Dulkys: penktajai kolonai tarnaujantys žmonės pradeda skleisti abejones dėl Lietuvoje esančių vakcinų patikimumo

Prieš 1 metus 109

Esamos vakcinos yra labai tinkamos, labai efektyvios, o didžiausias mirtingumas vis dar išlieka tarp visiškai nepasiskiepijusių asmenų, LRT RADIJUI sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Ministras pastebi suintensyvėjusį abejonių skleidimą, kad iki šiol Lietuva neva gaudavo nepatikimas vakcinas ir raginimus laukti tik naujų adaptuotų vakcinų. A. Dulkys tokias abejones vadina penktajai kolonai tarnaujančių žmonių darbu.

Nuo šiandien antrąja stiprinamąja vakcinos nuo COVID-19 doze gali skiepytis 60-ies metų ir vyresni Lietuvos gyventojai, taip pat lėtinėmis ligomis sergantys asmenys. A. Dulkys sako, kad kviečiami skiepytis tik didžiausios rizikos žmonės, o kiti norintieji nekviečiami vadovaujantis turima patirtimi ir tyrimais.

„Toks sprendimas yra paremtas būtent naujausiomis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, Europos vaistų agentūros rekomendacijomis. Be abejo visas tas rekomendacijas dar aptariame ir su savo nacionaliniais ekspertais“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

A. Dulkys sako norintis atkreipti dėmesį, kad nuo rugpjūčio 1 dienos antrąja stiprinamąja doze gali skiepytis ne tik 60-ies metų ir vyresni šalies gyventojai, bet ir 18-os metų ir vyresni asmenys, jei jie turi lėtinių ligų. „Arba asmenys, kurių imuninė sistema yra sutrikusi dėl kitų priežasčių. Taip pat yra žmonių, kuriems taikomas gydymas tam tikrais slopinančiais preparatais, – detalizuoja ministras. – Visi tokie žmonės, pasitarę su savo šeimos gydytoju taip pat gali tą antrąją pastiprinančią dozę turėti.“

Vakcinų gamintojai jau yra adaptavę dalį ankstesnių vakcinų, jos esą geriau apsaugo žmogų nuo naujų viruso atmainų. Paklaustas, kada Lietuva realiai jau galėtų turėtų bent dalį adaptuotų vakcinų, kurios yra patvirtintos, A. Dulkys atsidusdamas sako, kad veikiausiai jau penktoji kolona ir vėl pradeda skleisti abejones dėl vakcinų patikimumo. Ministras patvirtina, kad Lietuva centralizuotai perka vakcinas nuo COVID-19, „kaip ir visos kitos Europos Sąjungos (ES) šalys“.

„Man toks jausmas, kad mes jau dvejus metus tą patį kartojame, bet matau, kad penktai kolonai tarnaujantys žmonės pradeda skleisti jau netgi tam tikras abejones dėl vakcinų patikimumo, sako: „pažiūrėkit, palaukit, Lietuva čia neužsakė patikimų vakcinų, kaip čia dabar bus“ ir panašiai. Lietuva rezervuoja vakcinas centralizuotai, kaip ir visos kitos ES šalys. Europos Komisija (EK) koordinuoja šitą procesą ir visos adaptuotos vakcinos visas ES nares pasieks vienu metu. Artimiausios adaptuotos vakcinos tam tikriems potipiams jau gali būti pradėtos skirtyti rugsėjo mėnesį. O pagal šiuo metu vyraujančius populiariausius potipius tokios vakcinos, naujausiomis žiniomis, gali atkeliauti lapkritį.

Tačiau noriu akcentuoti, kad esamos vakcinos yra labai tinkamos, labai efektyvios ir tie, kurie apskritai yra nepasiskiepiję, ypač vyresnio amžiaus, jiems reikia nelaukti ir skiepytis jau dabar esančiomis vakcinomis – jos tikrai visiškai apsaugo nuo sunkių ligų, nuo sudėtingų situacijų. Neužmirškime, kad visos mirtys, kurios dar tebesitęsia arba visi žmonės, kurie į ligonines pakliūna su sunkesne būkle, tai trys tokie žmonės iš keturių yra visai nepasiskiepiję. Esamomis vakcinomis galima ir reikia skiepytis. Tai rekomenduoja ir mano minėtos institucijos. Todėl nepasiduokime skleidžiamoms tokioms keistoms žinutėms“, – abejojantiesiems pataria sveikatos apsaugos ministras.

LRT RADIJO žiniomis, sandėliuose SAM dispozicijoje yra apie 7 mln. greitųjų antigeno testų, bet jie negali būti perduoti gydymo įstaigoms, nes šalyje nepaskelbta ekstremalioji situacija, gydymo įstaigos pačios perkasi testus. A. Dulkys patvirtino, kad pasibaigus ekstremaliai situacijai šalies gydymo įstaigos pačios turi rūpintis testais, kaip ir visomis kitomis priemonėmis.

„Ar tai būtų švirkštai, ar higienos priemonės, ar bet kas, kas yra reikalinga tam tikrai gydymo įstaigai, – sako sveikatos apsaugos ministras. – Mes pasirūpinome, kad bent iki liepos 1-sios jos (šalies gydymo įstaigos – LRT.lt) visa tai turėtų. Dabar joms yra nustatyti paslaugų įkainiai. Į tuos paslaugų įkainius yra įskaičiuoti tie kaštai ir jos pilnai tai gali padaryti.

Beje, mano informacija rodo, kad mes turime beveik 9,5 mln., o gal ir daugiau, įvairių testų. Dalis jų yra sandėliuose, dalis yra rezervuota pagal sutartis. Tai yra greitieji antigenų testai savikontrolei, greitieji antigenų testai profesionaliam naudojimui, taip pat greitieji antigenų testai, kuriuos mes vadiname čiulpinukais. Visa tai mes esame pasiruošę rudeniui. Jeigu toliau augtų sergamumas ir jeigu norėtume įjungti tam tikrus testavimo algoritmus, tarkime penktadienį testus savikontrolei dalinti moksleiviams arba reikėtų kažkokioms kitoms reikmėms dėl išaugusio sergamumo, tai mes pagal savo planą esame pasirengę tam tikrus rezervus.“

Pastarosiomis dienomis per parą nustatoma po daugiau nei tūkstantį naujų susirgimų, tačiau valdžia absoliučiai jokių ribojimų nėra įvedusi. Pavasarį atšaukta ekstremalioji situacija. Ne vienas LRT RADIJO kalbintas gyventojas spėja, kad valdžios planas yra tiesiog leisti visiems susirgti ir persirgti koronavirusu. A. Dulkys sako, kad Lietuva šiuo metu yra augančio sergamumo COVID-19 stadijoje. Jo teigimu yra tikėtina, kad tokia stadija viskas ir pasibaigs, dėl to papildomų ribojimų įvesti ir nereikia.

„Mes dabar esame tik didėjančio sergamumo stadijoje, pirmoje stadijoje. Labai tikėtina, kad viskas ja gali ir pasibaigti, – prognozuoja pašnekovas. – Pagal tai, kaip plinta naujieji omikrono potipiai, tai jų niekas ir negali sustabdyti. Vakcinos yra labai efektyvios, jos apsaugos nuo sunkių ligų ir nuo mirčių. Tai patvirtina praktika.“

Ministras taip pat pastebi, kad Ispanijoje, Portugalijoje ir Kipre didėjančio sergamumo stadija arba praėjo, arba pradėjo leistis. „Jų patirtis rodo, kad netgi pačio piko metu jų sveikatos apsaugos sistemoms jokių didelių bėdų nebuvo. Tikimės, kad taip bus ir pas mus“, – viliasi sveikatos apsaugos ministras.

Anot A. Dulkio, kadangi situacija Lietuvos gydymo įstaigose šiuo metu yra stabili, vidutiniškai užimta apie šimtas COVID-19 pacientams skirtų lovų, papildomų apsaugos priemonių be uždarose erdvėse rekomenduojamų kaukių nereikia.

„Štai todėl dabar be rekomendacijų dėvėti medicinines kaukes uždarose erdvėse, viešajame transporte ir kitur, kur jaučiate, kad yra daug žmonių, be šitų dalykų kitų rekomendacijų šiuo metu nereikia“, – patikina sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Parengė Vismantas Žuklevičius.

Skaityti visą pranešimą