Dulkys beda pirštu į vaistinių ir didmenininkų bendradarbiavimą: vaistų sandėliuose yra, o vaistinių lentynos – tuščios

Prieš 1 metus 91

Lietuvoje gyventojai jau kurį laiką skundžiasi, jog kai kurių vaistų vaistinėse tiesiog neranda. Vaistininkai žmones informuoja, jog ir artimiausiu metu juos vaistinių lentynose pamatyti yra mažai tikėtina. Visgi, kaip LRT RADIJUI tvirtina sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, tokių vaistų atsargų yra didmenininkų sandėliuose, tačiau jie kažkodėl vaistinių nepasiekia.  

„Daugeliu atvejų apie vaistus, apie kuriuos yra kalbama viešai – aš specialiai paprašiau, kad man padarytų naują sąrašą ir peržvelgtų – yra viena įdomi vieta. Mes kalbėdami apie šias problemas labai daug kalbame apie tai, kokia Lietuvoje yra sudėtinga kompensuojamų vaistų sistema, koks sudėtingas mūsų kainyno sudarymas, kad yra labai griežtos sąlygos, kad kainynas keičiamas labai dažnai, kad yra netobulos IT sistemos. Ir jeigu visą šitą mes turėtume, staiga, kaip burtų lazdele, viskas pasidarytų gerai.

Tai aš norėčiau atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis vaistų, apie kurių trūkumą buvo rašyta pastarąjį mėnesį, apskritai nėra susiję su jokia kompensavimo sistema. Tai yra tiesiog vaistai ne iš kompensuojamų sąrašo. Reiškia, įžvelgiu tokį truputėlį mėginimą nutylėti tikrąsias problemas. Na, ir visą laiką lengviausia yra nukreipti į valdžią, į ministeriją ir sakyti, kad kažkas yra ne taip“, – teigia A. Dulkys.

Sveikatos apsaugos ministro nuomone, vaistai į vaistines nepatenka dėl kelių priežasčių, tarp jų ir logistikos problemų, kilusių dėl Rusijos karo prieš Ukrainą.

„Matyt, yra keletas priežasčių, ne viena jų yra įvardinta viešai. Pirmoji, be abejo, yra pasikeitę logistikos dalykai visoje Europoje. Kai kur trūksta žaliavų, kai kur sutriko logistika dėl to, kad labai daug vaistų yra Ukrainos karo reikmėms. Ir tai mes galime suprasti, paaiškinti, pateisinti, tačiau, be abejo, karas jau vyksta seniai, nuo vasario, tai reiškia, galima persigalvoti tas savo logistikas“, – tvirtina LRT RADIJO pašnekovas.

Vis dėlto, A. Dulkio žiniomis, pasitaiko ir tokių atvejų, kai vaistų atsargų Lietuvoje yra, tačiau jos nugula didmenininkų sandėliuose ir pačių vaistinių nepasiekia.

„Aš esu holistinių pažiūrų ir labai pergyvenu dėl verslo reputacijos. Kreipiausi į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą, deja, ji jau išsiuntinėjo atitinkamus laiškus ir vaistinėms. Įdomus dalykas, kad daugiau nei pusė vaistų, apie kuriuos dabar buvo kalbama viešai, Lietuvoje tie vaistai buvo – jie buvo didmenos sandėliuose.

(...) Aš nieko nekaltinu, aš tik noriu pasakyti, kad tiek viešasis, tiek privatus sektorius turi atvirai kalbėti apie savo problemas, bet nenukreipti kalbų, sakykime, į šoną. (...) Galbūt yra kažkokios sutartys tarp vaistinių tinklų ir didmenininkų, nes mes aiškiai matome, kad didelė dalis vaistų yra – arba kitokių pakuočių, arba atitinkami kiekiai yra tuose sandėliuose. Bet yra klausimas, kodėl jie vėluoja patekti“, – aiškina ministras.

Jis teigia suprantantis, jog vaistinės gali tiesiog bijoti užsisakyti daugiau vaistų, kad nesibaigtų jų galiojimo terminas ir neparduotas pakuotes tektų išmesti. Visgi, kaip yra iš tikrųjų, geriausiai pakomentuoti galėtų tik pačios vaistinės.

„Tai yra bendradarbiavimo klausimas. (...) Šiuo atveju aš matau problemų bendradarbiavime tarp didmenininkų ir vaistinių tinklų. Kai aš šitą dabar pasakiau, galbūt jie atras kažkokių kitų argumentų ir mes juos sužinosime. Tai yra labai gerai, tai praplės mūsų diskusiją. Bet šiandien aš matau neatsakytą klausimą, kodėl didmenos sandėliuose yra vaistų, o jų nėra vaistinėse“, – sako sveikatos apsaugos ministras.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą