EK ragina sumažinti dujų vartojimą bent 15 proc.: ar Lietuvos sėkmė priklauso tik nuo „Achemos“?

Prieš 1 metus 80

Artėjant rudeniui Europos Komisija (EK) skatina Bendrijos nares mažinti dujų suvartojimą. Tačiau nėra aišku, kaip tai pavyks padaryti Lietuvai, kurios suvartojimo rodikliai labai priklauso nuo bendrovės „Achema“, kuri yra didžiausia dujų vartotoja šalyje.

Liepos 20 d. Europos Sąjungos Komisija Bendrijos narėms pasiūlė sumažinti savo dujų suvartojimą 15 proc. EK teigimu, naudodama savo energijos išteklius Rusija siekia šantažuoti ES valstybes, todėl šios privalo ruoštis žiemai mažindamos energijos sąnaudas.

LRT RADIJO žinioms energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, jog Lietuvai įgyvendinti šią Komisijos rekomendaciją nėra sunku. Anot jo, dujų vartojimas sumažės Vilniuje šildymui naudojamas dujas keičiant į mazutą, o taip pat vartojimą pradeda mažinti ir šalies verslininkai. Tačiau SEB banko vyr. ekonomisto Tado Povilausko teigimu, azoto trąšų ir chemijos gaminių gamintoja „Achema“ sunaudoja daugiau nei pusę visų Lietuvos gamtinių dujų, tad ji gali padaryti didelį poveikį siekiant įvykdyti rekomendaciją.

T. Povilauskas pasakoja, jog „Amber Grid“ duomenimis, ši bendrovė „grubiai vertinant, yra suvartojusi apie 40 proc. mažiau gamtinių dujų per šių metų pirmą pusmetį lyginant su praeitų metų pirmu pusmečiu.“ Atsižvelgiant į tai, kad „Achema“ sunaudoja apie pusę visų gamtinių dujų Lietuvoje, tai reikštų, jog dėl šios įmonės dujų suvartojimo mažinimo Lietuva jau dabar naudoja apie 20 proc. mažiau dujų. „[...] Kol „Achema“ dirba mažesniu pajėgumu, mes esame įvykdę šitą ir savanorišką, ir galimai priverstinį susimažinimą“, – teigė T. Povilauskas.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas aiškina, jog tai, ar Lietuva įvykdys rekomendaciją, priklausys nuo „Achemos“ perspektyvų ir dujų vartojimo planų.

Eksperto nuomone, mažinti dujų suvartojimą galėtų padėti ir planas keisti Vilniuje naudojamas dujas šildymui mazutu: „Vilnius lengvai susimažintų [vartojimą], tuo labiau, kad jeigu išsilaikytų tokios tendencijos, kaip dabar, tai mazutas yra gerokai, gal netgi perpus pigesnis negu gamtinės dujos.“ Vis dėlto V. Jankauskas pamini kitą problemą – daug aplinkosaugininkų sako, jog nesitikėjo, kad bus planų grįžti prie mazuto naudojimo, kadangi ši medžiaga teršia aplinką, tad radę vieną sprendimą galime priartėti prie naujos problemos.

T. Povilauskas pasakoja, jog tai, kad mazuto panaudojimo alternatyva yra, nereiškia, kad jos bus imamasi. Tačiau labai svarbu „atlikti namų darbus“ ir turėti alternatyvą blogiausiu atveju, kad Lietuva pasiruoštų galimai nepalankiai padėčiai. V. Jankauskas taip pat tikina, kad Vilniaus šildymo tinklai yra pasiruošę dabar naudojamas dujas keisti mazutu, „nes tai būtų dar iš kitos pusės ne tik įgyvendinta priemonė, bet ir apsidraudimas ir garantija pasiruošti, kad jeigu iš tikrųjų būtų kažkokios problemos su dujų tiekimu“.

V. Jankausko nuomone, šalys turėtų laikytis Komisijos siūlomos rekomendacijos: „Manau, kad dauguma šalių supranta, kad tas raginimas yra rimtas ir reikia pačioms imtis šių priemonių, nereikėtų tos prievartos. [...] Kai kurioms šalims jau dabar reikia pradėti galvot, kad jeigu netaupys, tai žiemą gali būti dujų trūkumas.“

Ekspertas taip pat tikina, kad Europos didžiausia ekonomika – Vokietija – yra pasirengusi priimti reikiamus pokyčius ir Komisijos rekomendaciją galbūt netgi paversti privaloma. Jo teigimu, Vokietija suvartoja daugiausiai gamtinių dujų ES, beveik pusė šios šalies namų ūkių yra priklausomi nuo šių dujų, tad rasti alternatyvą ir laikytis šios rekomendacijos šiai valstybei beveik privaloma.

T. Povilauskas aiškina, jog „istorija rodo, kad kai ko nors prašoma savanoriškumo pagrindu, tai dažnai ir lieka vėju tyruose.“ Visgi anot jo, „EK kartu su valdžia nori paruošti žmones, kadangi gali būti blogiau“, todėl vis tiek svarbu ruoštis blogiausiam galimam variantui.

LRT.lt dėl komentaro apie dujų suvartojimo tendencijas kreipėsi ir į bendrovę „Achema“. Sulaukus įmonės pozicijos, publikacija bus papildyta.

Skaityti visą pranešimą