EK dėl naujo išaiškinimo tranzitui: Lietuva viską darė gerai pagal tą informaciją, kurią turėjo

Prieš 1 metus 79

Europos Komisijai (EK) trečiadienį paskelbus naujas gaires dėl Kaliningrado tranzito, kuriomis sudaroma galimybė per Lietuvą geležinkeliais gabenti prekes, kurioms taikomos sankcijos, EK tvirtina, kad Lietuva viską darė gerai pagal tą informaciją, kurią turėjo, o pateiktos gairės – tik techninis pokytis.

„Dėl vakar pateikto išaiškinimo – tai techninis pokytis, nėra jokio pokyčio pozicijoje – mūsų rekomendacijos atitinka sankcijų įgyvendinimą, bet pateikėme papildomos gaires ir išaiškinimus šalims narėms, kad užsibrėžti tikslai būtų pasiekti. Noriu pabrėžti, kad sankcionuotų prekių tranzitas keliais uždraustas - taip buvo vakar, taip yra ir šiandien, taip sako sankcijos. Nėra panašių draudimų dėl jų gabenimo geležinkeliais, bet šalys turi taikyti efektyvią kontrolę pasienyje, ir vakar buvo pateikti aiškinimai, ką šalys turėtų daryti“, – sako EK atstovas Danielis Ferrie.

EK pažymi, kad karinės ir dvigubos paskirties prekių tranzitas draudžiamas tiek keliais, tiek geležinkeliais.

„Lietuva įgyvendina sankcijas, dėl kurių buvo sutarta visos Bendrijos lygmeniu, mes visiškai palaikome Lietuvą ir visi turime tą patį tikslą – įgyvendinti sankcijas , kurios turi stiprų poveikį Rusijos ekonomikai. Viso šio proceso metu turėjome ir turime daug pagalbinių konsultacijų visais lygiais dėl sankcijų įgyvendinimo ir kartais tai yra sudėtingas procesas, nes kyla vis naujų praktinių klausimų, yra įvairūs pereinamieji periodai ir pan.<...> Bet Lietuva viską darė gerai pagal tą informaciją, kurią turėjo“, - sako EK atstovė Dana Spinant.

EK dar kartą pabrėžė, kad šalies nacionalinės institucijos yra atsakingos už pervežamų prekių geležinkeliais patikrą pasienyje, taip pat pakartojo, kad su Rusija nebuvo derėtasi ar konsultuotasi jokiu lygmeniu.

Skaityti visą pranešimą