsižvelgiant į kitus eismo dalyvius – riedančius paspirtuku, dviratininkus ir pan.

Komisija siekia pritaikyti vairuotojų mokymą ir egzaminavimą, kad vairuotojai būtų geriau pasirengę atsižvelgti į šiuos pažeidžiamus eismo dalyvius. Tai padės pagerinti pėsčiųjų, dviratininkų, taip pat elektrinių paspirtukų ir elektrinių dviračių naudotojų saugumą, nes ES pereina prie tvaresnio judumo miestuose.

Skaityti visą pranešimą