Dulkys: popierizmo mažinimas sveikatos sistemoje iki šiol neturėjo aiškaus šeimininko, dabar juo pabūsiu aš

Prieš 1 metus 81

Gavus signalų, kad gyvose eilėse registracijos žmonės laukia ne tik uostamiestyje, bet ir kitose gydymo įstaigose, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškinasi, kokia tvarka jose yra registruojami pacientai. LRT RADIJUI sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad kai kuriems gydymo įstaigų vadovams tiesiog trūksta empatijos pacientų atžvilgiu, tačiau įžvelgia problemas ir pačioje sveikatos sistemoje.

Neseniai kilo nemenkas triukšmas dėl gyventojus piktinančių labai ilgų eilių prie Klaipėdos universiteto ligoninės Jūrininkų filialo. Socialiniuose tinkluose pasirodžiusiose nuotraukose buvo matyti, kaip žmonės nuo ankstyvo ryto gyvoje eilėje laukė galimybės užsiregistruoti vizitui pas gydytoją kardiologą.

„Toje konkrečioje istorijoje labiausiai, matyt, pritrūko ne kiek kokių tvarkų, bet tiesiog pačios empatijos. Pačios registravimo tvarkos, kokios jos gali būti kažkokiuose teisės aktuose, yra labai neapibrėžtos – yra pasakyta, kad galima registruotis elektroniniu būdu, galima atvykus į gydymo įstaigą, galima skambučiu, tačiau jau ta vidinė tvarka yra pačių gydymo įstaigos vadovų.

(...) Jeigu tu matai, kad pas tave neveikia kažkokia vidinė tvarka, na, tai visų pirma jau reikia žiūrėti, kad patys sergantieji lauke, žiemos metu nestovėtų. Čia jau toks empatijos trūkumas“, – įsitikinęs sveikatos apsaugos ministras.

Į viešumą iškilus šiai problemai, SAM nusprendė kreiptis į gydymo įstaigas ir išsiaiškinti, kokia yra jų pacientų registravimo praktika.

„Mes apklausėme SAM pavaldžias įstaigas, įstaigas, kuriose esam dalininkai (Lietuvoje tokių nėra daug, bet vis tiek). Matome, kad kai kur irgi tokių tvarkų, matyt, gali būti, kur ne viskas yra apgalvota“, – tvirtina A. Dulkys.

Ministro teigimu, „panašu, kad turime situaciją, kai yra daug šeimininkų“ – vienos įstaigos pavaldžios savivaldybėms, kitos SAM, todėl neretai sunku susitarti dėl bendros tvarkos. Siekiant susidoroti su šiuo iššūkiu, SAM pradeda organizuoti tarpusavio bendradarbiavimo platformas.

„Su ta surinkta informacija sėsime kartu (...) ir nacionaliniu, regiono ir savivaldybės lygmeniu pradėsime tokius vadybinius dalykus aptarinėti“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

Visgi, kaip pažymi A. Dulkys, visos kaltės gydymo įstaigų vadovams jis neverčia: „Aš jokiais būdais nebėgu nuo atsakomybės, nes yra ne tik vadovų organizavimo, bet yra ir sisteminių problemų, kodėl tokios situacijos gimsta“.

Pasak ministro, kai kurie sisteminiai trūkumai, pavyzdžiui, biurokratizmas, yra opi problema tiek regionų, tiek didmiesčių gydymo įstaigoms.

„Kažkokios vienodos tvarkos įvesti mes, be abejo, negalėtumėm, bet sisteminiai dalykai liečia ir mažuosius, ir didžiuosius. Tarkime, kalbant apie biurokratizmą gydymo įstaigose, tai nesvarbu, kur tas šeimos gydytojas dirba – ar mažoje savivaldybėje, ar didelėje gydymo įstaigoje. Jeigu yra perteklinių siuntimų, jeigu yra daug popierizmo, jeigu yra daug visokių anketų tvarkymo, jeigu informacinė sistema neveikia gerai, tai jau tada paliečia visus. Tai į šitas vietas mes jau tikrai turime dėti daugiau pastangų, išteklių ir būtent tokias vietas reguliuoti“, – aiškina A. Dulkys.

Siekiant sumažinti eiles pas šeimos gydytojus, SAM pirmadienį paskelbė inicijuojanti pakeitimus, kurie pailgintų siuntimų pas gydytojus specialistus galiojimo terminą nuo 60 iki 180 dienų.

Patys medikai įvardija ir daugiau biurokratinių problemų, dėl kurių susidaro pacientų eilės: tai vaistų receptų pratęsimas, pažymos į baseiną.

Sveikatos apsaugos ministras patikina, kad biurokratizmą planuojama mažinti įvairiose srityse.

„Šiais metais pasibaigusi pandemija sudarė ir man tam tikras galimybes keisti savo darbotvarkės turinį labiau, tai šiuos metus asmeniškai paskirsiu būtent biurokratizmui ir popierizmui, t.y. gydytojų ištraukimui iš popierių krūvos. Jau aplankiau 4-ių savivaldybių gydymo įstaigas ir ten bendravau tiesiogiai su gydytojais, ypač su šeimos gydytojais. Bandau suprasti, kokiu eiliškumu ir kurios vietos yra pačios jautriausios, pačios skaudžiausios“, – teigia A. Dulkys.

Anot ministro, trumpas siuntimų galiojimo terminas pasirodė viena opiausių problemų šiuo metu, nuo jos ir pradėta. Tačiau nesklandumų, žinoma, yra ir su vaistų pratęsimu pacientams. „Specialistai, kurie tą sritį kuruoja, jau analizuoja [situaciją] ir tikrai manau, kad šiais metais bus pakeitimų ir dėl receptų išrašymo, ir dėl jų galiojimo“, – sako politikas.

„Planuojame į parlamentą ateiti pasikeisti ir kai kurių teisės aktų, kad sudarytume daugiau galimybių slaugytojams, slaugytojų padėjėjams, kad jie galėtų būti didesni pagalbininkai šeimos gydytojams“, – priduria sveikatos apsaugos ministras.

Siekdamas išspręsti esamas biurokratizmo problemas, A. Dulkys ketina imtis lyderio vaidmens: „Panašu, kad šita vieta popierizmo mažinimo nelabai neturėjo kažkokio aiškaus šeimininko, tai dabar aš pabūsiu tuo šeimininku tos temos ir pamėginsiu išravėti, kaip sakant, tas situacijas“.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą