EK: Europa ir Pietų Amerika jau šiemet gali užbaigti derybas dėl dvišalio prekybos susitarimo

Prieš 1 metus 69

Europos Komisija (EK) išreiškė viltį, kad Europos Sąjungai (ES) ir Pietų Amerikos prekybos blokui „Mercosur“ jau šiemet pavyks užbaigti derybas dėl dvišalio prekybos susitarimo.

Pasak EK vicepirmininko Franso Timmermanso, kuris šiuo metu vieši Lotynų Amerikoje, viliamasi, kad dėl paskutinių susitarimo sąlygų pavyks susiderėti iki liepos 17–18 dienomis Briuselyje vyksiančio susitikimo su šio regiono lyderiais.

Blokui „Mercosur“ priklauso Brazilija, Argentina, Urugvajus ir Paragvajus. Šios šalys ir ES dėl atitinkamos sutarties derasi jau du dešimtmečius.

Pokalbiams, be kita ko, trukdė nuogąstavimai dėl dešiniųjų pažiūrų dabar jau buvusio Brazilijos prezidento Jairo Bolsonaro aplinkosaugos politkos. Pasak F. Timmermanso, šalies valdymą perėmus kairiojo sparno politikui Luizui Inacio Lulai da Silvai, derybos dėl prekybos susitarimo galėtų pajudėti į priekį. „Nebetenka bendradarbiauti su vyriausybe, kuri aktyviai propaguoja deforestaciją. Dabartinė vyriausybė jai priešinasi“, – pažymėjo EK vicepirmininkas.

Skaičiuojama, kad J. Bolsonaro valdymo metais deforestacija išaugo beveik 60 proc.

L. I. L. da Silva yra pažadėjęs atnaujinti diskusijas su ES dėl prekybos ir šią savaitę susitikime su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu pažadėjo, kad, „jei viskas bus gerai, susitarimą užbaigsime“ iki vasaros.

Skaityti visą pranešimą