Dulkys apie situaciją dėl skandalingų 33 tūkst. eurų gavusių mokymų: mus tiesiog apgavo

Prieš 1 metus 73

„Iš pirmo žvilgsnio kontrolės užtenka, deja, realybė visai kita“. Taip socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį rašo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, reaguodamas į šią savaitę kilusį triukšmą dėl Rengimo šeimai asociacijos (RŠA) organizuojamų renginių mokymo įstaigų darbuotojams.

„Prie ministerijos yra toks fondas, kurio pavadinime daug raidžių, bet visi jį vadina Sveikatinimo fondu. Fondo paskirtis yra labai svarbi – vykdyti sveikatos prevenciją per švietimą: tyrimus, mokymus, informacinę medžiagą. Žinant, kad su sveikos gyvensenos įpročiais, gyvenimo trukme ir jo kokybe esame kažkur Europos uodegoje, fondo misija tik padidėja.

Turime nemalonią istoriją. Susiklostė tokia situacija, kad, pateikus paraišką finansavimui, jį gavo mokymų apie priklausomybes rengėjai. Sutikite, moksleiviams apie priklausomybes žinoti yra gerai, tačiau mokymų dalyviai pradėjo skųstis, kad mokymai tai visai ne apie tai, apie ką buvo skelbiama“, – rašoma A. Dulkio „Facebook“ paskyroje.

Anot ministro, pagal pirminius paaiškinimus, Fondo atsakingus asmenis tiesiog apgavo.

„Jei vaizdingiau pasakius, paraiška apie žvaigždes, o mokymai moksleiviams – apie kiaules. Tiksliau apie tai, kad, jei ilgai žiūrės vaikai į kompiuterio ekraną, gali kilti problemų su lyties tapatybe...“, – rašo ministras.

LRT.lt jau rašė, jog Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM), kuri administruoja Valstybinį visuomenės sveikatos stiprinimo fondą (VVSSF, Sveikatinimo fondą), dėl šios istorijos pradėtas tyrimas.

„Bus išsiaiškinta, kas ir kaip, bus priimtas sprendimas tiek dėl projekto likimo, tiek dėl jau sumokėtų lėšų susigrąžinimo. Bet man asmeniškai kyla ir daugiau klausimų – kaip užtikrinama projektų atranka, kaip užtikrinama jų priežiūra, kad nebūtų taškomi mokesčių mokėtojų pinigai ir fondas tarnautų tai svarbiai misijai, kuriai yra skirtas“, – socialiniame tinkle rašo ministras.

Sveikatinimo fondo paraiškos tikrinamos daugiapakopiu principu: administracinė grupė prižiūri, ar laikomasi kriterijų, ekspertai vertina turinį. Taryba, sudaryta iš įvairių institucijų atstovų, teikia rekomendacijas dėl paraiškos finansavimo tikslingumo.

Anot A. Dulkio, nors iš pirmo žvilgsnio kontrolės užtenka, deja, realybė visai kita.

„Į klausimus gali atsakyti šio proceso dalyviai. Kviesiuosi tiek Fondo administracinės grupės, tiek Tarybos vadovus ir išklausysiu jų paaiškinimų dėl situacijos ir kaip galima pagerinti fondo veiklą, kad tokie įvykiai nesikartotų“, – tikina sveikatos apsaugos ministras.

SAM teigimu, projektui, kurį parengė Rengimo šeimai asociacija, įgyvendinti iš Sveikatinimo fondo buvo skirta 42 383 eurų. Didžioji dalis – 33 900 eurų – jau pervesti asociacijai. Paraiška finansavimui gauti Sveikatinimo fondui buvo pateikta 2022 m. Pernai metų pabaigoje jau įvyko pirmieji šio projekto renginiai. Viena iš jų dalyvių atvirai nurodė, jog mokymuose, kurie oficialiai vadinami kaip netinkamo internetinio turinio prevencija, buvo skleidžiama neetiška, mokslu nepagrįsta ir diskriminaciją skatinanti infomacija lyties tapatumo klausimais.

Rengimo šeimai asociacija šią informaciją neigia.

Skaityti visą pranešimą